31 July 2012

Silent Mode

BY Fath_n!e$@ IN , , No comments

I always say it.

"sometimes its better not to say anything..."

So pls, selepas ni, jangan tanya ke mana saya pergi, ke mana saya menghilang, atau apa jua persoalan. 

Why?

No reason. 

---------------------------------------------------------------------------
Bermonolog sendirian....
Saya, kamu berbeza. Tapi kita tetap sama. Iaitu sebagai hamba-Nya.

Yup. Berikan saya masa, ruang dan waktu.
My friend said, "u terlalu kuat bekerja... tgk sekarang, u tiada ruang utk bersosial, tiada masa untuk spent time dengan mereka yang close dgn u...."

Eh! Minah ni. Sesuka hati jer kata kat aku.... 
Ye ker??? No lah. Ada saja masa saya. 

Sejujurnya, ingin saya katakan, saya lebih suka spent time di rumah. Mungkin orang lain tak setuju dengan prinsip saya. Bagi saya, saya dah bekerja 5 hari seminggu. So, saya hanya ada 2 hari saja untuk spent time sepenuhnya. Dan masa inilah yang digunakan oleh saya untuk pergi ke pasar, mengemas rumah, iron baju-baju kerja. Masak? Kadang-kadang bergilir dengan bonda saya. Depends pada keadaan. Selalunya bonda. Sebab masa cuti-cuti ni la dapat makan dari biasa dri air tangan bonda sendiri.

Saya akan keluar bersiar-siar, jika semua kerja-kerja saya betul-betul selesai.
Saya ada target. Setiap kerja, kena disempurnakan pada masa yang ditetapkan.
Dan saya suka planning. Dari planning itulah saya boleh adjust semua kerja-kerja saya.

So, kalau member-member yang ingin ajak keluar disaat-saat akhir, saya agak keberatan sedikit. 
Bukan soal nak siapkan diri sendiri. Soal ni, saya kot paling cepat bersiap. 
Biarlah orang nak kata apa, saya tetap saya.

Suka lepak rumah. Beriadah. Rehat sepenuhnya dirumah.

Menonton wayang???
Hah!!! Bercakap mengenainya, untuk pengetahuan kalian, setakat ini, bagi tahun 2012, saya baru menonton 2 movie. Semuanya genre yang ringan-ringan saya. Mail Lambung dan 3 temujanji. :)

Seumur hidup, baru 2 kali menonton wayang waktu malam. Kedua2nya bersama adik saya. Bersama teman, saya tidak berapa suka untuk menonton di waktu malam. Semuanya sebab ingin menjaga batas pergaulan. Jika saya menonton diwaktu malam, wayang nak habis jam berapa? Lepas tu sure lepak-lepak makan lagi. So jam berapa saya akan pulang ke rumah? So, maaf pada teman-teman saya terpaksa menolak ajakan kalian.

Dan saya juga meletakkan border untuk diri saya, jika saya keluar diwaktu siang, paling lewat saya perlu sampai dirumah adalah jam 9malam. 

Tetapi, adalah sebaliknya, jika keluar makan-makan bersama teman, saya akan pulang selewat-lewatnya sebelum jam 12.30mlm.

Anak lelaki dan anak perempuan lain.
Seperti dosa juga.
Dosa anak lelaki, akan ditanggung mereka sendiri.
Tetapi dosa anak perempuan, akan ditanggung oleh ibubapa saya sendiri.
Tegar benar saya memperlakukan mereka sebegitu???

Apa pun, jaga diri masing-masing.
Jangan mudah percayakan orang sekeliling kita.
Sikap berhati-hati dan curiga itu perlu ada dalam diri kita terhadap orang sekeliling.
Jangan terlalu percaya 120% k....

Ni last entry bagi bulan July 2012.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa.
Semoga ramadhan kita untuk tahun ini penuh barakah...

Wallahualam...
Assalamualaikum.....

~xoxo~
Fath_Niesa
11 Ramadhan 1433H 

Reactions:

0 comments: