23 August 2013

Seperti Dia

BY Fath_n!e$@ IN , 2 comments


Ku lakukan semua hanya untukmu
Biar kau tak mengerti apa maksudku
Namun masa terlalu singkat
Untuk aku buktikan padamu
Untukku... buktikan padamu

Ku jejak tiap haluan dia tuju
Kerna ku hanya mahu menjadi seperti dia
Ku harap malam tak muncul bintang
Kerna mereka tahu aku tak sama

Ku harap malam tak muncul bintang
Kerna mereka tahu aku tak sama

Jalani hidupku jadi dirimu
Mencari sesuatu yang pernah hilang
Namun hidup terlalu singkat
Untuk aku buktikan semua
Untukku... buktikan semua


21 August 2013

Ujian Di Subuh Hari

BY Fath_n!e$@ IN , , , 2 comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t.
Entry kali ni, me nak share ujian di Subuh hari.

21.08.2013 ~ Rabu

4.40 pagi - Jam pada handphone berbunyi menandakan sampai masa untuk bersahur. Hari ni merupakan hari kedua aku berpuasa ganti dan sunat syawal. Sebelum ke dapur, aku menjenggah dahulu kawasan luar rumah, melihat samada motor adik ada ke tak dan keadaan kereta ok ker tak. Alhamdulillah, malam tadi adik balik rumah. Ikutkan bonda, dia tak balik dan bermalam di Kulim. Kawasan depan rumah seperti biasa, tenang. Tiada bunyi-bunyian lain.

Aku terus ke dapur memanaskan lauk pauk dan nasi untuk dijamah sewaktu sahur.

4.55 pagi - Bonda jaga dari tidur. Aku siap memanaskan semua lauk dan air milo panas yang sedap juga ready. Hari ni tak hidang. Taruk ataih ja.

5.10 pagi - Aku sudah selesai bersahur dan makan ubat kerana batuk belum berkurangan. Sebaik saja semuanya selesai, aku masuk bilik dan menyambung pembacaan novel aku yang berbaki setengah buku lagi. Fuh!!! kalini tebal wey!!!!.

5.40 pagi - Melihat jam di tepon, dah nak hbs waktu imsak. Sambil menunggu azan subuh, aku sambung lagi pembacaanku. Tiba-tiba dengar sayup-sayup motor lalu didepan rumah. Dalam hati berkata, mungkin der yang dah kluaq pergi kerja. Tapi selalunya kereta jer yang lalu lalang. tak pernak pulak motor RXZ (motor yang mat2 rempit pakai tu. Yang bising2) Yang boleh aku kata motor tu sebab, adik aku pernah guna motor yang berbunyi macam tu. Lain macam jer ni. Hati dah tak sedap, sebab terdengar motor tu bunyi dan berhenti depan rumah. Belum sempat aku keluar menghendap, bonda dah panggil aku sambil kata, "kakcik2x, keta kakcik. Cepat bunyikan alarm."




Lembut lutut aku dibuatnya. Aku sempat menjenguk dari sliding door. Aku nampak kepala helmet penyanggak tu. Sorang. Tapi menurut bonda, ada lagi sorang ataih motor. Aku nampak mamat tu pergi sebelah driver. Aku terus bunyikan alarm kereta Myvi yang berada dalam perkarangan rumah. Selepas tu, aku terus berlari memanggil adik lelaki aku, untuk tengok. Takut juga, sebab pagi Subuh. Orang belum bangun lagi. Dan Azan pun belum berkumandang lagi. Aku lari semula membuka pintu, tengok-tengok diorang dah lari. Aku ingatkan pinkple selamat dari dipecahkan. Jangkaanku meleset sama sekali. Sebaik keluar sahaja (dlm keadaan yang lemah lutur), adik kata, telepon polis. Dah kena dah. Pada mulanya aku ingatkan mereka tak sempat nak pecah.

Jiran sebelah, abg saiful turut sama keluar, bila terdengar bonda menjerit. Tapi ikut bonda yang nampak jelas, dia kata bukan motor macam adik. Hurm, mungkin motor yang macam Rini pakai. Tapi aku bab2 motor ni fail skit. Yang tau pun EX5, Kriss. Ngeh3x. Habis sudah. Pinkple "berdarah". Luka. Aku menjadi blur seketika.

5.50 pagi - Aku telepon polis. Minta untuk datang tengok. Ikutkan mereka, aku perlu bawa pinkple ke balai. Tapi memandangkan cermin yang dipecahkan adalah disebelah driver, aku tak dapat nak bawa pinkple ke balai. Polis yang bertugas di balai IPD SPU yang menjawab panggilan memberitahu, nanti akan ada yang akan datang ke rumah. Tunggu.

6.05 pagi - Selesai aku solat subuh, telepon berbunyi. Polis OTW.

6.10 pagi - Seramai 4 orang polis yang bertugas meronda tiba di perkarangan rumah bersama 4 biji motorsikal. Melihatkan keadaan kereta dan cermin yang dipecahkan, kemungkinan penyanggak2 tadi, ingin membawa lari pinkle. Nyirap darah ku. Bukan darah marah, tapi tak percaya. Why pinkple menjadi pilihan sedangkan almera juga diluar, hilux juga diluar. Polis tanya samada ada atau x barang2 yang hilang. Aku jawab, aku belum check lagi. Sebab takut nanti hilang cap-cap jari. Aku bukak sebelah co-pilot. Check, smartag ada, sunglass adik ada, duit raya adik ada, kasut bawah kerusi ada. Cuma yang aku perasan, sunglass rayben aku yang aku letak di atas dashboard meter, bowliau. Check bawah kerusi, nan-adooww. Sah! Depa ambik rayben cikaiku.

6.30 pagi - Para polis minta supaya aku datang balai untuk buat report dan keluarkan LO. Dan pegawai penyiasat akan datang bersama jurufoto untuk mengambil cap jari mahupun bahan-bahan bukti lain. Tapi sementara itu, ada yang perlu menjaga sementara menunggu hari siang.

7.30 pagi - Sejam lamanya aku menjaga pinkpleku diluar. Masuk untuk membersihkan diri dan pergi ke Balai IPD SPU.

8.00 pagi - Aku tiba di IPD SPU. Hek!!!! 1st time wey meh sini. Buat report untuk diri sendiri. Cuak terbebeh. Sebaik masuk sahaja dalam pejabat, belum apa-apa lagi, pegawai yang bertugas terlebih dahulu berkata, "ni kes cermin kena pecah tadi ka? Meh dok sini." Fuh!!! mujur x buat muka garang.

8.30 pagi - Selesai sudah report dibuat. Memandu balik rumah sementara menunggu pegawai penyiasat datang.

10.00 pagi - Dapat kol dari Sarjan Perak Dit (AIO) bertanyakan beberapa soalan. Dan berkata mereka akan datang dalam masa terdekat.

10.15 pagi - Kereta Pegawai penyiasat tiba diperkarangan rumah. Seramai 3 orang yang terdiri daripada, Pengawai Penyiasat, Pakar Forensic dan Jurugambar. Menurut mereka, ni bukan kes nak bawa lari kereta. (hek!!! pulak dah....serabut eih..) Kalau nak bawa lari kereta, depa takkan pecahkan cermin kereta. Bertanyakan aku di mana aku letakkan sunglass. Aku pun bagi tahu, aku letak di atas dashboard meter. Penyanggak2 tu berkemungkinan menggunakan sparplug untuk percahkan cermin sebab melihat pada keadaan cermin kereta. Dan tiada kesan cap jari kerana. bila cermin dipecahkan, penyanggak2 tu hanya perlu hulukan tangan untuk mengambil sunglass yang berada betul-betul dihadapan pemandu. Hampir saja kaca-kaca tersebut mencederakan jari jurufoto bila dia menarik keluar serpihan cermin tersebut.

10.45 pagi - Selesai urusan bersama Pegawai Penyiasat.

11.10 pagi - Aku bersihkan sedikit kaca-kaca yang penuh di tempat driver. Dan terus bawa pinkple ke car wash untuk vacuum kaca-kaca halus. Selesai urusan, aku dengan adik melilau mencari kedai-kedai berdekatan untuk pasang cermin semula. Haih!!! Jenuh jugak ler. Yang ada pun hanyalah cermin depan. Syukurlah ada 1 kedai ni yang boleh buat. Tapi terpaksa tunggu sampai mereka kol balik kalau2 ada stok.

12.10 pm - Balik ke rumah. Sementara menunggu kedai tersebut kol.

3.00 pm - Terjaga dari tidur. Adik kata, kedai yang kami booking tadi, tak dak stok. Jadi kami terpaksa pergi ke kedai yang lagi 1. Syukur Alhamdulillah, mereka ada stok.

4.00 pm - Keluar bersama adik, ke kedai cermin tersebut. RM180.00 + tinted RM20.00 (after discount).

5.30 pm - Settle urusan pemasangan cermin. Tinted hanya boleh pasang selepas 2 atau 3 hari lagi. Adik keluar bersama sepupu sebaik selesai urusan cermin kereta. Untuk pertama kalinya aku drive pinkple, aku trauma. Lemah lutut sebentar. Terasa ada orang nak pecahkan lagi. Nak tekan minyak pun ketaq-ketaq. tapi gagahkan diri jua. Sampai bila aku taknak pegang pinkple kan? Dia tak bersalah pun.

Moral of the story : Jangan tinggal apa-apa barang di dalam kereta walaupun pada kita, ianya tidak berharga kerana ianya adalah sangat-sangat2 berharga pada penyanggak-penyanggak diluar sana.

Hikmah di sebalik kejadian :
- Ramai yang concern bout me. - Alhamdulillah. Terima kasih kawan-kawan.
- My kakak terus nak bank-in duit (BTW sis, kakcik belum terdesak lagi, even terpaksa borrow dulu dri bonda sebab banyak dah berhabis untuk raya aritu. i noe kakngah rasa bersalah.tpi benda dah nak jadi, kalau bukan keta kakcik sekalipun, mungkin sentra or myvi lagi 1 kan? take it easy. kalau betul2 kakcik terdesak nak lemaih dah, sure kakngah ler yg kakcik carik dulu. luv u sis. sob sob.)
- Syukur jasad pinkple masih ada bersama me.
- My adiks juga sedia hulurkan bantuan. Siap sponsor belikan cover stereng baru. Tankiu AB.
- Mungkin tahun ni, aku kurang bersedekah pada mereka yang kurang berkemampuan, jadi DIA bagi sedikit ujian ini supaya aku terus beringat untuk membuat amal jariah lebih skit.
- I know, lepas ni bonda pasti akan susah hati nak tinggal aku sorang-sorang kat rumah. (dont worry mommy, Allahkan ada.. luv u more..)
- Bertabahlah wahai hati. Sikit saja ujian ini. DIA berikan peringatan pada kamu wahai cik FN. Jangan lalai sangat. Redha dalam kepasrahan. Apapun bersyukur tidak melibatkan nyawa2 orang yang aku sayang. Alhamdulillah.

Ok lah. sampai di sini dulu kot.
Pengalaman pertama dalam hidup.
Bila terkena kat batang hidung sendiri, baru tau perasaan orang lain.
Ujian datang tidak mengira bangsa, dan agama.
Ujian hanya pada mereka yang DIA sayangi.
Beringat sebelum terkena.
Jangan tarik perhatian penyanggak.
BEWARE!!!

Wallahualam.

~xoxo~
Fath_Niesa

Publish;
FN

20 August 2013

Bahagiamu Deritaku

BY Fath_n!e$@ IN , No comments


Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan
Tinggalkanku, perlahan-lahan ku trima

Semakin ku sakit, semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku, perlahan-lahan ku trima
Semakin ku sakit, semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu, bersamamu

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Kesan Dr. Gigi Bongsu

BY Fath_n!e$@ IN , No comments

Basi lagi....lalalalalala..
Hek!!! tak kesah pung. Sharing is Caring u ols.
Bagi entry kali ni, me nk story mengenai pengalaman me untuk kedua kalinya menyerah diri pada dentist.
Baca ler dulu yang last 2 yrs nyer experience kat link bawah ni.
Entry kali ni me just nak story sal effect dari gigi bongsu selepas minor surgery dilakukan dulu.


Lately ni, terasa kesakitan semula pada tempat jahitan gigi bongsu dulu. Yut! Yut! Yut!.
Terasa nak sepak a.k.a penampaq orang pun ada.
Habis spoil hari-hariku. Tambahan dengan sakit pada kepala sebab effect dari sakit gigi. 
Bila badan panas, mulala kesakitan terasa.
Kali ni pada gigi ke-47 bersebelahan gigi bongsu yang dibuang aritu.

Sebetulnya saya dan doktor pun dah tau, gigi tersebut berlubang akibat kesan tolakan gigi bongsu sehingga menyebabkan gigi saya berlubang. Ketika membuka jahitan, ingatkan doktor terus nak 'palam' gigi tersebut. Rupanya tidak. Dibiarkan sahaja. After 2 yrs, baru-baru ini terasa kesakitan yang teramat sangat sehinggalah saya decide untuk mencabut gigi tersebut akibat tidak dapat menahan lagi kesakitan itu.

11/6/2013, Selasa saya ke KKSJ. Doktor yang merawat berkata hari ni tak dapat nak buat sebab saya sakit. Next week datang balik bila dah tidak sakit. Saya diberikan panadol bagi menahan kesakitan. Doktor tersebut juga ada memberi tahu bahawa, gigi saya tidak dapat dibuat rawatan akar lagi dan tidak dapat nak diselamatkan lagi. Oleh itu, mereka terpaksa mencabutnya pada minggu depan. Ya Robbi, nak tunggu seminggu sakit woooo....

Hari yang ditunggu tiba........

18/6/2013 ~ Selasa

Drove sesorang gi Klinik Kesihatan Seberang Jaya (dekat TNB tu...). Sampai klinik awai loo... Orang ke-3 register. Ahaks. Sebabnyer malas nak bersesak dengan pesakit-pesakit lain. Ingat habis awal, leh ler masuk office.

Nama dipanggil. Pergh!! untuk kesekian kalinya, darah gemuruhku memercik dahiku. Huk. Huk. Serius nebes. Cukup-cukup la, kali ni merupakan kali terakhir aku dengan dentist. Dah tak nok dah.  :(

Kali ni doktor India. Doktor yang me tengok datang klinik dengan tercunggap-cunggap sebab kelewatan. Jem katanya. Hok alorhh... Cool bro. Kamu dah bagi saya lagi cuak tau enggak. Berdoa sesangat dapat doktor Chinese last week. Dr.Lim :). Tapi, hukhuk, yang ceq tak maw tu, ceq dapat. Allahuakbar.

Dr : U dah breakfast?
Me : Erk!!! later la kot.. tak rasa nak makan. takut.
Dr : Now, better u pegi makan dulu. then baru datang balik. Nanti kalau u pengsan, kitaorang tak bertanggungjawab.
Me : (hok alorh..der ker kata cengitu...) Hmm, ye la... (akurkan saja...)
Dr : Then nanti u trus datang sini. K
Me : Bahek!!!

Me pun turun dengan malasnya. Satgi ceq muntah ker apa, sapa yang susah? Makan ler cokkodok dengan cok jagung 3 4 ketoi. Tak selera u ols. Lepas dah settle semua, me pun naik semula ke bilik rawatan.

Dr : Dah bfast?
Me : Dah...
Dr : Ok, now u boleh duduk kt situ. (sambil menunjukkan kerusi hijau lembut)
Me : Erm, nanti nak bawa balik gigi no...heee.
MA : nak buat pa? nak tanam ker? Boleh2..

Ceq pun aku lagi, serahkan diri pada doktor seterusnya. Doktor pun memproses mulut ceq. Wey!!! Takuit tau dok?

Dr : Ok, lembutkan badan ok. Jangan lawan.
Me : Ok...
---Satu suntikan. Dua suntikan. ----
Dr : U ada rasa berat tak? 
Me : Belum lagi.
Dr : Ok, u kira sampai 10... now u rasa apa2 tak?
Me : Tak.
Dr : Ok, nanti kalau u rasa sakit, u bagi tau i.
Me : ok.
--- tiba-tiba ----
Me : Aduih!! Sakit doktor.
Dr : ok. tak per. (doktor minta lagi 1 jarum bius. Disuntiknya lagi dalam mulut ceq ni. Yet! Yet! semut gigit)

Doktor pun sambung kerja. Dari 1 player ke 1 player dimintanya pada MA sehinggalah player ke-4. Bergegar lagi kepala otak me. Me nampak doktor tu nervous dan berpeluh. Hahaha!!! Buat main-main dengan gigi geraham ni... Dan akhirnya, me terasa 1 objek yang besar keluar dari gusi me. Sehingga me sendiri mengeluarkan kata : Haaaaa..... (dalam hati, akhirnya.....)Disuruhnya me kumur dan ludah. Ya robbi, banyak nyer darah. 

Doktor membersihkan darah di dalam mulut me. Dan akhir sekali dia minta me gigit dan tutup mulut. Siap!!!

Bila bangun sahaja dari tempat pembaringan, tiba-tiba me rasa gelap. Berpeluh habis 1 badan kerana darah keluar dengan banyak. Tengok kapas-kapas yang penuh darah jatuh ke lantai. Apa punya doktor la buat kerja. Biarkan kapas-kapas bersepah ke lantai. Bila lihatkan keadaan gigi geraham me, Ya Robbi, sampai cengini engkau kerjakan gigi aku???


Hah!!! Nah, tgk sendiri. Di korek-koreknya gigi den ni ha... Akar masih elok ok.. 4 petak (alamak, ceq lupo plak bahasa medic pada permukaan gigi geraham..adeh..4 apa ek??) hancus. Sebetulnya 1 dari 4 dah hilang masa tolakan gigi bongsu dulu. Tinggai 3. now??? Tak tinggai pa dah. 

2 hari me MC. Sakit wow!!! Macam buat minor surgery jugeks. Penjagaan kena lebih skit sebab, doktor tak jahit pada bahagian gusi tersebut. So dia berkawah. Untuk 1st week ni, me makan bende2 yang sejuk dan lembut. Kalu nak makan yang keras2, terpaksa telan wey!!!

Until now (20/8/2013) pun, still berkawah. Gusi makin menumbuh. Tulang lambat skit nak tumbuh. Bila makan jer, kena kumur. Kalu tu, nasi dan bendasir2 asing akan terkumpul dalam kawah dan mengundang ketidakselesaan pada gigi dan gusi. 

So, now, gigi geraham atas dah tak der partner. My fren, seorang doktor gigi sarankan buat gigi pelesu bagi menampung gigi geraham atas. Until now, me tak buat lagi pun. Biar gusi tumbuh betul-betul, then tengok macam mana nanti. So far, memang tak dak perancangan nak pakai gigi pelesu dan join geng prodental... Hahahaha.

Ok, Stakat ni dulu la kot cerita pasai gigi ni. 

1 jer yang me nak gi tau dan berkongsi. Tak semestinya jaga gigi lebih, tak akan rasai kesakitan ini yer. Bagi mereka yang gigi molek, 24 hrs gosok (macam ni, bila setiap kali nak solat, pasti akan bersugi), tak pernah berpalam-palam (macam me jugeks) mereka juga terdedah pada kesakitan dan pertumbuhan gigi bongsu yang tidak normal. 

Once, gigi bongsu U naik secara tak normal, so, U pepaham sendiri la yer. Dan jangan cakap lebih-lebih dengan mereka yang alamai sakit gigi, silap-silap haribulan, mau nyer kena penampaq free. Nak cuba kena penampaq sulung, cer cuba ganggu mereka yang ngah sakit gigi. FYI, sakit gigi merupakan sakit ke-2 paling sakit selepas sakit bersalin. So pepahey sendiri la yor. Selamat beramal... (^___^)

Wallahualam...

~xoxo~
Fath_Niesa


Publish;
FN

19 August 2013

Family Day Perda 2013

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Hye everyone!!!!
Hello peeps!!!
Assalamualaikum w.b.t semua...
(acehcehceh!!! dok wat seropa ramai jers follower ceq no...jgn ferasan hokey!!!)

Actually cerita ni pun dah basi. Tetapi, me totap nak kongsi mongsi dalam blog aden ni haaa.. Tak suka kalu, tgk kat ataih kanan tu, click jers tanda X. Settle uols.
Hokey!! Basi pun basi lah. Janji tak sakit perut.

Last 2 months, office tempat bonda me berkhidmat, PERDA mengadakan family day 2013 di Rainbow Paradise Beach Resort, 07/06/2013. Me temankan bonda. Tambahan, tahun ni merupakan tahun terakhir bonda sertai Family Day officenya. Lepas ni bonda akan bersara (i hope so...). Yeay!!!! Sian bonda, dah penat kerja. Now, masa untuk bonda berehat sepenuhya. Travel sana sini.

Dan juga, kali ni last me sertai program-program PERDA. Jamuan raya pun me dah tak nak attend. ^_^. So untuk kali terakhirnya, me join gak activity tahunan ini. Me dah puas join since dari kecik ok. Me membesar dengan PERDA. 

Di hotel ini, makanan semuanya sedap-sedap blaka. Nice view. Me sangat-sangat sukakan laut dan pantai. Yang biru-biru, semuanya menyenangkan. Tema untuk dinner pada malam itu adalah, block-color. Jom kita layan jers gamba-gamba yang sempat me rakamkan (mostly gmbr me ler...)

 



15 August 2013

Buah2an Hati Sayer

BY Fath_n!e$@ IN No comments








Random Picture

BY Fath_n!e$@ IN No comments















Iftar 2013

BY Fath_n!e$@ IN , No comments

Hye u ols.

Dah basi kan cerita-cerita i ni.

MasyaAllah-masyaAllah.
Apo nak jadi dengan eykau ni jah oiii!!!!

Ok ler, lets continue for next story.
Bising-bising pun tak guna kan.

Seperti 3 tahun yang lalu, this time bagi tahun ke-4 kita orang beriftar di Restoran Al-Araby di Tesco Extra Seberang Jaya. This is my first time makan di sini. Not to bad. 

And this time jumlah member-member yang join bertambah dengan penambahan ahli keluarg masing-masing. Total yang hadir 16 org termasuk anak-anak. Saya. Dayah Mern. Emilia. Acap, aimi and qaira. Din, fahada and iman. Rais and khamilia. Aisyah Abu Bakar and Shazuan. Lanot, Nizam and Amzar. 

Jom layan jers gambo-gambo kitaorang k.