23 November 2011

Football

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Assalamualaikum semua.
Mungkin belum terlambat untuk saya ucapkan tahniah kepada team harimua muda Malaysia u23 atas kemenangan EMAS pada temasya sukan Sea di Indonesia.
2-2 team sebenarnya hebat. Malaysia menang penalti ke atas Indonesia 4-3.
Kagum dengan semangat kesukanan rakyat indonesia kerana semangat cintakan negara mereka yang berapi-api. Tetapi sangat tidak kagum akan sikap mereka di mana bagi saya terlalu biadap melayani orang-orang luar. Dalam erti kata lain, mereka sangat kurang ajar.
Budi bahasa mencerminkan identiti sesebuah negara.
Korang sendiri pun tau kan. dan lihat sendiri macam mana layanan mereka terhadap skuad Malaysia. 
Tidak pernah dalam sejarah sepanjang penglihatan saya, atlet kena naik kereta kebal untuk ke padang. 
Secara peribadinya, sekali lagi, saya tidak suka akan sikap mereka yang BIADAP dan Kurang ajar. 
Malas nak story panjang pasal sikap mereka, mereka sendiri tahu di mana letaknya identiti mereka. 
Mereka susah untuk menerima kenyataan bahawa mereka telah dikalahkan oleh Malaysia. Jangan terus bersedih, ada rezeki jumpa lagi. Kali ni rezeki berpihak pada Malaysia, mana tahu next game. Don't give up k.
Apa yang saya dapat tahu, bola adalah ibu segala EMAS. 
Walau sebanyak mana pun emas yang diperolehi dari acara sukan lain, kalau bola kalah, so, kalah la.
Adalah disebalikna\ya, kalau tiada emas diperolehi, tetapi, jika bola menang, mereka akan dilihat seperti negara yang memunggut emas keseluruhan. 

Tahniah kepada jurulatih Ong Kim Swee.
Tahniah kepada Khairul Fahmi Che Mat a.k.a Apek.
Tahniah kepada captain pasukan Badrol Bakthiar.
Tahniah kepada Muslim, Asraruddin, Izzat, Fakri, dan semua player u23.
Kalian memberi keceriaan kepada pencinta sukan Malaysia.
Walau kita kalah sekali pun, kalian tetap terbaik dan hebat di hati saya.
Teruskan dan kembalikan kegemilangan sukan bola sepak ini.
Bola itu bulat. 
Adat kalah menang dalam pertandingan, 
adakalanya di cemuh bila kalah, dan adakalanya disanjung apabila menang. 
Jangan terlalu dibuai mimpi wahai player2 Malaysia. 
Kekalkan apa yang anda miliki sekarang. 
Teruskan untuk menjadi yang terbaik di antara yang terbaik. 
Apa yang penting, semangat berpasukan. Main sebagai 1 team. 1 suara. 
Saya akan terus menyokong kalian.

Go!!! Go!!! Go!!! 
Harimau Malaya. Harimau Muda.

Reactions:

0 comments: