26 April 2011

Wisdom Teeth a.k.a Gigi Bongsu...

BY Fath_n!e$@ IN 4 comments


Assalamualaikum semua.....Hi, uols...

Entry me kali ni lain skit. Me nk kongsi skit info pasal GG bongsu nih..FYI, this morning, me ada appointment dengan doctor pakar pergigian di Hospital Seberang Jaya. Meh me crita skit chronology kes pertumbuhan gigi bongsu me nih. Sebelum tu, me nk gtau, me ni alergik skit bila cakap bab dentist nih..hahaha..since dr primary school lagi. Tak tau pasai pa. Tapi yang syok nyer, dalam dok takut2 tengok mmber semua kena bermesin2 gigi diorang, me la akan balik ke kelas awal. Nak tau sebab apa? Sebabnya, gigi me tak payah kena tampal2, tak payah kena cabut segala… Tu yang syok tu. Tapi still nervous bila setiap kali dpt green card. Berdoa memang tak hingat la, supaya nama me tak terpanggil….Dan sehingga hari ini juga, me still nervous. Ntah ler, darah gemuruh memang dok ada. Kuikui...

1 nite, me terasa sakit sangat pd gigi dan effect my head also. Mende ni berlarutan 3 minggu. Dan yang paling teruk pada minggu yg ke-3 selepas balik dr Perkampungan Orang Asli awal bulan April. Sepanjang tempoh 3 minggu tu, me letak bamm pada gigi me selain kumur dgn air garam, tp still tak leh nak tidor malam. Yang pelik nya, bila siang ok, tp after 5.45ptg mcm tu, gigi me akan sakit bangat sampai keesokkan harinya. So me decide nak p dentist walaumacamana sekalipun. & me minta tlg mom set appointment dgn Dr.Lawrance, klinik di di Bagan Ajam..Knp dia? coz me tau dr mom, yg doctor tu buat dengan baik. & recommended by her boss.

Pd 8/4/2011, me jumpa Dr.Lawrance dlm kui 10.30 pg. Me kn consult dgn dia. Then dia minta me pergi Klinik Kesihatan berdekatan tuk dapatkan surut rujuk ke HSB tuk buat minor operation. Hah!!! Sudah..minor operation pulak dahhh!!!.Serabut2… Me dok Nampak jarum itu ini dah…Ya ampun ibuuuu….Nervous2..(^_^)

Then doctor called my mom & explained to her all the procedure.... Dan doktor tu juga minta me supaya jangan pergi mana-mana private clinic, coz ni special case. Dan ia juga melibatkan saraf. Di HSB & GH ada specialist. So me decide just p HSB. Menurut dr.pertumbuhan gg bongsu me tak seperti biasa. Menyerong....da juga dihalang oleh gigi geraham yg ke2. So, nak x nk kn operate. Bila dengan explanation dr  doktor, me tekad tuk buat dengan secepat mungkin.  OTW back office, me singgah klinik SB, p tny bila hari tuk jumpa dentist kt klinik, coz me nk dptkan surat rujuk ke HSB, MiC tu g tau, ari selasa. So, Selasa lak ler me kena dtg. Sebelum tu, Dr.Lawrance buat tampalan ubat pada gigi me. If tak salah dalam 3 biji gak kot..tp kecik2 je.. So till now gigi me tak sakit lagi sebab ada ubat tu. If not, jenuh....

So, Selasa 12/4/2011 me dapatkan rawatan / pemeriksaan di Klinik Kesihatan SB. Selepas me xplaint semua2 pd dr.Gigi di situ, dia pun beri surat rujuk HSB. The next appointment pada 26/4/2011 iaitu pada hari ini.

Hari ni, me pergi ditemani mom...Thanks mom...Appointment kul 9.00a.m. After di"check" oleh Dr.Fadzil, me diminta tuk pergi wat x-ray. Hurm, mcm biasa, tuk x-ray sj, tunggu dkt 1j stengah..Hah! Redha jer la. Then settle part x-ray, me jumpa doktor lain pulak tuk set new appointment for minor operation. After tgk x-ray gigi me tu, memang betul, pertumbuhan gigi me tak seperti biasa. menyerong. Doktor bg option samada GA r LA...
Me nyer case yg no.1..Tapi gigi bongsu yg atas tumbuh ok..Normal.Tak der serong2...
If GA, me kena warded 1 hari dan operation pd hari khamis. That's mean, me kena stay ospital ari rabu. Dan GA ni, akan membuatkan me tak sedar.Kira bius satu badan. Ikutkan me, lagi ok. me tak sedar, tp kaaa, me kena stay ospital 1 mlm..hohoho!!!! tidakkkkkk......... If LA, operation dilakukan dalam keadaan sedar dan mengambil masa dlm 30minit sj. Me akan dibius pada tempat y nk operate sj, That's mean sebelah pipi ker la.Me akan tau la diorg wat per pd me nnti..kihkihkih.....Samada GA or LA, me akan diberi MC selama 3 hari. Dan kesan selepas operation, me nyer pipi akan seperti "hamster" seperti bak kata my fren. Tp bengkak itu akan surut dlm masa 3 hari.... Makan lak hny bubur...After 1 week, me kn p ospital balik tuk bukak jahitan....Hurm...!!!! Ok. Me decide tuk wat secara LA dan appointment telah ditetapkan pada 24/5/2011 kul 9.30pg..... Bagi me, lagi cepat, lagi bagus. Dan Alhamdulillah, time tu mom dah balik....

Ok lah uols, tunggu kesinambungan mengenai gg bongsu ni yer...(*__*)

Reactions:

4 comments:

Anonymous said...

Saya pon kena bedah.3 gigi bongsu.tapi betul ke dia akan bagi pilihan sama ada GA atau LA ? saya ni penakut hospital dan segala waktu yg sama dengannya..rasa2 GA ke LA ?

Fath_n!e$@ said...

better buat 1-1 kot...sebabnya kalau buat GA, diorng bergantung kepada kes2 urgent/trauma seperti accident. so take long time utk appoitmnt kita tu. tp kalau LA, tak yah tunggu lama, teh next week tu dh leh buat.. sy tak pasti hospital tmpt awak mcm mn, tp itulah yang ditanya dan diberi pilihan kepada saya sebab kedua2 belah hadapi kes yg sama. cuma sebelah jer yg sakit tahap cipan.heee.

BTW, sakit memang sakit. tp selepas ubat bius tu hbs. kalau di simpan lelama, lg sakit. better biar sekali sakit jer, dari berterusan

Anonymous said...

saya memang dah dapat appoinment dah.saya buat dekat HKL..saya pergi hari tu 7 julai..doktor bagi appoinment bedah 23 september nanti..lama dak ?? dia tak cakap apa2 pon dia terus bagi tarikh appoinment.redha jela.. terseksa nak menunggu lepas raya lagi...btw thanks :)

Fath_n!e$@ said...

mungkin time tu jer kot ada kekosongan...