22 April 2014

Travelog : Ke Seoul Korea Ke Kita (Day 1 - Namsan Tower)

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , , , , No comments

Dalam jam 5.00 petang, aku bersama Aishah bersiap-siap untuk jejalan sekitar Myeongdong sementara menunggu Ila dan Ckin. Kalau dh jam aku menunjukkan kol 5.00 ptg, makna kata pukul 6.00 ptg di Korea. Patut la diluar aku dapat lihat cuaca sedikit redup.Nak malam dah rupanya.


Kami dah ready nak kluar, sekali ada ketukkan dari luar. Akhirnya orang yang di tunggu tiba jua. So tak jadi ler aku dan Aishah berjalan-jalan sekitar Myeongdong lagi. Kitaorang terus decide untuk ke Namsan Tower. Belakang tu jer. Dalam 10-15 minit jer berjalan nyer. Memandangkan hari dah mulai gelap, kitaorang decide untuk naik dengan cable car jer. Return ticket seorang hanyalah 8,500 won bersamaan RM27.20. Murahkan? Bahahaha.

 

How to go to Namsan Tower?
  1. Assuming that you take subway train to Myeongdong, or better, staying in Myeongdong, lets start the journey to the top from Myeongdong Subway Station on LINE 4 of Seoul Metropolitan Subway network.
  2. Once arriving at Myeongdong Station, get out from the station through EXIT 3. You should be able to locate a 7-11 convenient store in front of you.
  3. Go straight into the street with 7-11 on the left and keep walking straight (going uphill at some part) for about 5 minutes until a small junction where you need to turn right briefly (walk a few steps) and turn left before continue going straight.
  4. The next part of the walk is getting more uphill and can be quite tiring. make sure that you wear good walking shoes.
  5. Keep walking until you reach the Namsan Cable Car Station.
  6. The next step should be easy as the Cable Car will take you to Namsan Park. The fare for cable car is KRW8,500 won for round trip. The cable car operate from 10:00am to 11:30pm daily

Serius, ramai gila korean yang pergi time-time malam pun. Even weekdays dah ramai, apa tah lagi weekend kan. 

Sejuk bak hang. Sejam jugak ler beraturnya sampai boleh naik cable car tu. Aku perhatikan korean ni, diorang suka bersukan di waktu malam dan dalam kesejukkan pun diorang akan bersenam. Gigihkan?


Before this, banyak blog-blog yang aku baca kata der Teady Bear Museum kat Namsan Tower. Yer ada. tapi itu dulu. Sekarang dah bertukar menjadi Alive Museum. Teady Bear shop ada. Dan kebetulan masa aku gi, tengah renovation ler pulak tang Kunci besar tu. Tak leh nak bergambo kat situ. Kitaorang bergambo tang kerusi yang nak patah tak patah tu jer di dalam kesejukkan hokey.  

Lama ler jugak kitaorang lepak situ. Even hidung dah mula berair. Sebelum balik ke ZBH, kitaorang lepak minum dulu dekat coffee house area Cable Car. Murah jer coffee dia. Aku ambik Coffee Latte dengan harga KRW4,500 saja.


Lepas habis minum, balik lena. Keesokkannya kami akan terjah ke istana pulak.


 
Tunggu yer next entry.

Publish;
FNiesa

 Zaza Backpackers Hostel
Seoul, Korea 
5th April 2014, Saturday 

·
 

Reactions:

0 comments: