10 November 2011

A.k.a.l

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Assalamualaikum semua.
Morning.
Dah sarap ker?
Alhamdulillah dapat gak saya mencoretkan sesuatu di sini setelah kekeringan idea.
Tetapi idea tetiba muncul akibat daripada 'insiden' semalam.
Apakah ia?
Biarlah rahsia.

Cuma apa yang pastinya, saya ingin menyatakan di sini adalah, tolonglah berfikir dan bertindak menggunakan AKAL yang telah dikurniakan oleh-Nya. DIA telah memberi kesempurnaan kepada hamba-Nya, jadi jangan sia-siakan kurniaan-Nya. Jangan sampai 'kebodohan' diri sendiri 'mencacatkan' apa yang telah sempurna, even nobody perfect dalam dunia ini.
Sebelum ini saya telahpun membuat entry mengenai "budi bahasa budaya kita".
So ambillah pengajaran daripadanya.
Even setinggi mana pun kita, even se'cun' mana pun kita, kalau sikap kita macam 'hampeh', U R NOTHING.
Nanti, diri sendiri yang malu.
Itu mengenai sikap yang tidak menggunakan akal.

Sekarang ni, mengenai tindakan kita pula.
Jangan bertindak melulu.
Kalau ada sesuatu yang tidak kena, tidak berpuas hati dengan mana-mana pihak, jangan terus-menerus bertindak melulu. Cuba berkomunikasi each other. Tanya, betul ke tak apa2 yang tuan diri rasakan tidak betul. Jangan menuduh. Kalau menuduh, boleh jatuh hukum menfitnah. Korang yang bijaksana lagi tau kot hukum hakam orang yang menfitnah????
Jangan melarikan diri. (even saya pun melarikan diri.tp bukan lari, diam untuk seketika. Biar keadaan cool)
Kalau pihak lagi satu ingin memulihkan keadaan, kenapa pihak yang lagi satu perlu lari dari kenyataan. Face it. Tak dak masalah yang tak boleh selesai. Kan?
Bersemuka. Jangan larikan diri anda.
Anda yang berada dipihak yang benar juga, jangan takut untuk menyatakan kebenaran.
Apa yang pasti, kamu dan DIA tahu apa yang terjadi.
Ur family tau apa yang berlaku. Kan kawan2x..

Peace No War.
Hidup ni sungguh indah dengan adanya warna-warni a.k.a pelangi dalam kehidupan
Terima kasih Allah, kerana telah memberi petunjuk jalan kepada hamba-Mu ini.
Syukur...

Ikhlas Dari :- Fath_Niesa

Reactions:

0 comments: