25 February 2015

Travelog : Surabaya (Part I)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments


Take time for yourself!
Take a break!
Take a rest!

"buku merah jangan lupa bawa moga-moga tidak tamat tempoh...."


Ke manakah FKZ ini kali? 
Ke Surabaya ke Kita...

Bila beli tiket? 1 month after balik dari Korea, June 2014
Bila Fly? 5-8 February 2015
Wow!!! lamanya...
Yups off course lama. 8 bulan maaaa.
Naik AA ke MAS? AA
Harga return? PEN-KUL-PEN, RM190.00 KUL-SURABAYA-KUL, RM381.00
Total = RM571.00


AK6113 :1105-1205 (delay 1 jam, so sampai KLIA kol 1315)
QZ323 : 1615 (WM) - 1755 (WI) (kalau WM 1855)
QZ322 : 1210(WI) - 1545 (WM)
AK6118 : 2130-2230



Preparation?
Mestila aku tak buat. Duit tukar pun last minute.
This time aku pi dengan bonda dan rakan2.
Before this dah pernah sampai, tapi tak explore byk tempat pun. So no entry for that trip.

Total yang pergi semuanya 10 orang termasuk aku.

Tukaran wang : RM900.00 bersamaan Rp3,104,000
Cash : RM250.00 just for emergency case. Tapi tak guna pun

Budget :-
  1. Teksi = Rp135,000 (1 kereta avanza. Transfer to hotel di Jalan Rajawali from Juanda Airport). Kita orang ambil 2 buah kereta, so total Rp270,000. Sorang Rp27,000
  2. Hotel Ibis = Rp515,000 per nite. 3 malam Rp1,545,000. (1 bilik 3 orang, so sorang Rp515,000) Sangat selesa. Taraf 4 star. (Later aku story).
  3. Beca = Rp10,000 per trip. So sorang Rp5,000
  4. Teksi = Rp25,000 - Rp35,000 (depends pada macet. Kalau tak macet, lagi murah. Sebab diorang based on masa bukan based on jarak)
  5. Makan = Rp200,000 untuk 3 hari
  6. Shopping = Semua duit yang ada ditangan
  7. Teksi = Rp 27,000 (Transfer dr Hotel ke Airport)
  8. Airport Tax = Rp200,000

Total untuk trip kali ini =RM1,471.00
Murah ke mahal untuk 4 hari 3 malam?

Ok takat ni dulu.
Next entry bermulalah perjalanan aku....

C yea!!!

-Fath_Niesa-

23 February 2015

Mood Republik Tour Penang

BY Fath_n!e$@ IN , , No comments

Sepatutnya aku cerita dulu pasai short vacay aku ke Surabaya..tapi eksaited baq hang, aku story dulu cerita sabtu lepas.

#throwbackstory

Sabtu,
21/2/2015, 8.15 a.m

Korang nak tau, Mood Republik (MR) serang Penang. Aku tau pasai festival ni pun dah 2 minggu. Aku ni suka follow IGs seperti Aidijuma, BellaAmmara, Radiusite, Jubah Souq, dan byk lagi. Nak dijadikan cerita, aku ternampak 1 of Instagramer ni repost gambar dari MR. So aku pun visit IG diorang. Inilah yang aku nantikan di Penang. Selalunya sebelah KL saja. So aku yang dok Penang ni shopping kot IG saja la. Jamu mata. Offer kaw-kaw nyer.


Stress bila bawa comments follower yang nak datang koi 4 5 pagi...Dengan aku sekali terjebak. Tapi aku gerak jam 8.15 pagi. Aku ajak cousins and bff aku terjebak sama. Kat mana? Straits Quay Convention Center (SQCC), Tg. Tokong. 1st time aku sampai sini. Kagum sebentar. Terjumpa 'port' baru untuk lepak. Bahahahaha.....

Aku sampai sekitar SQCC jam 9.15 pagi. Parking dah penuh diluar. Aku parking jauh sikit, nun di blok sebelah. Naik lift. Sebaik pintu lift terbukak, hambik kauuuuuu.....ramai gila manusia yang dah Q. Memang verangan nak dapat goddies beg hanya tinggal kenangan. Bayangkan 3000 + 1000 goodies beg, tak sampai kat aku. Maknanya apa? Aku orang yang ke???? Berangan lagi nak dapat cash RM100 dengan RM50? pun harapannnn.....


Best!!!
BEst!!!!!!!!!!!
Best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Deabak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak mampu nak mengungkap. Aku bawa RM1,200 clear semuanya. Bukan aku saja na....Kakak aku punya, kawan aku order, present untuk mom jugak.  Tu yang jadi RM1,200 tu. 



Tips sebelum pergi festival sebegini :-
  1. make sure, korang follow IG vendors yang terlibat dalam festival ni.
  2. Listkan barang yang korang nak beli.
  3. Ingat Booth No.
  4. Listkan nama/code produk diorang sekali dengan saiz.
  5. At least, korang dah tak payah buang masa nak kena ukur baju la, apa la, datang booth, terus inform sales asst. apa yang korang nak. 
  6. Settlekan barang-barang yang korang nak beli dahulu. Kadang-kadang takut stok dah tak der. 
  7. Then bila dah settle yang dalam listing di tangan tu, baru la korang jalan-jalan cuci mata dan cuci duit balance korang tu.

1st time berbelanja banyak. Tu orang kata, bila sales ni lagi bahaya. tapi aku rasa berbaloi. Sebab dapat jimat banyak RM.

Hopefully MR akan jadi annual event di Penang. I wish.... Tqs CEO, Tqs COO

oN ThE bAck. TirEd oredi.....


-Fath_Niesa-


01 February 2015

13 Jam A380

BY Fath_n!e$@ IN , , , , No comments

Holla!
Weekend ni gigih menghabiskan sisa-sisa novel yang belum di sentuh. FYI, baru 1, der 4 lagi dok tunggu Q.heeeee... Again and again and again. No TIME!!!!

Moh ceq kongsi dengan uols novel yang haku ngah gigih menghabiskan sekarang ni. 13 Jam A380. Quit interesting. Permulaan novel yang sangat-sangat best. Dengan aku terbang ke awan sekali.
Syed Haydar dan Hana Sofea. Ahakszzz!!!!


Sinopsis. (ihsan from Karya Seni)


13 jam di dalam penerbangan ke London menaiki MAS A380, takdir menemukan HANA SOFEA dan Syed HAYDAR, jejaka idamannya. Mencipta kenangan terindah di langit biru.

Mereka bergelar kekasih kayangan untuk empat jam, menari tango bersama, menjelajah seluruh pesawat bersama, merasai enaknya Caramel Latte bersama... Tap i tatkala MAS A380 mencecah lantai bumi,, segalanya pergi bagai wap di udara.

"Hana, thank you for last night... but i can't have cocaine all the time."- SYED HAYDAR

Melihatkan sendiri kemesraan SYED HAYDAR dan kekasih realitinya, si model jelita membangkitkan HANA SOFEA daripada mimpi indah.

Di kota London, A380 juga akhirnya menerbangkan HANA SOFEA kepada FAWWAZ HUSSAINI, jutawan kacukan Melayu-Inggeris-Arab. Tanpa sebarang sebab, Emmel, anak angkat Fawwaz menyangkakan Hana Sofea sebagai ibunya.

"My daughter likes you. If you're willing to let her call you mommy... i will pay you fifty buck per hour..."-FAWWAZ HUSSAINI

"Dapat hadiah tak?" -HANA SOFEA

"A pink Audi TT, is that okay?"-FAWWAZ HUSSAINI

"Saya nak Audi TT yang latest version aje. yang lain saya tak nak."-HANA SOFEA

Hadirnya HANA SOFEA menghiasi kehidupan mereka sekeluarga bagaikan indahnya bunga popi mekar, munculnya sang jutawan bermata ambar yang kuat pegangan agamanya itu dalam hidup Hana Sofea pula bagai menyedarkan HANA SOFEA tentang kasih sayang Tuhan. Dan saat semuanya bagaikan baru bermula, SYED HAYDAR datang menuntut sebuah cinta...

“Saya rindu awak, Hana… Jangan cakap awak dah kahwin dan budak ni anak tiri awak, Hana.”SYED HAYDAR

Adakah  mimpi  akan  kekal  sebagai  mimpi  setelah  waktu  berlalu  dan  hari  berganti?



_Fath-Niesa_

1st Vacation 2015

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , No comments

Oh hoooo!!!!

February oredi. Cepatnya lahai masa berlalu pergi tanpa sempat menikmati tahun baru 2015. January berlalu pergi sehari yang lalu. Oh maiiiiii... Tetiba terasa ruginya menjadi FKZ sekarang ini. 2 minggu berada di KL. 2 minggu di Penang. Semuanya kerana mengabdikan diri pada tuntutan kerja. My weekend dihabiskan dengan menziarahi sedara di hospital. Every weekend.

Orang lain syiok bila dengar kena travel sana sini. Hello!!! Kalau travel gi jejalan ceq pun hokey sokmoo.... Ni kena tadah telinga, otak dan dalam masa yang sama sibuk memikirkan hal-hal kerja di ofis sedangkan aku di luar kawasan. Ikutkan hati nak saja tutup handphone. Again!!!!!Stop it Fath.

8 bulan yang lepas, aku booking flight ticket lagi. Ke mana kali ini? Ke Surabaya, Indonesia pulak. No more Bandung and Jakarta. Capet bangat. Hahahaha, macam la Surabaya tak macet nanti. Bulan 6 tahun lepas tau aku booking. Thsi time aku pi dengan kawan-kawan bonda. Ikutkan perancangan awal aku tak nak ikut. Tapi bila memikirkan bonda, aku follow juga. Sambil selam minum ayaq. 

This time kekunun tak nak shopping. Katanyaaaa.... Tapi tengok la nanti macam mana. Kali ni bukan backpackers trip. Sebab yang pi ni semuanya veteren2. :p

Preparation?  This time aku tak buat pun preparation yang gah macam nk gi Korea dulu. Sebabnya kebetulan pi negara yang masyarakatnya Islam, so bab makan aku rasa tak der masalah sangat. Tapi akan ku bawa jua roti gardenia ku. Duit belum tukar lagi. Web check-in pun belum buat. Luggage pun 1 sj aku bawa, tu pun share dengan bonda. 

Tempat-tempat menarik di Surabaya?
Actually, aku tak blogwalking pun. Sebabnya ak fikir, trip ni diorang nak gi shopping. So kehadiran aku disebabkan lebih kepada ingin temani bonda. Kalau aku pi sendiri, YES!!! Itinerary aku pasti ada. 1 bulan sebelum aku akan listkan tempat-tempat yang akan aku cover. Siap dengan budget. Walaupun trip ni tak guna mana-mana ajen, kira asal redah dan boleh, later-later baru ada entry menarik yang boleh aku kongsi dengan korang.

Oh! By the way, flight aku 5hb- 8hb February ni. Khamis ni saja.

Doakan aku, bonda dan kawan-kawanya selamat pergi dan pulang. Amin.

Next post, aku akan buat juga travelog aku ke Surabaya. Mana-mana tempat yang aku lawati, aku akan kongsi siap dengan kos. InshaAllah.

See yea!!!!

_Fath-Niesa_

Chapter 2 of 12

BY Fath_n!e$@ IN No comments


Hi February!!!
Please be sweet and nice to me.


_Fath-Niesa_