08 May 2011

Khas Buat MoM......

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Assalamualaikum dan monink semua....
Entry me kali ni khas buat Mom yang berada nun jauh di bumi Allah, tanah suci Kota Mekah....
Selamat Hari Ibu, Mom.....
I love You So Much ~ 1.4.3.2.4

Pagi ni KC(kakcik, panggilan dalam family, coz anak ke-3) dah rasa ok dari semalam. Demam dah kebah. Semua berkat doa mom kat sana. Thanks mom. Dan kali ni jugak la demam KC lain dari biasa, paling lama, 4 hari, dan paling lemah. Kebetulan pulak KC demam time mom p sana. Mujur ada AB... Nasib la dia pun tak banyak karenah, tlg kc masak nasik, beli lauk sepanjang kc tak sihat. Dan even dalam tak sihat, dapat gak la kc tukar habis curtain umah, tu pun AB yang tolong bawa kuaq dan pasang balik....Tqvm AB.... Ter"emo" sebentar, it's natural, kc sgt tak boleh once bercakap mengenai orang2 yang kc sayang....

Hari Ibu kali ni, paling istimewa untuk mom n kak ngah, coz dpt menjadi tetamu Allah di sana...lain dari sebelum2 ni......Yaaa!!! Betul..setiap hari adalah hari ibu.........Bukan setakat 8hb May saja......setiap saat kita perlu menghargai pengorbanan mom kita..Tapi dalam setahun tu, apa salahnya, 1 hari kita betul2 meraikan mereka...berkumpul ramai2..hang-out together2 spent time sama2.....

Mom, thanks for everything...dari kecik, sampai besaq mom jaga kami adik beradik...Tiada rahsia antara kita semua... even masing2 cuba menyembunyikan "sesuatu", tapi naluri ibu itu mengatasi segala-galanya, mom akan tahu juga di akhir penceritaan.....So cam ner tu...kwang2..kantoi sudehhhh...tapi tak pa, kantoi2 pun bukan nya sebab buat benda salah, dan mom tak kata papa pun lepas tu, coz mom dah kenai sangat dengan anak2 dia nih.....Alhamdulillah, peluk cium mom pada kami semua adik beradik sentiasa ada, even ke mana jua kami semua melangkah, even dekat, mahupun jauh. Biar orang luar berkata-kata, tpi kita tetap kita. Anak Mak!! Off course anak mak, takkan anak orang lain kot........

Dari kecik mom sangat menjaga dan memantau pergerakkan anak-anak. Mom tegas dalam kelembutan. tapi memang terbaik. Tanpa perlu banyak bicara, mom hny menggunakan psikologi sj....Sakit pening anak-anak, sentiasa mom titik beratkan. Even sebelum mom fly 5.5.11 ari tu pun, me still in pain, mom ikutkan tak bg me p airport, tp biasa la, mana boleh me tak p, mom nak fly, me wajib kena p. Mom sempat lagi bagi mom nyer ubat demam suh me telan depan mom gak.. Nak tak nak, me pun telan juga. Mom sampai Madianh, mom kol n terus tanya pasal sakit me. Dan mom pesan lagi supaya makan ubat sampai habis.... Itu la mom, di mana saja mom berada, still care about her children....sob..sob..

Me teringat lagi, macam mana susah payah nyer mom berusaha supaya me dapat scholarship JPA...Minggu induksi UUM, me nyer jadual mmg ketat gila. Dah la kena menapak punya la jauh bangat...Dalam minggu induksi tu jugak ler mom gi tau, biasiswa JPA dah kuar, mom suh me p beli kt BSN terdekat...Bila masa rehat, me lari jap p uni.mall..2 3 kali p BSN tak bukak. Tekanan gak. Sampai me putus asa gila. Me kol mom g tau n cita semuanya...Then dok 2-3 hari lepas tu, mom kol, suh turun bawah... What!!!!!! Mom dah der kat kampus....fuhhh!!! Mom.......Mom bawa me gi lepak kat uni mall, settle everything kt sana...Sebelum tu mom dh tlg isi part2 yang mom ada info, dan yang tak complete, me settle kan sendiri. tarikh tutup 3 hari lagi ja.....Nasib la esok tu, hari Sabtu yang mana post office bukak...Me & mom bertawakal ja, dapat ke tak terpulang. Me masuk uni pun, guna duit mom dulu. Bukan tak dpt PTPTN, tp mom kata tak payah ambik, nanti kita apply scholarship.

Mom lak yang yakin. Me, kurennggggg skit keyakinan tu. Mom kata, if dapat Alhamdulillah..if tak dapat pun xpa, mom leh support. Kira untuk 1st semester, mom yang support, dari duit yuran sampai semua nya. Mom pun tau cam ner anak dia sorang ni berbelanja since dari dok asrama TI Penang tu. Bab manage duit, mom memang tak riso dgn me...Di penghujung semester pertama, me dapat surat dr warden kolej minta pergi ke Jab. Bendahari, sebab nama me naik utk scholarship JPA...Insan pertama yang me called adalah Mom...Alhamdulillah, akhirnya penat lelah mom datang balik uni.berbaloi....Mom tak perlu lagi tanggung yuran uni.me...Syukur sangat....

If nak cita segala-galanya, tak tercerita...me hidup dah 26-thn, so memerlukan 26-tahun juga utk me bercerita 'bout my blved mom.. Tapi kc sangat bersyukur pada Allah dikurniakan seorang Mom yang sangat baik, sentiasa memahami kami semua.....Sentiasa humble, tabah dalam segala hal, even ada masalah tidak akan tunjuk depan anak-anak. Terima Kasih Allah kerana mengurniakan Mom pada kami........

Mom..
Dikesempatan Ini, Kak Cik ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu pd Mom...
Semoga Mom sentiasa dirahmati oleh Allah, dikurniakan tahap kesihatan yang baik,
Semoga dipanjangkan umur mom, Mom sentiasa happy2 dengan kehadiran 4 orang cucu mom
Damia' Batrisyia, Damia' Balqis, Fitriah Maisarah & Ahmad Fitri Daniel yang tomel2....
Dan juga happy bersama anak-anak mom ~ Along n K'Rini, Kakngah n Abg Syah, Kakcik & AB...
Kami semua sayannnnnnngggggggg mom.........
1.4.3.5.. tak pernah kurang walau seinci....


Reactions:

0 comments: