10 May 2012

May In Freedom ~ Vacation to Singapore - JB #3

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Continued....

Selepas ke Bugis Street, rombongan kami meneruskan perjalanan ke Geylang. Di sana, kami pergi untuk lunch. Tak jauh dari Bugis Street. Dengan hanya menaiki bus, dalam 15 minute sampai ler. Kalau jalan kaki, fikir2 sendiri... Sesampai di sana sangat ramai penduduk Singapore kluar makan. Dalam hati kecil saya berkata, "depa ni tak masak ker kat rumah. Mai makan kt kedai.....hahaha..mungkin ingin spent time bersama family. So itulah cara mereka untuk close dgn ahli keluarga." Bermonolog sendirian pulak...

Kami tiba di Geylang dalam jam 1.00p.m Janji dengan tourist guide dalam jam 2.00p.m berkumpul di tempat yang di janjikan. Saya makan nasi ayam Singapore. Harga 3.50SD (RM8.50 weyyyyyy!!!) Nasi ayam kt Malaysia RM3.50 dah dapat. Kadang2 nasi tambah FOC jer. 
Di Geylang dan Masjid Sultan
Selepas ke Geylang, kami singgah di Arab Street untuk solat Zuhur dan jamak Asar. Masjid yang kami singgah namanya Masjid Sultan. Ramai umat Islam di sini. Bersesak-sesak. Kebetulan kami sampai, mereka ada majlis sambutan Maulidur Rasul. MasyaAllah. Semuanya berkumpul menjadi 1. Alhamdulillah. Ada juga pelawat dari Korea, Vietnam, China singgah di masjid ini.
Selesai sudah menunaikan kewajipan kepadaNya, kami meneruskan perjalanan ke Mustapha Center. Hah!!! Di sini, merupakan salah satu gedung membeli belah yang paling murah. Macam Maiden la. Sesiapa yang gila gadget, di sini ada menjualnya. Perfume??? Memang banyak dan murah2. Giler rrrr... Saya shopping perfume saja 4 botol. Tapi semuanya adalah buat insan2 tersayang iaitu kakak, abang long, SIL and BIL. Memang pening bau-bauan. Terlalu banyak. Rambang mata di buatnya. 

Gadget, earphone, headphone, perrghhh!! memang teruja jer tengok. Nak beli, tapi tahan diri, Sebab duit yang berbaki nak beli lagi kat orang-orang lain. Jam ada. baju ada. Alamak, baru perasan yang t-shirt I Love SG tak beli lagi. Abg Li, pun tanya, dah beli ker blom. Last-last dia bawa kita orang ke 1 kedai ini. 3 helai t-shirt, 10SD (RM24.10). Saya borong 9 helai saja baju. Semua untuk My beloved sister Kak Ngah, Along, BIL, SIL, 4 anak buah, myself also. 
Selepas ke kedai itu, kami di bawa pula ke kedai coklat. Kat sini memang diorang produced sendiri coklat diorang. Harga? Hah!!!! Jangan tanya. Ada murah, ada mahal. Kalu murah pun, u ols, fikir2 ler balik if convert to our currency. First sesampai di situ, saya tanya Dark Chocolate. Because dark chocolate dia less suger. Rega? Mahal antara lelain. Dia dalam bentuk bar gold. Nice packaging. Harga dia dalam 25SD (RM62.50). Paling mahal di situ. I bought that chocolate just for my mommy and family. Sekali bila sampai rumah der 12 bar gold. hehehe.... Tak per, janji sodap. Yang lain saya cari lain. Rega yang lain2 pun dah 20SD (RM50.00). HAh!!!! Dekat RM200 gak ler spent untuk coklat. 
Nila kedai chocolate tue...
Selepas habis shopping coklat, kami dibawa pula ke Merlion. Kat sini leh tengok bangunan yang berbentuk ship. Banyak gak ler mercu tanda Singapore kat sini. Terutama singa.  Hahah!!! Saya difahamkan atas bangunan yang berbentuk ship tu, ada kawasan riadah, swimming pool dan tenis pun der gak kot.

Ok lah, jom lepak tengok gamabr dulu. Last sekali nanti saya akan kongsi yang di Sentosa Island pulak. 

~ xoxo ~
Fath_Niesa


Reactions:

0 comments: