06 March 2015

Review : KLIA 2

BY Fath_n!e$@ IN , 1 comment

Holla!!!!!!!
Excited baq hang aku nak share skit pengalaman tak tak seberapa ni bila transit KLIA2 berjam lamanya.
Brapa jam?
5 jam saja.

Habis lepak mana?
Lepak kep C, lepak surau, lepak kat main enterance sambil tengok flight take-off dan lepak departure hall. 

Mula-mula jakun baq hang. 
Mana tak nyer, 1st time sampai. Dulu LCCT pusing-pusing kot tu gak. Setingkat ja.
Ni aku gi ushar-ushar sampai 4 tingkat. 

Nun di sana dan di sana. SO tak yah eksyen nak menapak k
Bab makan, hangpa tak yah risau. Nak murah dan standard rega, lepak ja kepC. Kalau KFC saja, rasanya ada 2 3 restoran depa bukak. Atas bawah ada. So Tak yah nak jalan merata cari. Ramen pun hado. Aisshh!!! macam-macam jenis makanan la ada. 

Nak pergi ambik luggage saja, nun berbatu jalan. Apa lagi, guna la buggy car yang dok melilau sekitar KLIA2 tu. Laju wey. Leh naik 10 orang. Tengok la pada saiz buggy car tu. Rugi kalau tak gunakan sepenuhnya facilities yang disediakan. 


Tempat yang aku akan titik beratkan adalah toilet. Toilet cun. Bersih. even kekaguman aku tak capai tahap kagum dengan toilet di Korea, at least di Malaysia ada ayaq. Tapi tak kesah lah. Differentnya depa tu tak guna ayaq, memang la bersih kan... Banyak sangat toilet-toilet di departure and arrival hall. So tak yah susah nak jalan jauh, even surau pun ada dimerata-rata. Tak dak alasan la nak tertinggal flight ke apa.  Surau kalau di luar besar sebab nak menampung orang-orang yang dok mai shopping sama. 

Nampak tak cermin Toilet dia...Besaq baq hang
Nyaman tak????? Relex jer kan.

Dalam entry kali ni, aku dok godeh-godeh google, nak tau pasal KLIA2 dengan mendalam. Banyak info sebenarnya. So, nak senang korang klik jer kat link ni. Semua ada. Klik Di Sini.

Meh aku share skit k.

The Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2) is built to be Malaysia's Next Generation Hub - International Airport Hub - that allows seamless connectivity for both local and international low-cost plus full-service carriers.

The KLIA2 is built to cater for the explosive growth in low cost travel. It is designed to cater 45 million passengers a year, replacing the Low Cost Carrier Terminal (LCCT) once it's ready. It is built with bigger capacity and superior facilities.

The new KLIA2 terminal is measured to be at least 257,000 sqm, with 60 gates, 8 remote stands, 80 aerobridges, plus a retail space of 32,000 sqm to accommodate 225 retail outlets.

Costing around 4 billion Malaysia Ringgit, the KLIA2 was scheduled to be opened on 28 June,2013. Due to construction delay, the new KLIA2 terminal is officially opened on 2 May 2014.

So aku nak share la gambaq-gambaq yang aku ambil dari site sana. 





The Pier J is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 1 at the KLIA2.


The Departure Hall is located at Level 3 of Sector 2 at the KLIA2 Terminal.


 The Arrival Hall is located at Level 2 of Sector 2 at the KLIA2 Terminal.


The Pier K is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 3 at the KLIA2.





The Pier L is designed to accommodate Domestic Departures & Arrivals. It is located at Level 2 of Sector 3 at KLIA2.




The Skybridge is located at Sector 4 of KLIA2 Terminal.


The Satellite building is located at Sector 6 of the KLIA2 Terminal.




The Satellite building is located at the Sector 6 of the KLIA2. The Level 2 of the Satellite building connects to the International Piers (Pier P & Pier Q).


The Pier Q is designed to accommodate International Departures & Arrivals. It is located at Level 1A of Sector 7 at the KLIA2



Gateway@KLIA2

 

 

Kagum tak????

I'm proud to be Malaysian.... How about you??? 

-fath_Niesa-

05 March 2015

Seluruh Cinta

BY Fath_n!e$@ IN , , , , No comments


Menatap kepergian dirimu
Meratap menangis sedih tak tertahan
Terbayang saat bersama
Lewati masa terindah
Saat kau memeluk ku
Tuturkan cinta

Kaulah selalu cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kita kan bersama

Tak sanggup ku memikirnya lagi
Habis separuh nyawa ku tangisi mu
Tiada lagi bait terindah
Terdengar merdu terucap
Merayu menyanjungku tenangkan jiwa

Kaulah selalu cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Akan selalu memuja mu
Hingga nanti kita kan bersama

Tiada cinta yang setulus cinta mu (cinta mu)
Tiada yang sanggup gantikan diri mu
Tiada rasa seindah kasih mu
Tiada yang mampu temani diri ku

Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menentramkan perasaanku
Diri mu akan selalu ada
Di sisiku selamanya

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas ditubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerak ku
Ku kan selalu memuja mu
Hingga nanti kitakan bersama

Ku kan selalu memuja mu hingga nanti kitakan bersama

Lagu : Seluruh Cinta
Artis : Siti Nurhaliza feat. Cakra Khan

Dahsyat ~ Mojo

BY Fath_n!e$@ IN , , No comments



Aku cinta kamu
Lebih dari hatiku mampu
Pasti jiwa takkan bisa
Hidup tanpa hadirnya kamu

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu

Kita dua hati
Selamanya takkan terpisah
Kau dan aku punya cinta
Paling terindah di dunia

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu
Ohhh

Tiada yang bisa
Mengisi ruang di hati
Aku mohon jangan pergi
Jiwa ini perlu kamu

Ohh.. Wohooohh…
Tetap cinta selama-lamanya

Sungguh dahsyatnya
Cintaku kepada kamu
Aku mohon jangan pergi
Menyiksaku dengan rindu
Ohhhh

Tiada yang bisa
Mengisi ruang di hati
Aku mohon jangan pergi
Jiwa ini perlu kamu

Travelog : Surabaya (Part V - Last)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments

Yeay!!!! Finally sampai gak ke final part. *fliptudung
Berchenta nak settlekan travelog sebenaqnya hangpa nak tau dak.
Hokey! lets continue.

Selepas breakfast dalam pukul 8.30 pagi aku menunggu teksi yang mula-mula aku ambik masa dekat airport. Dia dah bagi business card. So kol saja. Dalam pukul 9.00 pagi, kami gerak dari Hotel Ibis menuju ke Juanda Airport. 



On the way ke airport, hajatnya ingin singgah di pasar yang aku tak tau nama dia. Jalan raya mostly ditutup sebab diorang khas kan untuk acara liburan. Liburan ni maknanya hiburan. Jem la jugak. 


Flight dari Surabaya jam 11.55 pagi bersamaan 12.55 waktu Malaysia. Sampai airport awal, so yang lelain sempat la shopping-shopping dan ronda airport. Not bad. More better dari Bandung. Boarding time, kami semua akan dibawa naik bus AA dan dibawa terus ke depan pintu Flight. So tak yah le kena jalan dibawah panas terik. 

Untuk airport tax Rp200,000 yer kengkawan. 




Landing di Malaysia jam 3.30 ptg. Jenuh melanggut sebab flight ke Penang jam 9.30 malam baq hang.... Apa lagi, lepas settle luggage dan urusan imigresen, terus ke surau dan makan. Sempat ler yang nak shopping lagi dekat airport KLIA2 tu. 5 jam uols.. Menikmati keindahan KLIA2 la jawabnya.

Gunakan Buggy Car ni sebab nak kena jalan jauh. heee

Flight tak delay. Alhamdulillah. Tepat jam 10.30 malam aku tiba dia PIA.


Hokey guys. takat ni dulu review aku pasai Surabaya. Kalau tanya nak datang lagi tak, off course TIDAK!!! Tunggu next destination plak k. Ingat nak tengok kangaroo pulak. Tahun depan la entrynya k.
Relex and cool saja kan KLIA2
Pasal budget aku, hangpa leh p kat part 1 rasanya. RM1,500.00 saja. Include return ticket. 

kbai.

-Fath_Niesa-

04 March 2015

Travelog : Surabaya (Part IV)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments


Hari ni sambung ke hari yang ketiga. Ke mana kali ini?

Seperti biasa after sarapan aku akan morning walk sorang-sorang dulu sekitar Jalan Rajawali. Around 10.00 pagi baru yang lelain turun. Misi kali ini mencari money changer. Coz ramai yang udah kehabisan uang. 

 
Rintihan : Ya Allah, aku ingin punya Hp
Makanya berjalanlah sekitar JMP a.k.a Jembatan Merah Plaza. Pusing 2 3 kali, direction ntah apa-apa yang local people bagi tahu. Memandangkan hari Sabtu, kebanyakkannya tidak bekerja. Weekend. So tutup la bank-bank sekitar JMP tu. Last sekali decide naik teksi van. AKu kurang pasti depa panggil van teksi tu apa. Sorang Rp5000. Gila tak murah. Dia bawa ronda cari Money changer dengan dropkan kitaorang di ITC. 


Boleh tahan la panasnya naik van tu...hehehehe..tapi new experience for me. Motor je aku tak merasa naik lagi. Tapi memang tak ler, even kat Malaysia pun aku tak naik motor dengan mamat yang tak kenai. Aku naik dengan adik dan abang aku ja. Tak caya? Sudehhhh!!! tak penting pun untuk aku kalau korang x caya...heeee...

Yang syiok nya, hangpa nak tau dak kat mana money changer yang pak supir bawa kami semua? Kedai Ceti. Bahahahaha...sori la no, gambaq tak terpikiaq plak nak ambik. 

Selesai sesi tukaq duit, kami terus ke ITC. Memandangkan esok dah nak balik, makanya harini last shopping. Aku shopping sampai lunch saja, pastu balik hotel solat dan rest. Lepas asar aku ke JMP plak. Ada apa kat JMP ni. Meh aku review sikit.

 

Jembatan Merah Plaza juga dikenali sebagai Jay Am Pey (JMP, cara nak pronouns kan nama plaza ni). Gedung beli belah. Head to toe. Semua ada. Tapi aku kurenggg banyak dekat sini. Lebih selesa di ITC. Pilihan juga banyak di ITC. Harga lebih murah di ITC. JMP nampak suram even dekat luar nampak meriah. Sejujurnya aku tak suka pergi sini. Tapi skirt-skirt yang ala-ala Dato' Siti Nurhaliza bersepah dekat sini. Aku borong 3 saja. Bahahahaha....Tu pun bukan dalam kedai, tapi dekat ruang legar JMP tu. 


Sebelum aku ke sini sehari sebelum tu aku ada review blog-blog orang, banyak cerita pasai JMP ni. Tapi bagi aku sangat kurenggg... Hurm. fikir-fikirkan lah. Lain orang, lain taste. Bagi aku, aku tak rekemenkan JMP, better lagi ITC.  Ok, nampak tak aku dah tekankan 2 3 kali tu. Heee.

Settle di JMP, singgah kejap dekat 7E (ala-ala jers) untuk beli dinner. Maggi saja malam ni. Kriuk Kriuk Lagi sedap katanya. Dan roti potong putih cicah kopi dari Malaysia. Dap Dap Dap. 

Malam tak keluar dah. Packing untuk balik. Esok after breakfast trus nak check-out. 

Oklah, sebelum aku lupa, aku nak gitau, aku jumpa dengan Safie Sali masa lift terbukak, tetiba sajakan. Hek Hek. Kbai. tu jer nak gtau.

Jumpa di last part Surabaya.

C yea.

-Fath_Niesa-


03 March 2015

Travelog : Surabaya (Part III)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments

Continue from :- Day 1

Day 2 : Friday, 6hb Feb 2015


Location :-
  1. Morning walk sekitar Jalan Rajawali.
  2. Tugu Pahlawan.
  3. House of Semporna.
  4. Pasar Atom.
  5. ITC (Ey-Tey-Sey)
Stay dekat Ibis Hotel ni memang strategik jugak la. Tempat-tempat aku yang aku pi di sekitar hotel. Contohnya Tugu Pahlawan. 500m dalam 10-15minit jalan kaki. House of Semporna 10 minit berjalan kaki. Pasar Turi naik beca. ITC jalan kaki. Balik hotel naik teksi sebabnya hujan di malam hari.

 

After breakfast, aku jejalan sekitar JR. 1st ke Tugu Pahlawan dulu. Kalau korang tengok betul-betul TP ni, dia berbentuk seperti paku yang diterbalikkan. Sejarah sila baca sendiri. Actually malam lagi cantik. Dia warna warni. tapi sodih, tak leh nak berhenti, aku lalu saja. Sebabnya hujan dan jalan macet.


Lepas tu ke House of Semporna. Like a mini museum. Tapi main dia, adalah tempat buat rokok.



Then ke Pasar Atom. Untuk ke Pasar Atom (PA) ni, aku naik beca saja. Rp10,000 per trip. Kesian aku tengok pakcik-pakcik ni mengayuh beca, dapat RM3.00 saja. Sob Sob...  

Kat PA ni aktiviti apa lagi kalau tak shopping. Langsir murah-murah. Siap dijahit ok. Baju-baju tak best. Tak banyak choice.Kalau nak nyoping baju-baju yang murah dan from butik,better di ITC.Pasar Atom ni yang terbesar dan tertua.patut la aku tengok ada bahagian yang tak der air-corn dan ada bahagian yang ada air-corn.  Ada bahagian yang baru, ada bahagian yang lama. Hurm...


Kalau korang nak beli bua-buahan tempatan yang fresh, dekat PA ni ada jual. Buah salak, buah ciku yang besar-besar. Dan macam aku hari tu nak cari Kopok Belinjau yang raw pun susah bangat. Sangat kecewa sebab sampai last day tak dapat. Depa juai yang dah digoreng. Hurm, beli sajalah sebagai buah tangan. Cari FM dengan Key-chain pun susah. Korang jangan tanya key-chain, depa tak tau, korang kena kata nak cari rantai kunci. Macam ayam dengan itik gak la dengan depa ni even serumpun katanyerrrr.
Settle memborong di PA, aku gerak ke ITC. 10 minit jugak la berjalan. On the way ke sana, aku dapat lihat umat-umat Rasulullah sedang solat Jumaat. Tempat kecik. Sedih baq hang. Macam surau ja depa berhimpit-himpit nak solat. Pulak tu, radioa shopping mall kuat nak mampuih. Hangin aku. Hopefully adala kekusyukkan di situ. Sayu saja. Bila teringat dekat Malaysia, alangkah mewahnya umat Islam di Malaysia, masjid surau banyak dan cantik-cantik. Syukur menjadi dan dilahirkan di Malaysia.
Last destinasi adalah di ITC Surabaya. Shopping lagi. Lalalala..... Seriously memang murah gila. Bayangkan blouse-blouse Rp50,000 bersamaan RM17.00 - RM18.00 saja. Macam mana la aku tak memborong. 


ITC ni ada 7 level kalau tak salah aku. Ikut lantai. Contohnya, Lantai 1, Shoe. Lantai 2 Bag. Lantai 3 Baju. Lantai 4 Gadget dan seterusnya. Lantai Rumah Tangga pun ada. Korang rasa apa? Furniture la...kelengkapan rumah. Segala mak nenek kt situ korang leh dapatkan. Lantai 7 yang last sekali food court. 

Dalam jam 5 ptg, aku balik bilik lepas lunch untuk rehat dan solat jamak. Malam selepas solat jamak taqdim, aku ke ITC semula untuk sambung borong kain telekung dan dinner pulak.









Hokey...settle untuk hari ke2.

Tunggu next day plok. JMP. ITC lagi. Money changer.

-Fath_Niesa-