26 May 2011

Cara-cara Penjagaan selepas minor surgery

BY Fath_n!e$@ IN 2 comments

Hi uols.....

Me nak berkongsi  tips dari member me yg merupakan seorang doktor gigi 
mengenai penjagaan selepas menjalani minor surgery pada gigi bongsu....

1. Selepas sejam operation, terus makan ubat tahan sakit dengan antibiotik...
2. Setiap 20minit, tuam dengan ais cube...(tapi me setiap masa, coz nak bg darah cepat beku)
3. Tuam hanya pada 1 day sj....
4. Kumur mulut jangan terlalu kerap....
5. If mulut teras kelat for the 2nd day, kumur dgn air + garam
6. Jangan minum atau makan yg panas2..makan n minum yang sejuk2 saja.
7. Makan soft diet
8. Jangan terlalu bermain dengan jahitan, takut terbukak
9. If terasa darah naik ke kepala, baring dan byk minum isotonik or bergula... 
(tapi me tak minum, me baring jer)
10. kurang kan pergerakkan, jgn wat keja2 lagi..sehingga masuk ari ke 3 tu, ok la...

Itu jer kot...sebab itu jer yg me praktikkan....
Apa-apa pun, thanks yer Dr. Aisyah for the tips..
TQ to Dr. Fadzil, Dr.Meena & Dr. Azwin ( if dia jugak la yg operate me last day)

Reactions:

2 comments:

FAINOR MUFAKIRIN said...

As'salam..

Saya next week mungkin akan operate juga untuk wisdom tooth tu.
Harap semuanya okeh.. :)=

- FM -

Fath_n!e$@ said...

Wasalam....

Gud luck k....tak semua sakit....hehehe...hopefully doctor tu pun buat ok...just follow cr jg after operate...tuam dgn ais cube