26 May 2011

1st Day - After Surgery (Final Part)

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Salam semua..
Ketemu kita sekali lagi yer...sorry post td tak dan nak habis, terpaksa berehat sekejap...dah tak torah dah.
Sambung balik part 1 tadi...

Sampai jer kat umah, terus makan ubat tahan sakit. Mulut, bibir, sebelah kanan dah macam kena strok...tak leh nk cakap teruih. Kebas..memang macam org strok la....mulut pun herut2...dgn bibir pecah, bengkak. Even nk telan air liur pun sakit. Dah plak tu, darah dan air liur bercampur, mmg byk la..kena telan darah2 sekali...if nak ludah sakit nk bukak mulut. 3-4 kali gak la me nk tukar gauze dalam mulut, tetiba darah naik ke kepala. If tak salah me, if jadi mcm tu, darah tinggi. memang seran sejuk..berpeluh2..nk kol mom, tak larat nk bangung...me terdampar la sebentar kat sinki kt dapur sesorang..biar cool skit...me cepat2 gagahkan diri gak bangun masuk bilik..bila dah jadi mcm tu, me dah tak bangun dari katil. 

Dah ler tinggai sorg2, satg pengsan terkedang, sapa yg susah, mom gak. tak pernah aku rasa macam tu sekali. Semua ni pengalaman. Bab tahan sakit, jangan tanya la...Memang sakit...Hanya Allah sahaja yang mengetahui. Bila dah tidoq tu ok, tp bila terjaga dari tidoq, teus sakit tu terasa. That's y ler me takut nk bukak mata, sebab tak nk rasa sakit yg amat sangat. Jalan pun kena slowly..Hentakkan setiap tapak tu, menyebabkan gegaran pada mulut.

Me makan yg hard time bfast ja..itu la paling last me makan.Then sepanjang hari tu tak makan..sampai la mom paksa me makan dadih..tu pun dah petang..Nasib la sepanjang hari me tak rasa lapar. perut tak minta diisi..me cuma tidoq sepanjang hari. Bab cara tidoq, jangan tanya. Yang tu pun siksa nak cari site mana yg ok. Malam pun makan dadih saja dan minum ayaq sejuk byk. Sepanjang tu jugak, me tuamkan ais pada bahagian mulut. Coz nak bagi darah cepat beku.

Malam punya part, tak payah cita la. tidoq malam memang tak lena. Plus me demam n batuk..uih!!! Ya-Robbi..jenuh dok pedow ja..takuit jahitan terbukak..nak batuk pun nk kena cr site mana supaya pipi yg blah kanan tak bergoncang kuat sangat...Tidoq memang tak jerap la. Bila telan ayaq liur, terasa darah2 sekali...mulut pun tak leh nk tutup rapat. So, tidoq dgn sapu tangan la....

Memang my friend dah gi tau, 1st day, extraction paling teruk...so i enjoyed my pain for the first day......

p/s: - Next entry cara-cara penjagaan selepas surgery.....

Reactions:

0 comments: