26 May 2011

1st Day - After Surgery (Part 1)

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Salam semua....
Actually, since semalam lagi me nak story pasal minor surgery yang me baru jalani, tapi tetiba plak blog problem. So me tak leh nak update.. Nk update masa baru pas operate memang tak la..tak terdaya maaa...
Okey jom baca kronology sepanjang hari-hari yang dilalui untuk hari pertama.

24.05.2011 ~ Selasa
Me & mom sampai ospital around 9.00a.m. Parking car memang jangan tanya la, sentiasa penuh. Dan hari ni jugak la, napa semua bahagian ramai gila orang.. Appoitment me kol 9.30a.m. Total tuk cost surgery ni RM 55.00 tuk private sector cam me. If goment FOC jer...It's ok. itu tak dak masalah...

Sebelum masuk bilik rawatan, pot pet pot pet me dok cakap dgn mom semua, sekali bila kuar, diam terus..hahahaha...Masuk2, me terus disuruh lepak n baring atas kerusi khas tuk gigi.apa kebenda yer orang panggil..hurm lantak la, tapi yang biasa berada kt klinik gigi la...Tetiba me perasaan name tag MEENA...tringat my friend punya kawan...Then, me ask Dr. Fadzil, Dr.Meena ada kat sini x? Dan kebetulan Dr. Meena lalu..boleh lak dok bersembang sekejap. Rerupanya, Dr.Meena & Dr. Fadzil tu senior Dr.Aisyah..Hurm senang... Dr. Fadzil suh me sign surat kebenaran utk melakukan surgery ke atas me. 

Sebelum tu, dia terangkan apa kemungkinan yang akan berlaku jika terkena saraf yang menghubungkan ke kepala. Kesannya pipi me akan merasa kebas utk jangka masa yang lama.dalam 6 bulan ke 1 tahun setengah. Apa yang me diberitahu dan lihat pada x-ray, memang kedudukan gigi bongsu me tu berada betul-betul di atas saraf. Memang totally clear me nampak...Dah sudah...... Sepanjang proses surgery tu, dalam hati me, memang tak lepas dari berselawat dan hanya menyebut Allahuakhbar....Hanya Allah sj mengetahui di saat dan ketika itu...

Time me baring tu, doktor pun siap dgn pakai baju biru, khas utk surgery. Me lak ditutup dengan kain hijau, 2 lapis...cover muka me semua kecuali mulut. Mulut & pipi me dibersihkan 2 3 kali dengan kapas bersih bersama beberapa ubat ospital. Mungkin tu utk hilangkan kuman2 kot. Then tak lama tu, me dicucuk ubat bius rasanya dalam 3 suntikkan....Mula2 terasa sakit, mcm semut gigit, then doktor suruh tarik nafas.bila time dok tarik tu, memang tak rasa sakit dah....

Doktor Fadzil inform, me akan rasa macam badan di tekan, rupanya, bila rasa badan ditekan tu, gusi me sedang ditoreh....haiyaaa, memang tak rasa, me dapat detect pun, bila Dr. tanya, sakit tak? dah, sedang ditoreh. Ikutkan 30 minit jer surgery ni, tapi sejam lebih kena. Memang terasa perit. Bayangkan 2 kudrat lelaki tak boleh nak tarik gigi bongsu me. last2 diorang guna gerudi ka apa ntah. memang dengar jelas la, coz tepi tlinga ja. 2-2 Dr.saling bertukar tempat. Me lak naik rimas dengar. Sampai satu ketika, me tak boleh tahan, Dr.bius lagi 2 kali pada gusi me. Sakit weeiiiiii!!!!!!!!...Gigi me direntap2...kepala direntap2....eee,,ngeri

Then, bila me dah tak dengar suara doktor lagi satu, me agak, Dr. Fadzil ngah jahit my gusi balik. Darah tak payah tanya la...Memang banyak. Me sampai tak sedar bila masa air mata me kuar. Sakit nyer pasal...Selesai saja surgery tu, aku terus tny Dr., mana gigi aku,? memang hancur. yang mahkota pun hancur..rasanya dekat 6-7 part gak la..Terlalu kuat sangat gigi tu. Gigi tu bukan rosak pun. Tapi sebab gigi bongsu me tu telah dihalang oleh geraham ke2, tu yg kena buang. Sebelum2 ni pun, me mana ada masalah gigi. even kena palam pun tak pernah...Redha2...

Me dapat MC 3 hari. Tapi depends gak la pada bengkak...Cara2 penjagaan later me story k... Tapi lepas jer surgery tu, rasa tak nak berjalan. sebab hentakan setiap tapak tu, sakit sangat. Dengan sakit pada kepala, saraf kepala me lagi...Ya Allah....tak tertanggung rasanya...

p/s :- continue later k...banyak lagi nak taip, tapi tak tahan dok menahan sakit lagi...tgk petang2 skit.....

Reactions:

0 comments: