26 May 2016

Travelog : Medan (Actual Budget)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Haras!!!!!!!!!!
Assalamualaikum.

Macam yang dijanjikan di entry sebelum ni, kali ni aku nak kongsi perbelanjaan aku untuk tip ke Medan.

Contact No. Supir - 6281375015865 (Pak Darso)
Private Agent - 017-5367426 / 012-5527172 (Insyirah - Melancong_Murah_Baloi)
Actual Budget:-


  • Tiket Flight (Return) - RM220.00
  • Add-on Luggage (25kg) - RM68.00
  • Pakej (Ground-5h4m-all-in) - RM530.00
  • Shopping - RM570.00 (Rp1,890,000)
  • JUMLAH = RM1,388.00

Details hakak kasi kat hangpa na. Sebab dalam item shopping tu termasuk sekali dengan Fee untuk cuba baju kesultanan di Istana Maimoon, set minum petang Teh Halia, Tips pada budak2 hotel. Aku bagi dalam rupiah jer la ek. Hangpa kalau rajin, convert sendiri.

  • 1st day - mineral water = Rp3,500
  • 2nd day - Set Teh Halia = Rp20,000
  • 2nd day - Pisang goreng = Rp30,000 (add-on, sebab lapaq)
  • Air Cuppucino = Rp15,000
  • Ice Lemon Tea = Rp12,000
  • Shopping di Patern - Ting, teng, tong, peng, Pong = Rp200,000
  • Juice Markisa = Rp15,000
  • Sourvnr office = Rp160.000
  • Telekung untuk Mommy = Rp320,000
  • Buah Salak = Rp160,000 (beli 4kg. 1kg Rp 60,000)
  • Belinjau = Rp100,000 (beli 2kg. 1 kg diorang jual Rp80,000)
  • Kain Pasang = Rp150,000 (beli dekat pasar ikan lagi murah. Difference sampai Rp120.000)
  • Baju permaisuri = Rp60.000 (kalau basic Rp10,000 sj)
  • T-Shirt = Rp260,000
  • Kek Ambun = Rp200,000
  • Cappucino = Rp24,000
  • Balut Kotak = Rp50,000
Details tak details sangat la. Takkan rega toilet pun aku nak mention kan.

K jumpa next entry. C yeaaa

Love;
F.Niesa

24 May 2016

Travelog :- Medan (Iternary)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Hello guys.....
Kali ni aku nak share iternary aku dengan hangpa semua k.
BTW, flight aku delay 1 jam.
Welllll as we knowwww.... AA always delay. (hampehhhh)

Aku share jadual perjalanan aku yang dah pun diaturkan oleh private agent aku. Sekali dengan time makan yang diorang sediakan. Sebelum tu aku nak inform, beza Penang/Malaysia dengan Medan 1 jam tau. So kalau kita pukoi 2, depa baru pukoi 1. Tapi time solat sama... kalau zuhur dekat Penang pukoi 1.30pm, depa pukoi 12.30.


Dan untuk makluman, Penang dengan Medan, bersebelahan ja. Tak panas punggong pun dok dalam flight tu. Dok atas awangan hanya 20 minit. Tapi kalau campoq dengan masuk dalam flight, nak take-off segala bagai tu, sejam la jadinya. Dan imigresen form takyah isi atas flight, Turun ja flight, bus sedia menunggu. Ada yang jalan kaki kat blah atas. Aku yang keluar kot pintu belakang ni, depa sediaan bus untuk pi ke arrival hall. 

Lepas settle cop pasport semua, sebelum keluar, hangpa kena isi declaration form. 1 group 1 saja. Settle.

Day 1:- Dinner
  • Pick-up from airport jam 5.40 petang (WI)
  • Berastagi Hotspring
  • Check-in Green Garden Hotel

Day 2 :- B, L, D
  • Check-out hotel
  • Ladang Strawberry, petik buah (tak sempat. hujan)
  • Gundaling Hill. Tengok gunung berapi Sibayak dan Sinabung.
  • Pasar buah, kebuh jeruk (buah limau - tak sempat hujan)
  • Sepiso piso waterfall
  • Simarjarunjung (cuba teh halia (banderet) dan pisang goreng panas (rp20.000 per set) 
  • Istana Lama a.k.a Rumah Bolon
  • Dinner di Rumah Nikmat.
  • Check in Danau Toba Cottage Hotel
Day 3 :- B, L, D
  • Check-out
  • Perkampungan Tomok / Samosir Island via Feri
  • Back to Jetty dan otw ke Medan.
  • Patern House - shopping tang, ting, teng, tong etc
  • Check in Madani Hotel
Day 4:- B, L, D
  • Istana Maimoon
  • Masjid Raya
  • Toko Batik
  • Pajak Ikan
  • Medan Mall 
Day 5 :- B
  • Balik penang !!!!!!!!!!!!!!!! 

Ok. next entry aku kongsi actual budget aku.

Love;
F.Niesa

23 May 2016

Travelog : Medan ( Preparation)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Assalamualaikum semua.
Haras!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (dalam bahasa batak maknaya Selamat Datang atau Selamat Tinggal))


Tu belum sampai lagi.

By the way, aku punya review kali ni dah pun lepas. Sebab tu aku tau perkataan tu, Pak Darso yang ajarkan. 

Untuk pengetahuan hangpa, aku tak pernah sampai bumi Medan lagi. 1st time. Tahun ni aku cover bumi Indonesia dulu memandangkan currency kita pun kurenggggg memberangsangkan.  


Trip kali ni aku pergi 7 orang. Aku, Dibah (cousin), Liyana (member adik aku), dan 4 budak ofis aku iaitu Najwa, Akma, Fendi dan Faizal (depa ni hsbd n wife yer). 

Trip ke Medan adalah selama 5 hari. BERBALOI!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bermula 28/4/2016 sampai 2/5/2016. Kos? Later aku share entry lepas ni k. Aku bagi actual kos kat hangpa semua. 

Dan untuk percutian ke Medan kali ni, totally aku guna private agent. Mana lagi kalau bukan Melancong_Murah_Baloi. Cer hangpa pi search dekat fb dengan ig. Nama dia Insyirah. Budak Kamunting Perak. Sebelah negeri aku ja wey. 

Aku ambik full pakej dengan dia. Mula2 aku decide buat sendiri, tapi masa aku buat tu, aku dah bercelaru dengan Lombok. So aku decide trip Medan ni better ku guna agent saja. Malas nak pening2. G pun sebelum aku pi, banyak yang bg feedback susah nak dapat halal food la, itu lah ini lah, dan sebab aku dah der experiance dekat Surabaya dulu, so aku pun hire private agent. 

5 hari 4 malam, RM530.00. Murah kan???? full pakej. Makan kata cover penginapan + transport + makan (3x sehari) dan entrance fee exclude air tix. Tinggal aku bawa duit shopping saja. 

Aku booking dengan Insyi masa bulan 12 tahun lepas. Lama kan? Dan aku booking flight ticket seminggu selepas booked AA pi Lombok. 

Ok lah. Sampai takat ni dulu sebelum aku story dengan lebih details entry seterusnya. 

Love;
F.Niesa

22 May 2016

Review : Lombok Senggigi Hotel, Senggigi Beach, Lombok Indonesia

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , , No comments

Holla...

Entry kali ni plak aku nak kongsi penginapan aku sepanjang 2 malam di area Senggigi selepas 1 malam stay dekat GT. 

Seperti dekat GT, aku booked LS dekat booking.com jugak. Apa yang best bila booked dekat Booking.Com ni adalah, xpayah nak bayar2 dulu. Bila stay / check-in baru bayar. 2 malam hanya Rp810.000 complete bfast, welcome drink, mineral water semua. 


LS tak dok sebelah pantai, dia di seberang jalan. Kalau area pantai yang bila bukak2 pintu/tingkat jer nampak laut tu, semuanya mahal2 blaka. Dekat dengan Batu Balong dan Mall. Tapi kena masuk dalam sikit. Tak jauh pun. Cuma korang hanya perlu angkat beg2/ luggage korang then berjalan sikit saja masuk lorong kecik. Motor bleh masuk, mobil enggak bias muat. Hangpa tau dak perumpamaan aku yang aku nak bagi???? LUAR SETINGGAN DALAM KONDO bag hanggg... Aku suka. Damai. Murah pun murah.


Swimming pool best. Dan yang aku perati, depa ni tak banyak bilik. Ada dalam 15 unit saja. Tu yang privasi sikit. Nak lagi privasi dekat GT, 9 unit jer kot rasanya. dekat LS ni pun, kalau nak jalan2 senang saja. Tepi2 jalan tu banyak kedai makan, live band, kedai2 souvenir pun banyak dekat area Senggigi ni. 

Yang berselubung putih tu, travel-buddy aku yer....

Jom layan gambar yang aku ambik dan review dari B.C.

Sampai jer bilik, trus tukar baju, terjun pool. Dinner tepi pool hokey!!!







Address :- Jl. Arjuna No.1, 83355 Senggigi , Indonesia

Information from Booking.Com

Lombok Senggigi Hotel menawarkan penginapan di Senggigi, berjarak 600 meter dari Pantai Senggigi. Ia menyediakan WiFi secara percuma di seluruh tempat penginapan. Hotel ini mempunyai kolam renang luaran yang dibuka sepanjang tahun dan teres. Para tetamu boleh menikmati hidangan di restoran atau minuman di bar.



Semua bilik mempunyai TV skrin rata. Beberapa unit menyediakan ruang tempat duduk untuk kemudahan para tetamu. Unit-unit tertentu menawarkan pemandangan gunung atau kolam renang. Semua bilik dilengkapi dengan bilik mandi peribadi. Tempat letak kenderaan persendirian juga disediakan secara percuma.


Tempat penginapan ini mempunyai lounge berkongsi.

Lapangan terbang yang paling hampir adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok, berjarak 38 km dari Lombok Senggigi Hotel.

Sekian review hotel dekat Lombok ni. Kalau hangpa rasa nak tanya apa2 just leave ur comment k. 

Love;
F.Niesa

21 May 2016

Review : M'Adison Gilli, Gili Trawangan Lombok, Indonesia

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , , No comments

#reviewbyFath

Entry kali ni aku nak kongsi dengan korang hotel / accomodation masa aku pi Lombok, iaitu di Gili Trawangan. (btw, gambar dalam enrtry ni aku yang ambik na.....)


Dekat GT aku stay di M'Adison Gilli. Macam mana aku booked? Off course la melalui Booking.Com. Well, dah nama pun dok dekat blah pulau, so rate pun rate pulau la. Semalam Rp750.000. Korang pun boleh sewa speda (basikal) dengan harga Rp35.000.  Masa aku sampai untuk check-in, kami diberikan welcome drink. Perghhh!!!!!!!!!!!! terangkat baq hang. So fresh...


Bilik superb. Toilet tip top (open air baq hang), tapi agak cuak pada mulanya. sekitar tenang tak bising2 dengan lagu-lagu. Yang paling best, setiap waktu aku leh dengar azan. Bukan senang dok tempat orang nak dengar azan macam ni selalu. Dari Henpon sendiri adalah. Subuh2, siap dengan mengaji. 

 

Breakfast pun best. Ayaq dapat 2 jenis. Hot and cold + buah + pancake/nasi goreng/roti bakar.


Swimming pool 24 hrs. Tapi lepas pukul 10.00 lampu kolan automatik tutup. Nak mandi boleh, tapi dalam gelap. 

 
 

Meh nak kongsi info daripada Booking.Com dengan korang. (gambar ni aku pinjam dari booking.com)
 
M'adison Gilli terletak di Pulau Gili Trawangan, dan menawarkan WiFi percuma di seluruh hotel. Dibina di sekitar kolam renang luaran, banglo-banglo serba lengkap ini menawarkan teres peribadi dengan buaian rajut (hammock). Kemudahan sukan air dan perkhidmatan urutan disediakan atas permintaan.

Berjarak 2 minit berjalan kaki dari Pelabuhan Gili Trawangan dan mesin ATM, M'adison Gilli berada 5 minit berjalan kaki dari tempat-tempat snorkeling di pulau ini.

Dilengkapi dengan tingkap besar, banglo-banglo kayu menyediakan bar mini, peti keselamatan di dalam bilik dan TV skrin rata dengan pemain DVD. Bilik mandi peribadi adalah separa terbuka dan dilengkapi kemudahan pancuran mandi air panas serta peralatan mandian percuma. Isian semula air mineral percuma disediakan.

Keindahan Gili Trawangan boleh diterokai dengan berbasikal atau menunggang kuda di sekitar pulau. Lawatan menyelam, snorkeling dan memancing juga boleh diatur untuk tetamu yang lebih menggemari aktiviti sukan air. Kakitangan boleh menyediakan perkhidmatan dobi dan perkhidmatan ulang-alik ke lapangan terbang dengan bayaran tambahan.





Love;
F.Niesa

20 May 2016

Tetap Dalam Jiwa by Isyana Sarasvati

BY Fath_n!e$@ IN , No comments



Tak pernah terbayang 
Akan jadi seperti Ini pada akhirnya 
Semua waktu yang pernah Kita lewati bersama nyata 
Hilang dan sirna 

Hitam putih perlu Janji kita menunggu 
Tapi kita tak mampu 
Seribu satu cara kita lewati 
Tuk dapatkan Semua jawaban ini 

Bila memang harus berpisah 
Aku akan tetap setia 
Bila memang ini ujungnya 
Kau kan tetap ada Di dalam jiwa 

Tak bisa tuk teruskan 
Dunia kita berbeda 
Bila memang ini ujungnya 
Kau kan tetap ada Di dalam jiwa 

Memang tak mudah tapi
Ku tegar menjalani Kosongnya hati 
Buanglah mimpi kita Yang pernah terjadi 
Dan simpan ntuk jadi history 

(Tak bisa tuk teruskan) 
(Dunia kita berbeda) 
(Tak bisa tuk teruskan) 
(Dunia kita berbeda)

18 May 2016

Terakhir by Sufian Suhaimi

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments



Mengapakah kita selalu berjauh hati
Selalu mnyendiri dan trasa hati
Apakah kita tak sehaluan lagi
Berat bagiku 2x

Melepaskanmu bukan mudah bagiku untuk melalui semua ini
Pabila kenangan kita mngusik jiwa dan hati
Kala malam tidur ku tak lena mngenangkan mu

Apakah salahku
Kau buatku begini
Tinggal sendiri
Terus sendiri
Cinta yang ku pinta
Kau balas dengan dusta
Berat bagiku2x

Ku cuba pertahankan
Separuh jiwaku hilang ikut terbang berasamamu
Episod cinta hitamku kini berulang kembali
Berulang kembali mnguasai diriku ini

Oh tuhan
Kumahu yg terbaik
Terbaik buatku
Insan kerdil ini

Oh tuhan
Noktahkan kehilangan ini
Munculkan dia
Dia terakhir buat diriku

16 May 2016

T.H.R.E.E >>>> O.N.E

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments


Bismillahirrahmanirrahim.... Assalamualaikum. 
Hai hangpa!!!!!!!!!! 
Hangpa nak tau dak, sepatutnya entry ni aku post dah lama dah. Patut masa sampai Lombok lagi aku trus post entry ni. Tapi nak wat geno, aku asyik menikmati keindahan milik Pencipta aku, aku tangguh sat dulu. So jadi #latepost la yer.

Muka mandi koi 9.30malam 14/4/2016. Tapi time ni ready to takeoff to Lombok pukoi 8.40 pagi 15/4/2016
This year aku celebrate besday aku dekat Lombok dengan kawan-kawan aku. 
15.4.2016, Jumaat aku berangkat ke Lombok pada jam 8.40 pagi. 
Awesome baq hang!!!!!!!!!!!
Pasai pa????
1 flight nyanyi dan doakan aku weyyy...
Terima kasih dan alhamdulillah. 
Choiyyyy feeling retis satg baq hang. 
Apa pun, thanks pada semua steward dan stewardess yang gigih dapat nama aku dari kawan aku yang dok kat kerusi blakang aku.


Serius tak sangka.
Aku lepas makan, apa lagi, ZZzzzzZZzz r.
Semalaman wey aku tak lena. 
Tidoq2 ayam ja.

Apa pun, terima kasih abangzzzz kacak. Kakak cantik.
Sorry saya blurrr that time.
Gambar pun tak sempat nak snap..
Video apa ntah lagi. Semua member aku pun terkedu.

This year banyak kenangan manis.
Aku berdoakan kemanisan ini akan terus bersama aku, walaupun ada sedikit kepahitan.
But it's ok. 
Kalau makan kek coklat pun, kena buh nescafe sikit.
Baru kek coklat kita tu ada ummmmHHhhh!!!!!!




Last words, aku nak ucapkan terima kasih pada mak sebab sentiasa ada dengan aku.
Mak jangan risau pasai jodoh kak cik k?
Sebab Allah dah atoq yang terbaik buat kak cik.
Allah Maha Mengetahui.
Keluarga kita masih perlukan kudrat kak cik dan sentiada ada untuk support family besar kita.
Jodohkan rahsia Allah.

Kakcik bersyukur kerana dalam kami 4 beradik, Allah bagi kak cik peluang untuk duduk lama dengan mak. Terima kasih mak sebab sentiasa risaukan kak cik. 
Kak cik sayang mak. Dan bersyukur sebab kakcik dipilih untuk dilahirkan oleh mak.

Love you mak!!!!!!!!!!!

Your naughty daugther's;
F.Niesa