16 September 2011

Vacation to Sabah

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Salam semua...
Salam Hari Malaysia...
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-54..

Lagi 1 minggu 5 hari sj lagi me and the geng (all gurl) akan terbang ke negeri di bawah bayu ~ Sabah. So me dah pun sediakan tentatif program sepanjang berada di sana 5 hari 4 malam (28/9/2011 - 2/10/2011). Tapi perjalanan kami bermula pada 29/9/2011 oleh kerana 2 teman lagi akan sampai dr LCCT pada malam 28/9/2011. Ikutkan me and fren, Hanim pun sampai 28/9/2011 malam juga. Tapi flight kitaorang telah di reschedule balik. So akhirnya kami sampai awal. flight pukul 10.15 pagi dari PIA.  Jom tengok tentatif yang telah me sediakan. 

29/09/2011 = Kota Kinabalu (KK) -> Kota Belud -> Kudat (TIP OF BORNEO)

TIP OF BORNEO, Kudat (Simpang Mengayau) = mcm dlm video klip westlife lagu my love.
kat sini dia merupakan pertembungan antara 2 laut iaitu Laut China Selatan dan Laut Sulu.
Dari KK ke kota belud ambik masa 45minit, dari kota belud ke kudat 2 jam...
OTW ker kota belud kita leh singgah di pekan Taginambur.
kt sini leh tgk view gunung kinabalu. brenti tepi jalan tangkap gmbr. 
OTW balik ke KK, kita leh singgah di Rungus Long Hse di Kg.Bavanggazo (30minit) dari kudat ..
Fee masuk RM 5.00 

30/9/2011 = KK -> Kundasang (Kinabalu Park) -> Poring Hot Spring (RANAU) 
Estimate masa :- 2jam perjalanan
Dalam trip hari ni, kita leh cover utk Kinabalu Park(Gunung Kinabalu) = RM3.00 tp bila dah byr rm 3.00 if tak silap utk poring hot spring tak yah bayar dah... 
- Canopy walk (RM3.00)
- Viviane rafflesia (RM10.00) = 5 minit dr hot spring
- pasar tani
- war memorial park (rm2.00)
- Jambatan tamparuli 
- Kolam ikan kelah (terapi kaki)
  
1/10/2011 = Island Hopping (Jeti Jesselton Point -> Pulau Mamutik -> Pulau Manukan -> Pulau Sapi)
Estimate cost = RM 60.00 (rasa kurang lagi)
- Heritage village (kampung warisan) + muzium sabah = RM 1.00
15minit dr KK (jln bukit istana lama)... - menara tun mustapha + galeri tun mustapha
- tanjung aru 
- menara jam atkinson & signal hill observatory
- masjid negeri sabah (kena p solat + view semua santik) 
- muzium Islam

Tempat shopping :-
1. Pasar filipina
2. plaza wawasan
3. 1 Borneo
4. Pasar Kraftangan ... 
5. Tamu Mingguan jalan Gaya
6. Tamu Penampang 
7. Jamilah Kristal

(footnote:- sorry tak teratur penulisan kali ni disebabkan malas nak taip panjang2, so sy just copy n paste dr event dlm FB sy jer....)

Reactions:

0 comments: