12 June 2011

Satu perasaan...

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Salam Semua....
Just straight to the point k....
Uols pernah tak berperasaan macam ni???
Cuba tgk beberapa situasi dibawah yerr......
  1. Dolu2 time study --> U ols dah pulun betoi...study sampai tungang terbalik punya dok baca buku. Lepak library dari pagi sampai petang. Tiap2 ada kelapangan, sure korang lepak kt library...Kira dalam erti kata lain, library tu ibarat rumah ke2 uols la.... Tapi rakan uols sorang nih, dia relex jer.... time org study dia tidoq.. p sana, p sini...jarang bangat lekat kt bilik. Cbuk dgn xtvt itu ini. Sekali bila result kuar, TERBABOOMMM!!!! berbanding uols yang baca buku bagai nak rak. Bila kuar CPGA, masing2 brada di class masing2.. Kira korang yang dok pulun ni tak sehebat atau setanding dgn member yang dok mau relex....
  2. Time menjadi Jobseekers --> Korang nyer result better than member yang g sorang... contohnya: result or ur CGPA 3.++ dan ur fren just 2.++.. Tapi mmber yang CGPA dia yang hny 2.++ tu dah keja dulu dr uols... Apa perasaan korang?? utk 1 2 bulan it;s ok la...tp bila masuk bulan2 seterusnya, sure korang rasa sumthing..toi x? Korang sure akan rasa, sepatutnya aku yang layak dapat dulu? tul x? dia tu tak reti eng. sgt macam aku yg dok ckp macam pili ayaq jaaa??? ada kan??? pernah kanr aa macam tu?? tipu la if tak...
  3. Kawin --> Ni g satu bab... Korang igt korang tu terlebih "cun" la dr member korang.. tapi last2, member korang yang korang rasa kureengg tu yang jodohnya cpt....cam ner tue?? sapa nk jawab??? hahaha...
Me tau, uols pun kadang-kadang akan rasa menda2 nih..tul x?? if tak dlm semua situasi pun, tp sure dlm situasi yang lain... It's normal...itu yang kadang2 apa yang kita rasa. Apa-apa pun, kita kena balik dan ingat satu jer, itu semua telah ditentukan oleh-Nya.... Jodoh pertemuan, rezeki, semuanya telah ditentukan oleh Yang Maha Esa.

Macam jodoh. masing2 ada jodoh masing2. Cuma cepat atau lambat. saja. Ada yang dah bersedia, semua dah ready, ckp jer bila nak kawin, duit semua cukup, tp pasangan belom jumpa... ada pulak, duit tak cukup lagi, tapi seru dah sampai... camner tua??? tak yah gusar2..kita berdoa pada-Nya. DIA lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita....Don't worry be happy....Apa yang penting ---> 
~Carilah cinta Allah SWT, pasti Allah SWT akan mengurniakan cinta manusia yg halal bagimu~Carilah jodoh anda dengan cara yang paling diredhai oleh Allah SWT~ (Musim kahwin agaknya, ramai sungguh yg risau akan jodoh, dun worry, be happy, Love ALLAH the most and each seconds, HE knows what's the best for u, and HE knows when u're ready) May Allah SWT forgive all of us (^_~)

Macam tu jugak bila bercakap soal rezeki. Ada yang best student, tp terpaksa menganggur sampai 1 2 tahun. Dan yang result tak seberapa, tak sampai 2 bulan dah dapat kerja...itu rezeki. Rezeki masing2... So jangan berhenti berdoa memohon kepada-Nya....... Pada siapa lagi yang kita nak mengadu, kalau tidak kepada-Nya... Tapi jangan la pulak, bila dah bersenang lenang nanti, terus lupa pada-Nya. Walau dimana pun kita berada, samada sihat, sakit, susah senang, jangan sesekali berhenti berdoa dan memanjatkan kesyukuran kepada Allah taala. Dan apa bila kita senang di kemudian hari, jangan lupa untuk berkongsi kekayaan kita itu dengan golongan yang memerlukan. Even hanya sepotong roti, besar maknanya pada golongan yang memerlukan dan pahala juga dapat.... Allah tidak memberi kepada mereka kekayaan itu, tapi Allah memberi melalui kita, dan kita lah yang kena berkongsi dengan mereka semua.....Apap2 pun, kerana Allah Taala..Lillahitaala....InsyaAllah....

Reactions:

0 comments: