12 May 2014

Travelogue : Ke Seoul Korea Ke Aku (Budget + Summary)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , 4 comments


Destinasi : Seoul, Korea
Tarikh : 5hb April 2014 - 12hb April 2014 (8h 7m) 
Geng travel : 4 orang. Girls jer

Duit poket : RM2,000.00 (accomodation, T Money, tiket masuk, makan dan shopping. ** siap ada balance RM250.00 masa balik ke Malaysia)

Ini budget aku sebelum berangkat ke Seoul :

  1. Flight Ticket KL-ICH = RM988.00
  2. FLight Ticket PNG-KUL = RM198.00
  3. Shopping stok-stok makanan = RM150.00
  4. Baju sejuk = RM79.00

Tempat - tempat yang aku pergi ada dalam itinerary ini. Sila rujuk sini jer k.

Duit poket : RM2,000.00 (KRW 625,000) aku spent untuk apa? Ni budget untuk aku sorang jer tau. So, untuk yang macam hostel tu, korang kena times 4 ler untuk tau actual price dia.

  1. KRW 142,500 – Zaza Backpackers Hostel (Myeongdong) 
  2. KRW   40,000 – T Money
  3. KRW     3,000 – Sewa Basikal di Hanging River
  4. KRW     3,000 – Sewa Basikal di Nami Island 
  5. KRW   15,000 – Trick Eye Museum + Ice Museum
  6. KRW   37,000 – Everland (jgn lupa g website dia utk dptkan discount coupun. Actual price 49,000won)
  7. KRW   50,000 – Makan dan Minum (Dinner dkt Iteawon, coffee, cafe hello kitty, kebab)
  8. KRW     8,000 – Ferry to Nami Island
  9. KRW     8,500 – Cable Car to Namsan Tower
  10. KRW     3,000 – Gyeongbokgong Palace
  11. KRW      1600 - Teksi (Returned - Ke Nami Island. Kena times 4)
  12. KRW   37,500 – Teksi dari hostel ke Airport (times 2 sbb aku g airport 2 org jer)
Total= KRW349,100 (RM1,100)
Shopping = KRW 195,900 (RM650)
Grand Total = RM545,000 (RM1,750)

Total Budget (Include tix flight) = RM3,165 untuk 8 hari. 

Oleh itu, sila pergi sendiri ke Seoul Korea yer. Budget ni leh berjaya kalau korang bawa makanan dari Malaysia. 

Hopefully tak der la yang tertinggal info-info penting kat korang. Jangan malu, jangan segan, comment jer kat post-post memana kalau korang nak tau apa-apa. Aku pun bukan pandai mana pun. Bahahaha.

Kat bawah ni aku siap provide Malaysia Embessy nyer contact number di Korea. Aku dapat pun melalui google kt tenet. Aku cari info ni sehari sebelum aku fly. Incase apa-apa urgent matters, at least kita tau nak cari diorang ni kat mana. 

Wallahualam.

Publish;
FNiesa 

"Jauh perjalanan, luas pemandangan....." 


MALAYSIA EMBESSY IN SEOUL


Address

    129, Dokseodang-ro , (4-1, Hannam-Dong),

    Yongsan-Ku, Seoul, Republic of Korea,

    140-884      


Location

    Bus stop name ; Hannam Sibeom A.P.T

    Seoul City bus stop #03210, #03211 Seoul map

   

Telephone : 82-2-2077-8600    

Reactions:

4 comments:

yuli said...

Salam,, Awk beli ape je ya utk budget shopping..mahal x kat sne..

Fath_n!e$@ said...

Wslm Yuli,

Mahal tak mahal sangat. Tapi kalau convert mahal la. heee...

macam saya shopping :-
1. t-shirt (iluvkorea - 3 helai 10000won) = sy beli 14 helai (50000 won)
2. beli skincare dekat the one shop. diorg lagi murah nk dbandingkan dengan Natural republic = 20000won (make sure diorg kasi free gift. mmg byk gila kalau u r lucky dat day.)diorg slalu wat promostion gila2 nyer
3. keychain +FM = 50000 won
4. kpop nyer cd + calender = 37800 won
5. blouase = 36000 won...

ini yg sy beli...

Anonymous said...

Assalamualaikum nak tanya. Cd kpop tu beli kat mane?murah x dari harga malaysia? Boleh dapat diskaun ke kalo beli bnyak?.yang baju sejuk tu akak beli kat sane ke kat malaysia?
sori tanya banyak sangat lak.

Fath_n!e$@ said...

Waalaikumussalam...maaf atas kelewatan respon comment awk. CD tu sy beli masa di myeongdong. dekat stesen subway diorg. bawah tanah...kalau beli byk leh dpt discount. menurut mmber yang minta tlg belikan tu, dia kata hrga yang sy beli tu lg murah dr di Malaysia. tp xtau la pulak kan, sbbnya sy tak pernah pun beli cd korea kt Msia.hiiii... Baju sejuk sy beli di Malaysia. have fun...