08 August 2011

Rangka-kerja

BY Fath_n!e$@ IN No comments


Assalamualaikum semua....
Salam petang.....
Hari ni panas + berbahang sangat, so sedikit keletihan..

Ok la, hari ni me nak share dgn u ols semua mengeani rangka-kerja a.k.a framework sepanjang ramadhan tahun ini. Seperti tahun-tahun sebelum ni juga, me sepanjang bulan yang mulia ni akan rangka-kerja bagi sesi mengemas rumah. (",) Biasalah bagi menyambut syawal nanti. Lagi pun, kena plan baik punya, sebabnya berpuasa, so sedikit keletihan.

Minggu ni dah masuk minggu ke-2 umat Islam menjalani ibadah puasa. Alhamdulillah, masih bertahan dan penuh puasa ku dan solat terawih tak berlubang lagi, even ikutkan hati penat dan malas serta mengantuk, tapi kuatkan hati dan gagahkan diri juga untuk berjalan menuju ke surau. Alhamdulillah. Rabu ni (10/8/2011, bersamaan 10 Ramadan) di jemput semua datang ke masjid pajak song, ada majlis berbuka puasa dr family arwah Hj. Ahmad, Jemput k!!!

Rangka-kerja:-
  1. 12/8/2011 - Jumaat = beli barang2 buat kuih raya + kek
  2. 17/8/2011 - Rabu   = Sesi mengemas rumah bahagian dapur + belakang
  3. 20/8/2011 - Sabtu - Siang = Sesi mengemas bilik belakang
  4. 20/8/2011 - Sabtu - Malam = Lepas terawih, uli aduan utk biskut choco flake
  5. 21/8/2011 - Ahad - Siang  = Sesi mengemas bilik tengah + depan + mop rumah
  6. 21/8/2011 - Ahad - Malam = Lepas terawih, potong dan bakar biskut choco flake
  7. 27/8/2011 - Sabtu - Siang  = Sesi mengemas ruang tamu hingga ke luar rumah, lap tingkat, clear pokok2
  8. 27/8/2011 - Sabtu - Malam = Biskut sarang semut
  9. 28/8/2011 - Ahad - Siang = Tukar semua curtain, cadar, etc
  10. 28/8/2011 - Ahad - Malam = Conflake madu
  11. 29/8/2011 - Isnin - Siang = Sesi operate dapur, serang pasar, rendang, ketupat, bake cake
  12. 29/8/2011 - Isnin - Malam = Topping cake, bake cupcake, mop 1 rumah, last vacum sebelum raya

Hah!! Cam ner? pack kan?hehehe...seperti tahun2 lepas juga, memang cbuk, tambahan anak dara sorang. Mak dara gi sorang tahun ni akan pulang ke MIL nyer rumah..sob.sob. sedih wei.....ni la 2nd time raya tanpa my blvd sister. tentu2 ler syahdu lagi hari kitaorang nanti.

Hari raya nanti, jemput la datang rumah. Bagi rakan2, anda digalakkan datang lepas zuhur atau pun malam pada hari raya pertama. Bukan apa, rumah me akan diserang oleh kazen2 me selepas asar. So time tu memang crowded bangat. Takut u ols kena dok luaq ja. Tapi if nak datang malam, better inform awl, at least i can prepare food utk u ols, kalau tak, makan kuih raya jer la...kwang2x.

Selalunya juadah wajib utk hari raya pertama nasi kacang + masak lemak otak lembu + kelempung (permintaan sedara paling utama dan cepat hbs). Selain tu, lontong juga disediakan. Macam last year buat utk pertama kalinya buat koew teow tomyam, tapi this year berbalik pada lontong. Ramai yang mencari last year, kesian.....Raya ke-2 mungkin hanya nasi impit + kuah kacang. Menu tambahan tak sure lagi.

Raya ke-3 rumah close....(^_*) berkonvoi ke Serdang

Reactions:

0 comments: