16 September 2015

ETS Train

BY Fath_n!e$@ IN , , No comments

Assalamualaikum semua.
Nak hupdate gak story yang lepas2 ni.

31hb Ogos 2015 yang lepas, dikala rakyat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-58, aku and geng crews of haji ahmad and hajjah nuriah telah menyambutnya di Padang Besar. Kebetulan jatuh pada hari Isnin dan off course semua cuti, tu yang boleh set date tu.

Aku yang planned. Yer r, mak sedara aku pakat-pakat teringin nak naik ETS Train dimana ianya mulai beroperasi pada Julai 2015 yang lepas. Dalam 1jam 30minit sj sampai Padang Besar. Lagi pun masih awal lagi train ni, so tak ramai lagi yang naik. Ok ler tu, 1 jam lebih saja, dari drive dekat 3 jam nak sampai sana. 

As usual, aku tak suka beli last minute, so aku dah beli tiket train lebih awal iaitu 3 minggu sebelum tarikh. Plan mula 11 orang saja. Last-last abang aku nak follow, So jadilah 14 orang semuanya ahli rombongan cik kiah kami. 

Naik kat mana? 
Memandangkan stesen Tasik Gelugor yang paling dekat dengan tempat aku, so kami naik dekat Tasik Gelugor saja.

Harga tiket?
RM19.00 untuk dewasa
RM14.00 untuk kanak2 (4-12thn) dan warga emas or pencen goment.
FOC untuk budak yang bawah 4thn.

Tapi harga yang aku bagi ni dari Stesen Tasik Gelugor na...Jangan confius plak. Tak pepasal hangpa dok pi argue dgn yg jaga kaunter. Haruuu....Dan harga tiket ni untuk ke Padang Besar yer..Diulang, PADANG BESAR. 


Departure Time :- 7.53am
So kena ada dekat train at least 15 minute before sebab nak panjat tangga lintas laluan train lagi. Make sure jangan silap platform na. Dekat tiket tulis 30minit sebelum train sampai. So make sure korang sampai awal la. Yang ada tiket tak dak masalah. Apa pun, kena ingat, HANGPA NAIK TRAIN NA BUKAN PI NAIK GHETA SENDIRI. so please, BE PUNCTUAL. Hangpa lewat, hangpa kena tinggai. Ingat train nak tunggu ka...

Arrival Time :- 9.30am. Padang Besar yer kengkawan.

Macam aku memang sesaja nak jejalan and merasa naik ETS. So memang tak membeli sangat la, even beli jugak. heee.. Apa pun, aku dah beli tiket balik siap-siap masa dekat TG. So tak la kalut masa nak balik nanti. Masa balik, train pukul 2.00 pm. Sampai Tasik Gelugor pukul 3.30 pm. 

Aku lupa nak bagi tau, train ni akan brenti di sepanjang 9 stesen kalau tak salah aku. Kira wow!!! 

Don't worry, korang boleh terus jamak dekat stesen Pdg Besar sebab surau ada disediakan, dan sempat nak solat. Tapi make sure korang selesai shopping awai la na. Kalau dh sampai dekat train pukul 1.50pm, celah mananya nak dan solat. 



Sebelum tu aku lupa nak cerita, hangpa sampai saja Stesen Padang Besar, hangpa akan naik tangga. Kalau ke kiri, hangpa blh p toilet, tapi kalau ke kanan, hangpa terus nak pi shopping...kikiki..

Jalan sikit saja. dalam 10minit. Bagi aku la....Lintas jalan dekat roundabout tu, terus menghala ke kiri, terus saja jalan. Nanti hangpa akan nampak la kedai-kedai situ. Naik teksi pun boleh. Tapi mahai la. Padahal hangpa blh save dengan jalan kaki saja. Sebab dekat bangat. Time balik kalau nak naik sangat teksi tu, naik la...sebab nak bw brg2 uols yang banyak.


Hokey la..selamat shopping semuanya.

Aku charlow bettey dulu.

Assalamualaikum...

Fath_Niesa

15 September 2015

My Ex-Roomate's Wedding

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Ini lagi 1 cerita berkaitan my friend's wedding, Nurul and Azeem. 

Both me known since campus life in UUM a.k.a UNIUTAMA. Syukur Alhamdulillah, rasanya relationship diorang almost 6/7 years. Lama kan? Yer la, bak kata pepatah, kalau jodoh tak ke mana. Aku dan Nurul sebilik. Kitaorang kenal Azeem since 2nd semester dimana kitaorang 2 ko-kurikulum, Siswaniaga. 

Yeay!!!!!!!!!!!! Tahniah korang. Finally.......

25.04.2015 - Engaged
28.08.2015 - Solemnization
29.08.2015 - Reception

Dear Nurul & Azeem,

Selamat Pengantin Baru. Semoga kekal hingga ke Jannah. Semoga cepat-cepat dapat baby. Kekal hingga hujung nyawa.

Your Truly Friend's
F@th_Nies@







My Best Friend's Wedding

BY Fath_n!e$@ IN , , , , 2 comments

Mahap la no, cheq baru nak post story pasai kawan dunia akhirat cheq punya wedding.

Congratulation Ecah and Asrafe!!!!!!!!!!!

14.03.2015 - Engaged
07.08.2015 - Solemnization
08.08.2015 - Reception

Maaf di atas kesedikitan tenaga aku membantu hang dalam majlis-majlis penting hang. I'M OK!!! don't worry.


Dear Aishah & Asrafe,

Selamat Pengantin Baru. Semoga kekal hingga ke Jannah. Semoga cepat-cepat dapat baby. Kekal hingga hujung nyawa.


Your Truly Friend's

F@th_Nies@















Melepaskanmu

BY Fath_n!e$@ IN , No comments



Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh…

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.L2oBkmuY.dpuf
Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.L2oBkmuY.dpuf
Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.feUUc22M.dpuf
Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.L2oBkmuY.dpuf
Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.feUUc22M.dpuf
Aku menjaga utuhnya cinta
Tapi kau selalu mengingkarinya
Cukup sudah aku menahan sakit
Sebelum teruskan cinta ini

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Terlalu lama ku berdiam diri
Saat kau selalu sakiti hati
Maafkan ku harus meninggalkanmu
Usaikan semua yang ku rasa

Hapuskanlah semua tentang kita
Aku harus melepaskanmu
Walaupun ku tak bisa oh...

Dan aku pun terluka
Dan aku pun terluka karenamu kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu

Dan aku pun terluka kerna cintamu
Aku harus melangkah jauh darimu dari cintamu - See more at: http://lirik.bukancincai.com/2015/01/lirik-lagu-melepaskanmu-sakura-band.html#sthash.feUUc22M.dpuf

05 September 2015

Travelogue : Jakarta & Bandung Part II

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , No comments

ARghhh!! tension baq hang. aku tak jumpa gambar 1st vacation aku ke bandung. But it's ok, aku continue story without picture. Nanti kalau ada, aku selit-selit masuk k.

Day 2.
After breakfast, kami check-out hotel untuk menuju ke Bandung di mana ianya mengambil masa selama 4 jam dari kota Jakarta. Pffff. Naik kematu punggungku. Hari tu hari Sabtu kalau tak salah aku. So jalan tak la macet. Sebab minggu liburan. 2 jam perjalanan, non hado RnR. Aku tengok lori-lori selamber badak ja brenti tepi jalan melepaskan hajat memasing. Eeee, no manners. Tapi itulah yang aku dapat lihat  bagaimana cultural sesebuah negara itu. Jauh perjalanan luas pemandangan. Sebab tu la kita kena banyak travel ke negara orang. AT LEAST kita dapat menghargai negara sendiri yang serba serbi cukup. 

Penat perjalanan dengan bus. Sampai di Bandung, kami terus ke tempat-tempat shopping. Penuh dengan factory outletnya. Kiri kanan, perghh!!! heaven. Toko menjual jeans murah-murah. Rumah Mode. Gudang tas tangan. Haishh!!! Macam-macam la. Kira sesampai terus shopping.

Day 3.
Hari ke-3, kami menaiki bus menuju ke Tangkuban Perahu. Ianya bekas gunung berapi yang masih ada debu-debu. Tapi tak aktif. Sejuk. Sampai di check-point pertama, kami menaiki kenderaan pacuan 4 roda yang disediakan disitu. Van kecik la, yang memuatkan 6-8 orang. 

Di check-point ini ada gerai-gerai kecil. Kebanyakannya menjual baju sejuk, mafla, tutup telinga. Sejuk, memang sejuk. Tapi tak sesejuk oversea la. Standard cameron highland kita. Dan seperti biasa, peniaga-peniaga ni akan follow ke mana saja kita pergi. Even kalau korang perasan, yang dari kota bandung pun boleh sampai ke Tangkuban Perabu ni. Aggresif. Aku rimas. Yang juai-juai tu, mula sorang, tapi bila dah beli, 10 orang rakan diorang tetiba boleh ada dalam 1 1 masa. Tak ke haru. 

Marlin pun banyak. So beware la. Tawar habis-habisan. Dan FYI, jangan murah tertipu dan baik hati sangat. Buah-buah strawberry yang depa juai di atas gunung tu sebenarnya dicelup dengan gula. Tu yang bila diorang bagi rasa, kita akan rasa manis bangat. Tapi hakikatnya ianya telah dicelup dalam ayaq gula. Kan dah tertipu. 

Cantik view di atas. Ayaq kat toilet pun sejuk. 1 benda yang aku perasan, FM tak banyak dijual di toko-toko di bawah. I meant di kedai area pekan Bandung. So if korang nak beli, beli je kat atas tu. kat area tangkuban perahu. Tapi kena tawar betul-betul la. Beg-beg yang digunakan untuk isi telekung banyak sangat dijual. Even kita brenti bus pun, depa akan naik juai bila bus brenti. 1st day sampai 10 unit utk Rp100,000. 2nd day up jadi 11 pcs. sampaikan masa nak balik, diaorang ni macam tau2 sj berapa hari kita kat Bandung, Jakarta ni sampai ada yang leh dpt 16 pcs utk Rp100,000. Bayangkan la... T-Shirt Bandung pun mcm tu jugak. 

Settle di Tangkuban Perahu, kami singgah di kolam air panas. Just rendam-rendam kaki saja. Dan juga singgah di ladang strawberry diorang. 

Selesai sesi melawat, kami meneruskan agenda shopping di Pasar Baru. Tempat ni memang terkenal. Banyak kedai. Setiap level, 1 barang. So kalau korang masuk level yang juai telekung, mata memasing akan berpinar-pinar. Putih saja. Pintu pun banyak, so kena la hafal dan sekali lagi, BEWARE. 

Pasar Baru ni tutup tepat jam 5 petang. So, plan la siap-siap apa yang korang nak cari or beli. Persekitaran? KOTOR. Ayaq makanan semua aku tak berani nak beli. Dan tak teringin pun nak beli. Dengan debu-debu motor, kereta, masyaAllah. So selalu la bawa air dari hotel. 

Makan sepanjang trip aku memang tip-top. Sebab pi dengan ajen, so bab makan memang dititik beratkan. Kami terus ke Jakarta selesai berjalan-jalan di Bandung. Sampai di hotel malam. Dan memasing pun dah penat sangat.

Day 4.
Pulang ke Malaysia. Seperti biasa, selepas breakfast, check-out dan terus jalan-jalan. Flight kami  jam 3 petang, makanya kami kena ada di airport 3 jam lebih awal. untuk urusan imegresen dan airport tax.  Yang best nya kami tidak pula eksaited nak ke Manga 2. Di Jakarta, orang kata ke Manga 2 adalah wajib. Hurm,...tapi tidak bagi aku. Sebab dah penat shopping dekat Bandung. Kami ke Tanah Abang sahaja. Seperti di Bandung, kedai-kedai disini tutup jam 5 petang. Kami hanya ke Tanah Abang sahaja sebelum bergegas ke Airport. On the way ke airport, kami dah terlewat sebab macet. Yer ar, hari Isnin kot. So dah keja. 

Nak sampai airport lagi 30-45 minit. Tetiba semua traffic di WAJIBkan berhenti sebab Presiden Indonesia nak lalu dan menggunakan jalanraya. HELLO!!!! we ols dah lambat. Takkan semua traffic kena berhenti kot? Kalau ada kecemasan macam mana? Pak supir kami turu bertanyakan bapak polisi minta kebenaran sebab takut terlepas flight, pun tak boleh. 15-20 minit jugak la kena berhenti disebabkan PRESIDEN nak guna jalan. Haru wey haru. 

Aiport tax di Jakarta pada masa tu seorang Rp150,000. So make sure korang dh asingkan airport tax. kalau tak haru nanti.tak leh balik Malaysia...hehehehe

Oklah, sampai disini dulu story aku pasai percutian aku ke Jakarta-Bandung 2010. Gambar akan ku cari k. 

Next akan ada entry lagi ke Bandung. Tahun 2012. Stay tune. 




~Fath_Niesa~

04 September 2015

Diet Atkins

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Sedikit perkongsian.

Since 3 weeks ago, aku mengamalkan diet atkins. 5 hari cheating days. Serius, terasa rugi ya ammat bila makan nasi, bihun dan benda-benda yang berkabohidrat ni. Ingat lagi masa bulan posa, aku memang tak berbuka dengan nasi, tapi aku hentam bihun even tak banyak. Kuih-muih. Hurm, sebab tu tak turun. Salah konsep rupanya.

Member-member semua tanya kenapa nak diet, kan dah elok sekarang. Tak gemuk aih. Hurm, itu pandangan orang. Tapi aku selaku pembawa diri (cos owner diri aku adalah Allah) tau akan kondisi badan aku. Tak salah rasanya untuk menjaga kesihatan bagi kebaikan diri sendiri. Target untuk turunkan berat badan adalah sebanyak 10kg. Wish me success.

Percaya atau tak, since aku amalkan DA ni, aku lost 3.5 kg. Dan aku percaya and target utk continue 1-2 mths lagi sebelum aku beralih ke fasa seterusnya.

Kenapa DA? Hurm, aku pun tak tau mcm mana mula-mula aku terjebak nak amalkan diet ni. Tapi yang pastinya, selepas wedding Aishah, aku nekad untuk amalkan DA ni. Tapi 2 pagi mula tu aku bedal jugak nasi lemak. Bahahahaha.... TAPI TU LAST aku bfast makan NL sebelum cheating day aku masa wedding Nurul. 

Mulanya aku tak tau sangat apa tu Diet Atkins. Aku google untuk dapatkan banyak information berkaitan DA ni.

Aku masak sendiri. bayangkan pukul 6 pagi aku bangun untuk buat sup, buat tomyam, untuk bfast dengan lunch aku? Sejak aku amalkan DA ni, aku setiap pagi akan turun dapur to prepare bekalan aku. Duit pun save sebab xyah makan luaq. Later aku kongsi menu-menu aku. Gambar semua der dalam PC kt office aku. Lupa lak nak transfer n bawa balik. 

Apa itu Diet Atkins?
DA ni dia tak ambik sebarang makanan yang mengandungi carbo. Hanya protein sahaja. Nasi, bihun, mee, spagetty, roti, bijirin, berasaskan tepung, ubi, dan gula tidak diambil. Mempunyai 4 fasa. Fasa 1, max carbo yang blh ambik hanya 20g-25g. Aku tak ambik langsung. Sekurang-kurangnya 2 minggu untuk amalkan fasa 1 ni sebelum beralih ke fasa ke2. If ikut betul-betul, within 2 minggu, berat akan turun sehingga 4-6kg

Macam mana nak tau, kita boleh beralih ke fasa ke2? Sehingga kita dapat berat badan ideal. Hanya blh ambil, sayur-sayuran hijau, cheese, protein, nuts, seeds and healthy fats.



Fasa ke 2, 25g - 50g carbo.
Fasa ke 3, 50g - 80g carbo
Fasa ke 4, 80g - 100g carbo. Masa ni kena maintainkan la yer. Nasi pun dah boleh ambik.


Aku Yang Sibuk

BY Fath_n!e$@ No comments

Assalamualaikum.

Wey!!!!!!!!!!! Kesian kat aku baq hangggg. Entry bulan August satu apa pun aku tak post. so saddd!!!!!!!!.

Apa yang aku sibuk sangat?

Awal bulan BFF aku Aishah akan kawin? Yeah!!!!! hilang sudah geng single haku. But isokay, Allah itu Maha Mengetahui. 7 & 8 August memey all day untuk dia saja. 

Hujung bulan plak, 28 dan 29 August my ex-roomate pulak getting marry. Yeah, jodoh dia dengan Azeem, my ex-koK siswaniaga. 

31hb aku ada trip dengan #crewsofhajiahmadandhajjahnuriah ke padang besar dengan menaiki ETS Train. 

Later aku akan pergi in details k. 


~Fath_Niesa~

23 July 2015

Travelogue : Jakarta & Bandung

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , No comments

#Throwback

Travelog kali ini mengimbas kembali percutian ke-2 aku selepas Ho Chi Minh, Vietnam. So aku ingat-ingat lupa perjalanan aku trip kali ini.

Seperti biasa, bagi aku yang tak pernah bercuti ke negara orang, aku follow saja ejen yang disediakan. Pakej ke Jakarta - Bandung ini memerlukan kos sebanyak RM2,400.00 kalau tak salah aku. Tapi aku bayar separuh, bonda top-up separuh. Kikikiki....Tqs mom. 

DAY 1:-

Aku pergi selama 4 hari, 3 malam. So quit pack jadual aku. Pakej yang digunakan adalah termasuk tix, flight (return), makan 2x (bfast provided by hotel), transportation, dan tour guide fee. Leader untuk trip ini adalah En. Salleh (officemate bonda). Aku just bawa duit poket RM300 bersamaan RP3 juta sahaja time tu. 


Kami menaiki flight MAS dari PIA. So transit di KLIA selama 1 jam sebelum meneruskan perjalanan ke Jakarta Airport. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2j 30min. Actually masa tu, AA baru offer penerbangan direct dari PIA ke Bandung yang mengambil masa hanya 2 jam sahaja. Kami tiba di Jakarta dalam tengahari. Dan stay 1 night di Jakarta. 


Kami terus dibawa menikmati makan tengahari di Restoran yang menyediakan makan Sunda. Kemudian kami dibawa melawat Menara MONAS, tak turun dari bus pun, hanya meninjau menara dari dalam bus kerana kesesakan (orang Indon panggil machet) lalutintas yang tahap gaban. Mujurla time tu, perut semua orang tak meragam. Aku difahamkan bahawa, working days memang Jakarta akan menjadi bandar paling teruk kesesakannya. 

Gelandangan. Malam dijadikan rumah dibawah jambatan
Machet tak hingga baq hang

Jakarta juga merupakan pusat pentadbiran negara Indonesia. So banyak la bangunan-bangunan kerajaan sepanjang jalan. Melalui Menara MONAS, kami terus dibawa ke pusat Peranginan mereka. Atau lebih senang dipanggil pusat rekreasi. (sorry, nama tempat ni aku tak ingat). Tempat ini menempatkan banyak binatang-binatang seperti mini zoo. Ada badak sumbu, ikan lumba-lumba, dan macam-macam lagi. Ada juga show binatang. Bijak-bijak blaka. 



Meluangkanmasa hampir 1 jam di sini, kami kemudian dibawa ke Perkambungan Budaya Indonesia. Pun aku tak ingat nama tempat ni. Tapi kalau di Malaysia, Taman Mini dimana ianya menempatkan pelbagai jenis rumah tradisi mengikut suku kaum / etnik / budaya yang terdapat di negara Indonesia. Di sini aku dapat mempelajari rumah tradisi seperti Rumah dari Jawa Barat, Jawa Timur dan banyak lagi. Boleh naik cable car juga kalau malas nak berjalan. Sebabnya, kawasan ini tersangat la besar. 

Menikmati makan tengahari di Restoran Sunda
Kemudian kami terus ke hotel untuk check-in memandangkan seharian perjalanan kami tanpa henti. 

Mom bersama Arwah Aunty Ani.
Mom bersama Arwah Aunty Ani lagi.
Mom and da Geng

Selepas merehatkan badan, kami menikmati makan malam di Restoran yang menyediakan masakan Padang pulak. Perghhh!!!!!!!! Layan baq hang.

Selesai makan, pusing-pusing kota Jakarta sebelum balik hotel untuk tidur. Kerana esok pepagi kami semua akan bergerak ke Bandung yang mengambil masa lebih kurang 5-6 jam. 


Hokeylah, selesai entry Day-1 di bumi Jakarta. Entry selepas ini ke Bandung ke Kita plak.


Publish:-
~Fath_Niesa~




Staff IKRAM UTARA Outing 2015

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments

#betterlatethannever

Nampak tak hashtaq kat ataih tu.....

Okeylah, harini aku nak story morry sikit staff activity bagi tahun 2015 yang baru (baru kerss??) diadakan pada bulan lepas iaitu pada 16-18hb May 2015.

Destinasi pilihan kali ini adalah ke Pulau Langkawi. **finally**

Program bermula pada hari Sabtu dan berakhir pada hari Isnin. Penginapan kami selama 2 malam bertempat di Langkapuri Inn, Cenang. This time aku bawa mommy follow sama.

 

Sedikit ringkasan iternary sepanjang program STAFF OUTING IU 2015;-

Sabtu, 16hb May 2015 :-

  • 10.45 pagi   :- Bertolak dari jeti Kuala Kedah menuju ke Jeti Kuah
  • 12.00 tghari :- Tiba di Jeti Kuah.
  • 1.00 tghari   :- Lunch
  • 2.00 petang :- Check-in di Langkapuri Inn
  • 5.30 petang :- Persiapan BBQ
  • 9.30 malam :- Acara BBQ tamat
Ahad, 17hb May 2015
  • 7.00 pagi   :- Jogging ditangguhkan kerana hujan lebat
  • 7.45 pagi   :- Breakfast
  • 9.30 pagi   :- Bergerak ke Harbour Park
  • 11.00 pagi :- Singgah membeli gamat.
  • 11.30 pagi :- Menaiki boat untuk Island Tour. Gua Kelawar, Sangkar Ikan, melihat Burung Helang dan melihat pemandangan pulau-pulau.
  • 3.00 petang:- Membeli belah di Kompleks Haji Ismail Group.
  • 5.30 petang:- Bola sepak pantai dan banana boat.
  • 8.30 malam:- Dinner di Restoran Tomyam
  • 10.00 mlm :- Aktiviti bebas
 Isnin, 18hb May 2015
  • 7.00 pagi   :- Jogging pantai
  • 8.00 pagi   :- Breakfast
  • 11.00 pagi :- Check-out
  • 1.00 tghari :- Lunch di Jeti
  • 2.30 petang:- Bertolak dari Jeti Kuah
  • 4.00 petang:- Tiba di Jeti Kuala Kedah
  • Program tamat......
 Program ini melibat 90% staff IU.

Sampai disini dahulu perkongsian berhubung xtvt my office. Memandangkan ku kemalasan nak hupload gambar, makanya ini sahajalah yang hado....





Layannn.....

~Fath_Niesa~