22 July 2011

Sedetik cuma....

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Assalamualiakum semua...
Tergerak hati lak nak bukak blog and post sumthing kt sini...
Tapi nak taip apa yer? Nak cita mengenai apa yer? hurmm..(sambil otak memikirkan sesuatu)
Hah!!! sungguh pantas yer idea ni datang...
Me nak kongsi xprience me masa di matrikulasi dulu...

Me masuk uni masa umur 19tahun utk wat degree.Time ni if masuk uni wat degree kira muda lagi la (mmg muda pun..kehkeh..) Sebelum tu me ambik matrikulasi. Ikutkan if me masuk ambik diploma dulu, then baru degree, mau nyer time tu umur me dah 20 / 21tahun. Sebabnya diploma 3 tahun, if STPM 2 tahun, tapi matrikulasi 1 tahun. U ols yang pernah dok matrik tau ler cam ner keadaan if nak catch-up 3 tahun diploma nyer, menjadi 1 tahun matrikulasi. Cer bayang 2x...

Me dulu stdy kt KMP a.k.a Kolej Matrikulasi Perlis bersebelahan dgn UiTM, Arau jer. Setiap minggu tak yah crita panjang laa, sure me akan ke sebelah, iaitu p UiTM lepak kt ostel my sis. Tu pun depend if me tak cbuk, my sis tak cbuk dan masing2 tak balik Penang. If tak silap me, me dulu stay di bilik no.531 masa kt KMP dulu. Me stay dgn 2 orang dak Melaka dan 1 org from Klang. Hanya setahun kitaorang stay togather2. U knw wht, kitaorg dah mcm 1 family. 2 3 bulan selepas masuk KMP, kitaorang letak gelaran masing-masing ikut tarikh lahir. Nak x nak, me jugak la sbg Along, Angah (Aslinda, Melaka), Achik (Aina, Melaka) dan Adik (Azila, Klang). Geng me ramai lagi. hek hek..Kebanyakkannya dari Melaka. dak Fatin, Hazs, Kiah, Tipah, Aswa, C-La dan dak Yui. Depa ni satu skool, besh kan? Yui, Hasz, Fatin, Azila a.k.a adik, Angah semuanya dah kawin.

Time study memang tak boleh blah. Rumet2 semua memang kaki pulun. Me?? keh keh..zzzzzz... Psyco weyyy bila tgk org study. Me tak leh stdy time org lain stdy..if me nak stdy, me kena p dok jejauh, sunyi, tenang. Dan yang penting x nampak tilam n bantal..muahahaha.. Library??? No!! No!! No!!. Me bukan kaki library okey... Me g lepak library pun sebab nak cari bahan, dpt bahan, me blah. Napa x dok library?? lagi tak leh stdy..Mata dok liar jer memandang sini sana..aduihhh!!! So jalan yang terbaik, me lepak kt iron room. hek..hek.. Pernah sekali, me tak tidoq sampai subuh. Gila!!! Bayangkan la, tak tidoq, bancuh kopi, nescafe, tak payah ckp la...sentiasa ada sebelah. Lepas tu ka, after solat subuh, tidoq tak hingat. Macam org dah kena tembak smpai mata. Kalu pencuri masuk ka, gempa bumi ka, memang tak sedaq dah. Lena smpai asar kot...Zuhur? tak yah tanya la, jamak Tak'yah...rusak2 time tu...

Haaa!!! Dulu femes sal Edisi Siasat. U ols igt tak? Kes Ulu Yam, Bukit Air, lagi satu kt Merbok tu...alamak tak igt la...hah! dah igt (thanks kema) Tupah a.k.a lubuk tupah... Perghghh!! time tahun me tu, memang kecoh la sal kes2 ni. Kitaorang semua bila ari sabtu ja, sure penuh bilik TV. Sebabnya nak tgk Edisi Siasat. eee..malu2,kesian dan geram..gamak no depa wat gu tu...huh!!! tak kata ler kt sea-gate penang pun, banyak 'kereta rosak'...pernah sekali along me bw me n roomate g pekena char keow teow kt bayan baru. Then saja lepak kt sea-gate, sebab me sendiri pun xpernah lepak sana, tak pernah tau mn area sea-gate. hek hek..wat malu ja kan?? Nk jadi satu crita, best nyer me, zila, fatin, dan arfah menikmati angin bayu laut area sea-gate, sekali kitaorg terpandang 1 motorsikal ni...huh!!! ngeri... Ataih motor pun jadi...ish2x..apa nak jadi dengan donia sekarang nih...donia2x!!!! Last2 along me ajak balik...tak bagus utk org2 muda like us...hek hek....time tu dlm koi 1.30pg..so sengallll...

Sangat banyak kenangan time matriks. Time bulan posa paling syok. Kami satu bilik memang kaki makan. Sehinggakan 1 malam tu sanggup cari maggi mee 1 blok (bilik mmber jer la), tapi kebetulan semua tak dak stok, terpaksa la kitaorang kol budak lelaki akaun minta maggi pd diorang. Kebetulan adik couple ngan FAM, so apa lagi, senang ler minta. Kitaorang geng kebanyakkan dgn dak2 laki akaun. Dengan budak sains kurengg. Crita pasal bab posa lak memang besh. Kitaorang akan lepak kt cafe dr koi 1.30pg smpai pukul 2 lebih baru naik. Lepas stdy, semua pakat turun g cafe. Menu utama tomyam atau sambal udang, atau pun sup. Yummy!!!!
              
Settle bab posa, now me nk crita skit sal resul me yang ntah apa-apa....Me ingat lagi result semester 1, terkezut me, org lain dah dpt result yg ditampal di notice board, me blom lagi..punya la dok terconggok2x dari satu board ke satu board. last2 u ols nak tau tak kt mn result me?? Kat kai orang kot. Me terus ketuk kaki sorang mamat ni. tak ingat dah sapa. Rasanya budak sains kot. Alhamdulillah..Cam tak caya once tgk result. Bersyukur, memang bersyukur. Tapi gelak tak hingat.. U knw why? Ya Allah, result me dpt sama dgn zila if me tak silap. Lagi satu, macam tak caya jer dgn result yg dpt. igt dah below 3 pointer. Akhirnya dapat gak 3.64...Alhamdulillah.... Kena terus maintain atau up lagi next semester. So, result tuk 2nd sem, me dpt 3.48..So dapat ler CGPA 3.56...Alhamdulillah, tak tergolong dalam pointer 'lelongan'. Berkat doa mom..Thanks mom. Bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah.

Yeah!!!!
Sampai sini dulu en3 tuk kali ni. Ni pun 2 hari tau nk taip.
Bila ada masa taip skit-skit, bial mood dtg, smbg wat keja...3 in 1.
So next en3, me akan story sal kenangan me di uni lak.
Cer bayangkan 4 tahun me di uni, so mungkin akan ada part 1, 2, 3..
Stay tuned....


Wassalam...(^_*)

Reactions:

0 comments: