24 February 2014

Doa Dhuha

BY Fath_n!e$@ IN , , No comments

Maha suci Allah sekalian alam.
Just perkongsian ilmu di pagi hari sebelum memulakan tugas di pejabat.

Alhamdulillah.
Sekarang ni pagi-pagi saya sewaktu drive ke office di temani dengan doa dhuha disamping menikmati alam ciptaan Allah s.w.t.
Dalam jam 7.50 pagi, pasti saya akan dengar radio Kedah.fm (95.7 frequency) kerana ada bacaan doa dhuha.
Sejujurnya sebelum ini saya tidak mengamalkan bacaan ini.
Tapi alhamdulillah, kalau 5x sehari dengar dan ikuti, diharapkan saya dapat menghafalnya.


Allahumma Innadh Dhuha-A Dhuha-Uka
Wal  Bahaa-A Bahaa-Uka
Wal Jamaala Jamaaluka
Wal Quwwata Quwatuka
Wal Qudrata Qudratuka
Wal Ishmata Ishmatuka


Allahuma Inkaana Rizqi Fis Samma-I Fa Anzilhu
Wan Inkaana Fil Ardhi Fa-Akhrijhu
Wa Inkaana Mu’asiran Fayassirhu
Wa Inkaana Haraaman Fathahhirhu
Wa Inkaana Ba’idan Fa Qaribhu

Bihaqqiduhaa-Ika Wa Bahaaika
Wa Jamaalika Wa Quwwatika Wa Qudratika
Aatini Maa Ataita Min’Ibadikash Shalihin


Ya Allah
Sesungguhnya Waktu Dhuha itu DhuhaMU
Kecantikannya KecantikanMU
Keindahannya KeindahanMU
Kekuatannya KekuatanMU
Kekuasaannya KekuasaanMU
Perlindungannya PerlindunganMU


Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah

Berkat waktu Dhuha


KecantikanMU, keindahanMU
KekuatanMU, kekuasaanMU

Limpahkan kepadaku segala
Yang Engkau telah limpahkan
Kepada hamba-hambaMU yang soleh


Publish;
FNiesa

23 February 2014

Random Picture #3

BY Fath_n!e$@ IN , No comments

Holla.

Last week, officemate der wat kenduri sikit. Semperna pembukaan car wash mereka.
Syukur alhamdulillah.
Suka nau bila dengar member-member involve dalam business ni.
Jom la nak kongsi gambar-gambar yang belum dikongsi di blog ni.




Selfie juga :)


 Tahniah ummi Mastura atas kelahiran baby girl, Qhaisara Aisyah Bt Muhammad Hafiz pada 17/02/2014 di Klinik Muslimah, Permatang Pauh, Penang.




Publish;
FNiesa 

Reception On 08.02.2014

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , No comments

Assalamualaikum.
MasyaAllah, serius hampir terlupa untuk updatekan wedding kengkawan yang berlangsung pada minggu ke-dua bulan February.
How come I boleh terlepas pandang ni. 
Ish2x... not good not good okey.

Untuk perkongsian bersama readersku sekalian, 3 buah rumah saya hadiri majlis kenduri kengkawan saya.

Rumah Pertama : Noor dan Husband
Termpat : Taman Sri Tanjung, Sg. Petani.
Jam : 12.00pm
Ucapan : Selamat Pengantin Baru Noor. Lepas dah rindu nak makan gulai batang pisang. Maaf tak dapat nak tunggu Noor dan husband coz rushing untuk ke kenduri yang lain.


Rumah Kedua : Zulkarnain & Farhaneen
Tempat : Merbau Kudung
Jam : 2.30pm
Ucapan : Barakallahulakuma wa baraka alikuma, wa jamaah baina kuma fee khair. Selamat Pengantin Baru. Semoga perkahwinan kalian berdua penuh sakinah, wamaddah warahmah. dan kekal hingga ke Jannah. Ameen.


Rumah Ketiga : Jone (Zulhilmi) dan Wife.
Tempat : Permatang Bertam.
Jam : 3.30 pm
Ucapan : Selamat Pengantin Baru. Moga kekal hingga ke syurga. Ameen.





Publish;
FNiesa

Rahim + Wani's Reception

BY Fath_n!e$@ IN , , , , , No comments

Congratulation Wani and Rahim.
Selamat Pengantin Baru.
Semoga perkahwinan kalian kekal hingga ke Jannah.
Ameen....










Tempat : Taman Guar Perahu
Tarikh : 22.02.2014
Hari : Sabtu
Mini Reunion Team Eng Teh & Associates
Team Members : FNiesa, Teoh See Kee, Ms. Lim, Ling Ling, Lam Mei Kah, Liza, Izyan, and Student Practical (cannot remember her name..ya ampun..)


Publish;
FNiesa

16 February 2014

Better #Selfie Daripada #Selfish

BY Fath_n!e$@ IN , , , No comments

Holla....

Vah!!! 
Tak velay velahkan tajuk entry I.
Arghhh!!! Ade aku kesah.

Yups!!!
Better #Selfie dari #Selfish
Hashtag lagi okey....
#PleaseVisitMyIG

Macam aku, memang kaki selfie.
Banyak nau gambo aku dalam keta, dekat office, even dekat klinik sekali pun kalau xder orang time register nama pun aku akan selfie.
Janji bukan guna handphone korang.
Janji, memory card korang ceq tak penuhkan okey.
Yang penting, kita tak selfish.
Hurm!!!!

Tu belum guna monopod lagi. Gopro apa ntah lagi. 
Hurm...
Cadang-cadang sebelum ke Korea ke Kita nak jer sambar monopod / gopro.
Memandangkan hanya sekali sahaja berpeluang ke sana, better grab the best experience dan rakamkan moment-moment terindah ketika di sana.

Apa pun, ceq tetap nak kongsi gambar2 selfie sayer!!!!








Publish;
FNiesa 


Good Luck Khairul

BY Fath_n!e$@ IN , No comments

Vah!!!!

Hari ni nak wat special entry skit untuk ex-officemate aku di IU. Even he still one of staff KISB, tapi bukan di Penang dah. Dia minta ditransferkan ke KL coz wife dia kena transfer ke sana juga.















Menceritakan detik pertama kali aku masuk IU dulu, aku cuak skit tengok muka mamat ni. Serius (even aku pun serius jugak). Muka boleh tahan handsome, kalau tak masakan my BFF leh tangkap maut jap dengan dia ni. 

Nama dia Khairul Azhar. Masa aku masuk, rupa-rupanya dia baru jer kahwin. If tak salah aku, aku masuk lapor diri 12hb April 2010, 10hb April 2 hari sebelum tu dia kahwin.

Dia sebagai Technical Exec. di IU. So kena handle site project. Bila dah lelama tu, we're closed. Satu kepala jugak. Dan ada masanya dia akan citakan masalah dia pada kita orang, iaitu aku dan Akma. 

Kitaorang juga selalu gaduh di office. Tapi bukan bertumbuk ok. Tapi biasa la, dia dengan kitaorang per der hal. Saling tolong each other. Kuat kentut mamat ni. Yammpahhh bangat,. Lepas tu buat muka tak bersalah. Huh!!!! Perangai tak senonoh.

Dia body builder juga. Terlalu obses nak badan ketul-ketul. Ngeri tengok. Petang-petang akan rebus pasta or spagetty kt office. Pastu biar periuk terbongkang kat blakang. Dah kena bising dengan mak tiri kat office. Itu masa awai-awai dia masak. Tapi sekarang dah pandai basuh dah. Tapiiiii, suka noa menjijiskan air ke lantai. Habis basah pantry. Geram. Dah kena marah lagi.

Tapi dia ni tak makan saman jugak.

Agak sebak juga masa dengar ucapan terakhir dari dia. Lepas ni tak dak orang dah kitaorang nak berjoget erobik sesama, gaduh sesama, bising dan menghavockan office sesama....

To Kay-Rull, 
Aku minta maaf banyak-banyak dari hang no. Keep calling wey even hang dok jauh nun di sana. Pandai-pandaila hang nak apply cuti lepas ni. Aku dah tak leh nak tolong setkan pd PC hang dah. Hang pun dah tak leh nak nempek kat bilik aku sebab nak guna phone dah. Time solat jer, pasti akan berebut masa. All the best to you bro. Hopefully hang akan balik ke IU semula.

14 February 2014

My Sweetheart #2

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Holla peeps!!!

4 hari lepas aku kol buah-buahan hati aku nun jauh di Sarawak. Yups!!! 
Ikutkan tujuan asal aku kol kakak aku sebab nak bertanyakan beg bacpacker.
Sekali bila phone diangkat, kakak tisya yang jawab phone.
Mama solat katanya.

Disuruhnya aku tunggu sekejap kerana dia nak pergi basuh tangan.
Baru selesai makan.
Bijak kakak tisya ni.
Ok sesudah basuh tangan, aku sambung berbual semula dengan dia.

Tanyakan hal persekolahan dia.
Hal pengajian Al-Quran dia.
Hal homework dia.
Homework kakak, Alhamdulillah dah selesai.
Aku sempat memperingatkan pada dai supaya jaga diri.
Jangan sesekali pergi mengaji sendirian.
Risaukan keselamatan dirinya.
Yer, betul. Allah kan ada. Tapi kita kenalah berwaspada bukan.
Nowadays semua orang bukan boleh dipercayai.

Sebelum perbualan kami ditamatkan, dia rancak menyanyikan lagi balik kampung nyanyian Allahyarham Sudirman. Disamping menyatakan bahawa dia rindukan aku dan sitinya.

Yer kakak tisya.
Achik rindu sangat-sangat pada kakak, adik dan mama.
Akhirnya dia menangis dibawah selimut dan bantal.
Tidak mahu bercakap lagi.
Aku buat video kol pun tidak mahu dilihatnya.
Sambil menjerit "datanglah sini. kakak nak jumpa siti dengan achik. kakak rindu achik dan siti. Tak nak vdeocall.."

Kami menamatkan perbualan kami dalam suasana yang sedih bangat.
Sabar yer kakak, June nanti achik akan stay kat sana 10 hari....
Siti pun akan pergi bulan empat nanti.
Sabar yer kakak.


Hati mana tak sedih wey...
Sayu jer hati.

Publish;
FNiesa