06 June 2011

Final Episod bg Minor Surgery

BY Fath_n!e$@ IN 4 comments

Salam semua.....
Sorry sangat...ari tu me nak story sal hari2 seterusnya mengenai minor surgery,
tapi sebab sakit terlampau sangat, me tangguhkan entry mengenainya....
Actually, ramai member-member tanya sal surgery tu...
Baca pun dah ngeri, apatah lagi orang yang menanggungnya...
Seyes, memang sakit...cer bayangkan, sakit gigi merupakan sakit ke2 selepas bersalin dalam Islam..
So korang bayangkan sendiri la yer...
Even sampai hari ni (06.06.11) bengkak pada gusi n rahang me tak surut lagi....
Ini kerana tempoh surgery yang lama dan trauma ke atas gusi serta rahang kuat.
Last week, pd hari Selasa (31.05.11) me gi spital tuk bukak benang...
Kali ni p tanpa ditemani mom..sian mom, mom dh byk tolong me n layan karenah sepanjang me sakit..
Me sampai spital awl, after punch card, me terus pegi spital. Mcm biasa, me igt, me jugak yg paling awal, rerupanya masih der yg g awl.. Around 8.05 me smpai spital. Dan terus ke bahagian pergigian.. Di department ni, me la yg paling awal.
Ngah dok lepak sambil membaca buku "Jadilah Wanita Paling Bahagia Di Dunia", sorang dari MA tegur, pipi u still bengkak lagi ek???? yesszzzeerr.... Still bengkak even sampai hari ni.... Tapi dat day lagi nampak, sekrang surut skit...
Nama me dah kena panggil n doktor Wani lak kali ni yang ditugaskan utk bukak jahitan pada gusi me. ramai member tanya, benang tu tak reput macam tu jer ker???? hurm, FYI, jahitan ni guna benang yang dok jahit baju okeyyyyyyy...... bukan benang yg reput sendiri yang selalu dijahit pada ibu2 yang lepas bersalin.... yang tu, after 1-2 minggu akan reput sendiri...
Yang me nyer, benang jahit baju...
Disuruhnya me baring, dan Dr.Wani inform, nak bukak jahitan ni, akan sakit skit....
Dan jahitan yang Dr.sebelum ni buat terlalu berselirat..tak macam jahitan yg biasa.
3 kali potong tarik, potong tarik... sampai yang final part nyer, dr.inform yang ni memang sakit..
Masa dia nak gunting tu, memang sakitttttt......me sampai nk pegang tahan dia supaya stop dr bukak...tapi bila tengok balik benang tu, tak ler byk sangat benang yg digunakan....
Huh, my gusi berdarah balik.....uuuuuwaaaaa..balik ofis dgn pipi yg mengelembong....plus gusi yang still bengkak, mulut kena gigit gause sbb nk br stop kan dr gusi bleeding berlebihan.....
Esok tu, me dapat makan dengan selesanya....hooraaayyyy...
Tapi samapi sekarang still dalam proses menjaga lagi...me tak selesa dgn keadaan gusi lagi....
FYI jugak, sepanjang tempoh sakit me tu, me hilang sebanyak 4-5 kg weight...
Memang terasa sedikit kehilangan...
Sampaikan der yang menegur, "u nampak kurus skit..."
Hurm.......cam ner tak kurus, tak lalu makan, dan tak leh nak makan.....
Tapi ok la....so far, so good....Hopefully yang sebelah lagi tu, tak meragam dalam setahun dua lagi....ngeri weiiii..even me tau gigi bongsu yang belah kiri jugak berkedudukan seperti yang sebelum ini.....dan perlu dilakukan juga minor suatu hari nanti.....arrghhhh!!!!
T.h.e.E.n.d

Reactions:

4 comments:

b a m b a m ' s said...

ngeri lar along mbayangkannya..sakitnya..dah lar teman x tumbuh gigi bongsu lagi..wuwwwuuuu~

Fath_n!e$@ said...

aida, lain org lain rasa...if gigi geraham yg 2nd tu last tu dah dicabut, insyaAllah bila gigi bongsu naik, dia tak dak masalah....yg along nyer, gigi geraham yg 2nd last tu still elok...dan gigi bongsu naik..tp tak leh kuar sebab dihalang..so dia tumbuh senget...

akma said...

aduhh... ngerinya baca... tp apapun, ingatan utk kita semua..

Abdullah bin Mas’ud r.a. berkata: Aku masuk ke tempat Rasulullah saw. ketika beliau sakit panas, maka aku bertanya: Ya Rasulullah, panasmu ini sangat keras. Jawab Nabi saw.: Benar aku menderita panas seperti yang diderita oleh dua orang dari kalian. Aku berkata: Yang demikian itu karena engkau mendapat pahala lipat dua kali. Jawab Nabi saw.: Benar demikian. Tiada seorang muslim yang menderita gangguan berupa duri atau lebih dari itu melainkan Allah akan menghapuskan dengan gangguan itu dosa-dosanya sebagaimana gugurnya daun yang kering dari dahan pohon. (HR Imam Bukhari, Muslim).

akak tak blh kurangkan sakit tp akak harap ingatan tersebut blh kurangkan tekanan awak. :) cheers..

Fath_n!e$@ said...

thanks akak....thanks atas peringatan itu....peringatan itu jugak lah yg berikan ketenangan pd fath..