04 March 2015

Travelog : Surabaya (Part IV)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments


Hari ni sambung ke hari yang ketiga. Ke mana kali ini?

Seperti biasa after sarapan aku akan morning walk sorang-sorang dulu sekitar Jalan Rajawali. Around 10.00 pagi baru yang lelain turun. Misi kali ini mencari money changer. Coz ramai yang udah kehabisan uang. 

 
Rintihan : Ya Allah, aku ingin punya Hp
Makanya berjalanlah sekitar JMP a.k.a Jembatan Merah Plaza. Pusing 2 3 kali, direction ntah apa-apa yang local people bagi tahu. Memandangkan hari Sabtu, kebanyakkannya tidak bekerja. Weekend. So tutup la bank-bank sekitar JMP tu. Last sekali decide naik teksi van. AKu kurang pasti depa panggil van teksi tu apa. Sorang Rp5000. Gila tak murah. Dia bawa ronda cari Money changer dengan dropkan kitaorang di ITC. 


Boleh tahan la panasnya naik van tu...hehehehe..tapi new experience for me. Motor je aku tak merasa naik lagi. Tapi memang tak ler, even kat Malaysia pun aku tak naik motor dengan mamat yang tak kenai. Aku naik dengan adik dan abang aku ja. Tak caya? Sudehhhh!!! tak penting pun untuk aku kalau korang x caya...heeee...

Yang syiok nya, hangpa nak tau dak kat mana money changer yang pak supir bawa kami semua? Kedai Ceti. Bahahahaha...sori la no, gambaq tak terpikiaq plak nak ambik. 

Selesai sesi tukaq duit, kami terus ke ITC. Memandangkan esok dah nak balik, makanya harini last shopping. Aku shopping sampai lunch saja, pastu balik hotel solat dan rest. Lepas asar aku ke JMP plak. Ada apa kat JMP ni. Meh aku review sikit.

 

Jembatan Merah Plaza juga dikenali sebagai Jay Am Pey (JMP, cara nak pronouns kan nama plaza ni). Gedung beli belah. Head to toe. Semua ada. Tapi aku kurenggg banyak dekat sini. Lebih selesa di ITC. Pilihan juga banyak di ITC. Harga lebih murah di ITC. JMP nampak suram even dekat luar nampak meriah. Sejujurnya aku tak suka pergi sini. Tapi skirt-skirt yang ala-ala Dato' Siti Nurhaliza bersepah dekat sini. Aku borong 3 saja. Bahahahaha....Tu pun bukan dalam kedai, tapi dekat ruang legar JMP tu. 


Sebelum aku ke sini sehari sebelum tu aku ada review blog-blog orang, banyak cerita pasai JMP ni. Tapi bagi aku sangat kurenggg... Hurm. fikir-fikirkan lah. Lain orang, lain taste. Bagi aku, aku tak rekemenkan JMP, better lagi ITC.  Ok, nampak tak aku dah tekankan 2 3 kali tu. Heee.

Settle di JMP, singgah kejap dekat 7E (ala-ala jers) untuk beli dinner. Maggi saja malam ni. Kriuk Kriuk Lagi sedap katanya. Dan roti potong putih cicah kopi dari Malaysia. Dap Dap Dap. 

Malam tak keluar dah. Packing untuk balik. Esok after breakfast trus nak check-out. 

Oklah, sebelum aku lupa, aku nak gitau, aku jumpa dengan Safie Sali masa lift terbukak, tetiba sajakan. Hek Hek. Kbai. tu jer nak gtau.

Jumpa di last part Surabaya.

C yea.

-Fath_Niesa-


Reactions:

0 comments: