04 August 2011

Kenangan Ramadhan

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Assalamualaikum semua...
Salam ramadhan...
Pejam celik, pejam celik, hari ni masuklah hari ke-4 umat Islam seluruh dunia menjalani ibadah puasa bulan yang penuh barakah ini...
Macam mn posa u ols semua?
Masih bertenaga lagi x? Hopefully ok2 sj...
Bila setiap kali tibanya ramadhan, m teringat akan kisah-kisah semasa me kecik-kecik dulu.
Best!!! Rasanya budak-budak sekarang tak macam zaman me dulu...

U ols tau kan, bila ramadhan, semua syaitan, iblis kena ikat?
Leh wat cerita bila mana hantu2 (menurut kaum cina) kebetulan keluar time bulan posa.
Tapi semuanya akan diikat oleh Allah sebab bulan ramadhan kan syaitan kena ikat...(^_*)
Tapi cerita ni me terfikir masa keja kt company lama....

Okaylah, bebalik pada cerita zaman kecik2...
Dulu me pun p terawih, tak salah me start g terawih umur 10 @ 11 tahun...
Lepas terawih, me and the geng (kazen2) akan man bunga api depan rumah.
Korang tau kan, bunga api warna-warni..Batang dia merah ada jalur emas2....
Then, kita orang akan cucuh bunga api tu, then merayau kot belakang rumah malam-malam.
If hari2 biasa, memang seram if lalu belakang rumah, tambahan hujung lorong rumah tu ada bendang, bukan macam sekarang dah jadi kawasan perumahan pun. (^_^)
Me dengan kazen2 pun akan mengelilingi kawasan lorong rumah me tu, bila nak habis, kami cucuh baru supaya api tak terputus @ padam mcm tu jer.

Itu satu hal, lain hal pulak me and faizah akan naik basikal masuk kampung.
Pi Pajak Song.
Korang nak tau kitaorang lepak mana?
Pi area kuboq!!!!!!!!!!!!!
rrrrrr..seremmmmm..
Tapi memandangkan bulan ramadhan, so kitaorang tak takut ler sangat...
Kenapa ler dalam banyak-banyak tempat we all leh g sana kan???
kihkih...isokay, semuanya kena ikat. so memang berani ler.

Satu hal lain pulak, masa zaman me dulu, femes dengan kes
" wanita purdah berkereta kancil merah, hisap darah anak dara sebab dia langgar pantang bomoh"..
Pernah dengar tak???
Hmmm.... masa zaman me dulu, dengar time bulan puasa ni la..
Siap kata wanita tu dah berada dan sampai kawasan taman perumahan me lagi..
hehehe..lawak wei...
tapi pada masa yang sama takuitttttt!!!!!!

Okaylah, sampai kt sini dulu kenangan me dalam bulan ramadhan ni..
bagaimana dengan u ols??? Cer citer2x..

Selamat berpuasa...
Selamat berbuka...
Selamat bersahur....
(^_*)

Reactions:

0 comments: