06 March 2015

Review : KLIA 2

BY Fath_n!e$@ IN , 1 comment

Holla!!!!!!!
Excited baq hang aku nak share skit pengalaman tak tak seberapa ni bila transit KLIA2 berjam lamanya.
Brapa jam?
5 jam saja.

Habis lepak mana?
Lepak kep C, lepak surau, lepak kat main enterance sambil tengok flight take-off dan lepak departure hall. 

Mula-mula jakun baq hang. 
Mana tak nyer, 1st time sampai. Dulu LCCT pusing-pusing kot tu gak. Setingkat ja.
Ni aku gi ushar-ushar sampai 4 tingkat. 

Nun di sana dan di sana. SO tak yah eksyen nak menapak k
Bab makan, hangpa tak yah risau. Nak murah dan standard rega, lepak ja kepC. Kalau KFC saja, rasanya ada 2 3 restoran depa bukak. Atas bawah ada. So Tak yah nak jalan merata cari. Ramen pun hado. Aisshh!!! macam-macam jenis makanan la ada. 

Nak pergi ambik luggage saja, nun berbatu jalan. Apa lagi, guna la buggy car yang dok melilau sekitar KLIA2 tu. Laju wey. Leh naik 10 orang. Tengok la pada saiz buggy car tu. Rugi kalau tak gunakan sepenuhnya facilities yang disediakan. 


Tempat yang aku akan titik beratkan adalah toilet. Toilet cun. Bersih. even kekaguman aku tak capai tahap kagum dengan toilet di Korea, at least di Malaysia ada ayaq. Tapi tak kesah lah. Differentnya depa tu tak guna ayaq, memang la bersih kan... Banyak sangat toilet-toilet di departure and arrival hall. So tak yah susah nak jalan jauh, even surau pun ada dimerata-rata. Tak dak alasan la nak tertinggal flight ke apa.  Surau kalau di luar besar sebab nak menampung orang-orang yang dok mai shopping sama. 

Nampak tak cermin Toilet dia...Besaq baq hang
Nyaman tak????? Relex jer kan.

Dalam entry kali ni, aku dok godeh-godeh google, nak tau pasal KLIA2 dengan mendalam. Banyak info sebenarnya. So, nak senang korang klik jer kat link ni. Semua ada. Klik Di Sini.

Meh aku share skit k.

The Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) is built to be Malaysia's Next Generation Hub - International Airport Hub - that allows seamless connectivity for both local and international low-cost plus full-service carriers.

The KLIA2 is built to cater for the explosive growth in low cost travel. It is designed to cater 45 million passengers a year, replacing the Low Cost Carrier Terminal (LCCT) once it's ready. It is built with bigger capacity and superior facilities.

The new KLIA2 terminal is measured to be at least 257,000 sqm, with 60 gates, 8 remote stands, 80 aerobridges, plus a retail space of 32,000 sqm to accommodate 225 retail outlets.

Costing around 4 billion Malaysia Ringgit, the KLIA2 was scheduled to be opened on 28 June,2013. Due to construction delay, the new KLIA2 terminal is officially opened on 2 May 2014.

So aku nak share la gambaq-gambaq yang aku ambil dari site sana. 





The Pier J is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 1 at the KLIA2.


The Departure Hall is located at Level 3 of Sector 2 at the KLIA2 Terminal.


 The Arrival Hall is located at Level 2 of Sector 2 at the KLIA2 Terminal.


The Pier K is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 3 at the KLIA2.





The Pier L is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 2 of Sector 3 at KLIA2.




The Skybridge is located at Sector 4 of KLIA2 Terminal.


The Satellite building is located at Sector 6 of the KLIA2 Terminal.




The Satellite building is located at the Sector 6 of the KLIA2. The Level 2 of the Satellite building connects to the International Piers (Pier P & Pier Q).


The Pier Q is designed to accommodate International Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 7 at the KLIA2



Gateway@KLIA2

 

 

Kagum tak????

I'm proud to be Malaysian.... How about you??? 

-fath_Niesa-

Reactions:

1 comments:

shahrin safri said...

SALAM SAUDARI...

amat berminat dgn post saudari berkenaan klia2 ni...

jika tak keberatan boleh x share dgn sy dri mana saudari dapat semua maklumat dan grafik tersebut..

amat menarik dan mungkin dapat membantu saya dalam menyiapkan thesis saya.... jika x keberatan boleh hubungi saya via wasap pun ok 0132571416

tq