27 August 2016

Sahabat Jadi Cinta by Mike Mohede

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments


Bulan terdampar di pelataran
Hati yang temaram
Matamu juga mata mataku
Ada hasrat yang mungkin terlarang

Satu kata yang sulit terucap
Hingga batinku tersiksa
Tuhan tolong aku jelaskanlah
Perasaanku berubah jadi cinta

Tak bisa hatiku menapikkan cinta
Karena cinta tersirat bukan tersurat
Meski bibirku terus berkata tidak
Mataku terus pancarkan sinarnya

Ku dapati diri makin tersesat
Saat kita bersama
Desah nafas yang tak bisa rusak
Persahabatan jadi cinta

Satu kata yang sulit terucap
Hingga batinku tersiksa
Tuhan tolong aku jelaskanlah
Perasaanku berubah jadi cinta

Tak bisa hatiku menapikkan cinta
Karena cinta tersirat bukan tersurat
Meski bibirku terus berkata tidak
Mataku terus pancarkan sinarnya

Apa yang kita kini tengah rasakan
Mengapa tak kita coba persatukan
Mungkin cobaan untuk persahabatan
Atau mungkin sebuah takdir Tuhan

Tak bisa hatiku menapikkan cinta
Karena cinta tersirat bukan tersurat
Meski bibirku terus berkata tidak
Mataku terus pancarkan sinarnya

Apa yang kita kini tengah rasakan
Mengapa tak kita coba persatukan
Mungkin cobaan untuk persahabatan
Atau mungkin sebuah takdir Tuhan

Kunci Hati by Afgan

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments

Teringat pada saat itu
Tertegun lamunanku melihatmu
Tulus senyumanmu
Sejenak tenangkan
Hatiku yang telah lama tak menentu

Rasa sepi yang telah sekian lama
Selimuti ruang hati yang kosong
Perlahan tlah sirna
Bersama hangatnya
Kasihmu yang buatku percaya lagi

Dan ku akui
Hanyalah dirimu
Yang bisa merubah segala
Sudut pandang gila

Yang kurasakan tentang cinta
Yang selama ini menutup pintu hatiku
Yang kini tlah kau buka

Disaat ku sudah lelah mencari
Disaat hati ini tlah terkunci
Kau datang membawa
Seberkas harapan
Engkau yang memiliki kunci hatiku

Dan ku akui
Hanyalah dirimu
Yang bisa merubah segala
Sudut pandang gila
Yang kurasakan tentang cinta
Yang selama ini menutup pintu hatiku
Yang kini tlah kau buka

Tiada kata yang mampu
Utarakan betapa indah
Ijin kan ku tuk selalu
Berada disampingmu

07 August 2016

Travelog : Medan (Istana Maimoon, Masjid Raya, Shopping)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments



Day 4 : Istana Maimoon, Masjid Raya, Medan Mall, Pasar/Pajak Ikan, Toko Batik

Hari ke empat.. Sebelum tu aku story dulu pasal hotel kitaorang. Hangpa tak payah nak risau, hotel semua 3/4 star. Untuk 2 malam akhir, kami lepak Madani Hotel. Betul2 simpang 4 dekat dengan Istana Maimoon, Masjid Raya dan shopping mall. Sorry this time tak der gambar. Hilang pulak dalam simpanan aku.

Macam biasa, aktiviti kitaorang bermula lepas breakfast. Tapi harini kluaq lambat sikit. Pukul 10.00 pagi. 1st destinasi adalah ke Istana Maimoon. Kat sini ke awal. Kalau tak nanti ramai orang. Ada apa kat sini ek? 1st nak shopping, kat sini aku prefer dari pasar ikan atau dari mana-mana saja. Lagi murah. Tapi actually apa yang menariknya di sini adalah istana ni istana peninggalan raja-raja lama. Tapi generasi dia masih ada yang tinggal dalam istana tu. Cuma ruang-ruang untuk pengunjung saja boleh lewati. Ruang privasi tak dibenarkan masuk.


Kat sini kita boleh try baju-baju orang istana. Basic Rp10.000. Full pakej hanya rp60.000. Tu yang memasing tetiba transform jadi puteri sejam. 

Istana Maimoon
 

Kemudian kami ke Toko batik. Kat sini ada jual telekung dan kain pasang. Tapi bagi aku tak pi pun tak pa, sebab dekat pasar ikan nanti lagi banyak dan rambang mata. Most important murah gila nak dibandingkan dengan toko batik ni. Bayangkan kain pasang jenis yang sama, aku tanya di kedai toko tu rp270.000 tu belum less. Kalau less pun dia boleh bagi rp250.000. End up aku tak beli. Aku beli dekat pasar ikan dan dapat rp150.000 saja dekat pasar ikan. Hah!!! acaner tu?? 

Seterusnya kami ke pasar ikan. Kat sini aku shopping habis. Buah belinjau. Buah salak. Telekung untuk mak. Seterusnya kami ke Medan Mall. Kat sini yang menariknya baju2 murah. Branded. Tapi tak menarik untuk aku sebab size tak der. Kbai. sodehhhh!!!!


Last sekali kami decide patah balik semula ke Istana Maimoon untuk shopping kat sini. Lagipun aku mencari baju budak-budak. So kt istana maikoon ada semuanya. Kahkahkahkah. Mujoq Pak Darso layankan aja kitaorang ni. 

Sebelum makan malam, kami singgah untuk solat jamak dekat Masjid Raya. Masjid ni dekat dengan hotel aku. Kiranya ni masjid negeri diorang la. Sedih sikit sebab masjid negeri tak dijaga dengan baik.Di tempat wuduk boleh pulak mandi dengan buang air kecil. Haishh!!!Marah betul aku. Dan ambik kesempatannya pulak ramai. Better masjid-masjid daerah diselenggara dengan baik. 

Masjid Raya

Selesai solat, kami terus ke tempat makan. Lapaq dan letih. Menu terakhir di bumi Medan. Nasi Ayam penyet lagi. mihmihmih. dan last dinner bersama Pak Darso. Kami paksa suh makan semeja jugak. 


Lepas makan kami terus balik ke bilik untuk packing. Minta tolong Pak Darso carikan kotak dan salotep sebab aku terlupa nak bawa wey...Selalunya aku bawa, this time terlupa. 




Day 5 :- It's a wrap!!!!

After breakfast kami terus check-out. Flight pukul 12.00tghari. 1 jam perjalanan dari bandar medan nak ke Kualanamu airport. Dan international 3 jam sebelum dah kena check-in. Lagipun kami ada luggage nak kena check-in. 



IT'S A WRAP!!!!!
BACK to REALITY

Love;
F.Niesa

Travelog : Samosir Island, Danau Toba

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Day 3 :- Samosir Island, Danau Toba

Selepas breakfast, kami terus check-out dari hotel. Kami berjalan kaki menuju ke jeti untuk menaiki feri. Destinasi kami adalah ke Samosir Island atau lebih dikenali dengan Perkampungan Tomok. Dari jeti mengambil masa 20 minit untuk sampai di Samosir Island. 99.9% penduduk dekat pulau ni berketurunan batak. Christian. So pepaham jer la ek, muslim food susah nak dapat dan tak payah makan kot kat dalam pulau ni.


Sebelum ni punya cerita aku dengar, orang batak ni makan orang. Dan diingatkan kalau korang tak berhajat nak beli barang2 yang terdapat di kedai-dekai dalam pulau ni, jangan sesekali tawar menawar. Kalau hangpa betul-betul nak beli baru bargain. Otherwise better diam saja. 1 more thing, jangan kata "nanti saya datang balik". Never n never say it.


Sampai di jeti seberang, kami terus ke kawasan perkuburan sejarah meninggalan kaum suku batak. Akan ada yang bercerita like story telling berhubung sejarah pulau tersebut. Aku and the geng tak menunggu lama di pulau ini, Shopping apatah lagi. Kami tak membeli pun kerana hanya akan berbelanja di Medan saja nanti.


Hampir 2 jam berada di Samosir Island, kami bergerak ke jeti Danau Toba untuk meneruskan perjalanan kami ke Medan di mana mengambil masa 8 jam perjalanan. 

Lama wey!!!! Dan jalan tu saja yang ada. 

Berhenti lunch selepas 3-4 jam perjalanan di daerah mana aku tak berapa nak ingat. Kami juga berhenti di Patern House untuk membeli kacang tumbuk Tang Teng Tong Ting Pang Peng Pong Ping dan macam-macam lagi la sebelum meneruskan perjalanan ke Medan dimana masih berbaki 4 jam.

Kami tidur bangun. Brenti solat di masjid daerah kecil. Sambung lagi perjalanan kami sehinggalah kami tiba di Medan pada jam 5.30pm iaitu 6.30pm waktu di Malaysia.

Kami terus dibawa menuju ke kedai makan untuk dinner sebelum check-in di Madani Hotel.

Malam kami dah tak keluar. Hanya merehatkan badan yang super duper penat.

Selesai hari ke 3. Next entry aku story pasal Medan. 

Love;
F.Niesa




Travelog : Brastagi & Parapat, Medan

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Day 2 :- Pagi di Brastagi

Selamat siang!!!!
Lepas selepas breakfast, kami check-out dan bertolak ke Parapat. Untuk makluman, nak sampai Parapat mengambil masa lebih kurang 5-6 jam. Sebelum kami ke Parapat, kami berjalan-jalan dahulu di sekitar Brastagi. 




Dari hotel, kami ke Bukit Gundaling. Dari bukit ini, boleh melihat dengan jelas Gunung berapi Sinabung dan Sikayak di mana ianya masih aktif. Tapi memandangkan bukan luck kami hari ni, kami hanya dapat melihat asap-asap yang dimuntahkan dari gunung berapi ni.



Seterusnya kami singgah di pasar buah. Serius, semua buah-buah kat sini fresh-fresh belaka. Avocado murah wey. Macam beli buah rambutan kat Malaysia saja. Kalau destinasi Brastagi ni last, for sure aku borong banyak buah. Tapi malangnya tidak. So aku tak shopping buah-buah kat sini sebab aku dok ada lagi 3 hari nak redah bumi Medan ni. Beli untuk makan saja. Buah limaunya manis baq hang. Hah! sebelum aku terlepas nak inform, bik aku bagi tau sekarang.



Hangpa kalau pi Bandung ka, Medan ka, atau memana la di bumi Indonesia ni, jangan lepaskan peluang rasai jus-jus buah depa macam avocado, durian belanda semua tu. sebab fresh. Manis jus tu, dari buah tu sendiri. Tak gaduh nak buh gula dah. Dan yang penting murah. Kalau kat Malaysia, maunya RM7-RM8. Tu pun campoq ayaq pa. Dan yang pastinya aku tak minum. Kahkahkah. sebab 2 2 buah tu aku memang tak makan pun even kat Malaysia. Tapi aku order ja epal jus, markisa jus semua. 

Meluangkan masa hampir 1 jam berjalan-jalan sekitar pasar buah, kami kemudian memulakan perjalanan ke Parapat. Niat dihati ingin singgah di Strawberry farm nak petik buah ler kekununnya. Tapi sebab hujan, kami teruskan perjalanan kami. Tidoq, bangun, tidoq balik, tak sampai-sampai lagi. 

Destinasi seterusnya adalah ke Sipiso Piso Waterfall. Kat sini korang leh turun jalan-jalan kat bawah. Tapi aku malas nak hiking balik naik atas. Mihmihmih. so tengok view dari atas saja la. 



Kami meneruskan perjalanan kami ke destinasi seterusnya iaitu ke Simarjarunjung. Kat sini korang boleh cuba teh halia bersama pisang goreng panas. 1 set Rp20.000. Teh halia kat sini depa panggil Banderet. Yang femesnya banderet tu. Pisang goreng panas biasa-biasa saja, Tu bagi pendapat aku la. Tapi aku order extra sebab kitaorang last makan masa di hotel. So semua dah macam lapaq gila. Nak sampai Parapat pun lama lagi. Kebetulan masa on the way ke simarjarunjung hujan lebat. Alhamdulillah kami sempat sampai di puncak. Sebaik masuk bangunan saja, hujan selebat-lebatnya bersama guruh. 

Ni ingredients yang terdapat dlm Banderet.
Actually teh halia ni sangat bagus untuk badan kita. Buang habis semua angin-angin dalam badan. rasa seperti tekak-tekak kena cuci, Rasa lapang saja lepas minum air ni. Dia ada dijual dalam bentuk sache jugak. Tapi korang kena beli masa di Patern yang jual ting tong pong segala mak nenek. Kedai tu on the way ke Parapat. 1 kotak ada 15 sache. Rp40.000 saja.

Kemudian kami singgah pula di Rumah Bolon a.k.a Istana lama. Hurm...Aku sarankan yang ada anak-anak kecik tak payah kot pergi sini. Hopefully korang faham-faham jer la ek.

Istana Lama

Untuk sampai di Parapat lagi 2 jam perjalanan. Dan sepanjang perjalanan juga kami dihidangkan dengan permandangan yang cantik. Di mana-mana juga kami pergi, semua itu adalah cantik kerana dicipta oleh Dia yang satu.


Kami tiba di Parapat pada jam 4.30pm. Kami terus ke Rumah Nikmat menikmati makan tengahari dan kemudian terus ke Hotel Danau Toba Cottage. Penat dan sangat penat dengan perjalanan yang jauh dan lama. 



Selesai hari ke-2. Next entry aku akan share sekitar Samosir Island yang terkenal dengan nama Perkampungan Tomok.

See yea...

Love;
F.Niesa