23 April 2014

Travelog : Ke Seoul Korea Ke Kita (Day 2 - Gyeongbukgong Palace)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , , No comments


Seoul, Korea
6th April 2014, Sunday

Tempat yang dilawati :

  1. Gyeongbukgong Palace - entrance fee KRW 3000
  2. National Folk Museum
  3. National Palace Museum
  4. Gwanghwamun Square
  5. Seajong Belt Road
  6. King Sejong Center
  7. Iteawon - Senang untuk dapatkan halal food

Directions to Gyeongbokgung

  • Myeongdong Station(Seoul Subway Line 4)
  • Transfer at Chungmuro Station(Seoul Subway Line 3 & 4)
  • Gyeongbokgung Palace Station (Seoul Subway Line 3), Exit 5.


Untuk hari yang ke-2 di Seoul, senarai di atas adalah tempat yang kitaorang lawati. Once uols Exit #5 di Gyeongbukgong Station, inilah pintu gerbang yang akan korang jumpa. Kalau korang ari Gwanghwamun Square, korang kan masuk melalui pintu gerbang palace.


Gyeongbukgong Palace ni antara 4 palace yang ada do Seoul, Korea ni. Dan yang paling besar adalah Gyeongbukgong. Cukuplah rasanya kalau pergi satu saja palace kot. Untuk masuk 1 palace harga yang dikenakan adalah KRW3000. Jika untuk 4 palace, Harga yang dikenakan adalah KRW10000. So der la discount sebanyak KRW2000. 

3 lagi palace adalah Kyunghee Palace yang terletak di area Seodaemun Station, Deoksugung di area City Hall, dan Changgyeonggung Palace di area Angguk Station. 

Di dalam kawasan Gyeongbukgong ini sahaja, ada banyak museum. Antaranya National Folk Museum, National Palace Museum, dan ada kawasan mainan kanak-kanak. Besar. Penat berjalan. Hampir seharian kami di palace ni. 

Jika dari Gyeongbukgong St. kalian akan lewati Museum National Palace dahulu sebelum ke pintu gerbang palace. So, dah alang-alang lalu, korang better masuk terus museum ni. Kalau tak memang korang dah tak kan berpatah balik. Penat. Banyak tempat nak kena cover lagi.

Selesai di National Palace Museum, kami menjelajah ke dalam palace. tapi jangan lupa dapatkan tiket dahulu yer. 


Kemudian kami menonton persembahana kebudayaan yang terdapat di ruang legar pintu masuk National Folk Museum pulak. Dan dikesempatan ini, kami terus singgah ke toilet untuk mengambil wuduk dan solat di padang yang terbuka bersebelah dengan Folk Museum ini. Alhamdulillah. Selesai solat Zuhur di sini. Selesai solat, kami mengisi perut dengan bekalan yang telah dibawa dari ZBH.


Selesai makan, kami sambung berjalan-jalan di sekitar palace lagi. Kebetulan hari ni Ahad, so parents pun mengambil peluang membawa anak-anak datang ke palace ini. Apa yang dapat diperhatikan, pendidikan awal kanak-kanak di Korea, mereka banyak didedahkan kepada luar. Maksud saya, mereka dibawa ke palace dan museum untuk lebih memahami sejarah negara mereka. Sesuatu yang bagus.


Dalam jam 2 lebih (WM), kami berjalan keluar meninggalkan palace. Ingatkan kami tidak berpeluang untuk melihat upacara pertukaran para pengawal palace ini, rupanya rezeki kami semua. Sebaik sahaja tiba di pintu gerbang, upacara tersebut baru dimulakan. Alhamdulillah.

Ok lah, korang enjoy tengok gambar-gambar dulu k.



Next entry bagi baki hari ke-2 akan di sambung. Ada sedikit kenangan pahit buat kami di sana.

Wallahualam.

Publish;
FNiesa
·

Reactions:

0 comments: