12 March 2011

Perkahwinan...

BY Fath_n!e$@ IN 2 comments


Hye semua….
Kali ni, me nak kongsi pendangan me mengenai PERKAHWINAN…
Ini adalah susulan dari entry me yang sebelum ini….

Untuk apa kita berkahwin???
Cuba tanya pada diri kita sendiri…
Kerana nafsu kah????? Atau Kerana Allah s.w.t???
Kajian statistic menunjukkan setiap 15minit, satu pasangan bercerai.. Kenapa? Renung-renungkan….
If kita berkahwin kerana Allah Taala, InshaAllah, penceraian dapat dielakkan.. Tapi jika itu ketentuan-Nya, kita tidak boleh melawan takdir…

Dan jika kita berkahwin kerana nafsu, itulah sebab kenapa kadar penceriaan meningkat. Dan anda silap, jika menganggap perempuan itu tempat utk memuaskan nafsu serakah korang….Perempuan bukan tempat untuk melampias nafsu serakah golongan lelaki….

Perkahwinan itu bukanlah untuk mencari KESEMPURNAAN…tetapi, perkahwinan itu menuntut kita bagaimana untuk MENJADI SEMPURNA…… Lelaki memerlukan wanita, dan begitu juga sebaliknya… Perkahwinan merupakan satu perkongsian hidup antara  insan yang ditakdirkan oleh Allah untuk hidup together-gether..Sebelah tulang rusuk wanita, ada pada lelaki yang ditakdirkan untuknya. Just U n Me…hoh!!! Menjiwangsss pulokk….

Jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Ada orang jodoh cepat, dan ada juga jodoh yang sedikit lambat. Semua orang mempunyai perasaan untuk memiliki sesebuah institusi kekeluargaan yang HARMONI….me also…Korang?? Tentu-tentu la nak juga kan? Certain people, jodoh diorang di aturkan oleh keluarga, family yang carik kan..Dan certain people, parents diorang depends pada anak-anak..terpulang… Macam family me, diorang tak aturkan. Pilihan di tangan anak-anak. Dan family tidak mendesak seperti certain2 famili if tak kawin lagi. Stop talk about Jodoh…..

Okey…SEBELUM,  SEMASA, & SELEPAS berkahwin……
Apa yang me nak tekankan disini adalah KEPENTINGAN menjaga perhubungan antara ahli keluarga mentua.. Tak perlu hipokrit. Just be urself. Macam mana korang dirumah parents sendiri, mcm tu juga la korang dirumah parents in law. Tapi sikap2 yang kurenngg baik tu, tak payah la dibawa sekali yer… Y me kata lagu tu? Ini bagi memudahkan untuk kita berkomunikasi secara natural dengan ahli keluarga baru. Lagian pula, once kita dah kawin, kita kena hormat parents in law kita seperti parents kita sendiri. Korang tau ke x ni??? Jatuh hukum dosa besar, if kita menderhaka dan melawan kata-kata parents in law kita. Dalam erti kata lain, tiada istilah IN LAW….kita sekarang dah ada 2 ibu kandung, 2 ayah kandung.. Even kita kata uhhh pun pd mentua kita, dosa besar tau x?

Kita juga kena jaga perhubungan kita dengan adik beradik en.Suami. Sesetengah adik beradik senang nak ngam, tapi ada juga yg kena “take time” nak ngam. So sabar ok… It’s normal. Tapi jangan la pulak bila dah tak ngam di awal-awl tu, kita terus membuat conclusion yg tak baik… Mungkin pihak diorang,mengambil masa untuk terima kita. Kita pun, yang gurls ni, jangan la terus mendiamkan diri, terperuk didalam bilik contohnya, atau buat2 tak tau… Cuba untuk berkomunikasi..Diorang pun macam adik dan kakak or abang kita juga… Apabila kita berkahwin dengan en. Suami, secara automatiknya, kita kena kawin dengan keseluruhan keluarga en.Suami. Begitu juga dengan lelaki, bila uols dah kawin dgn Pn.Isteri, uols kena kawin dengan semua orang ok. ….So drpd ni sj, kita dah mmg adik beradik apabila ada ikatan itu….

Dari pembacaan me, tempoh penyesuaian dalam sesebuah perkahwinan itu boleh memakan masa selama 2-3tahun. Yer la.. time sebelum kawin lain, selepas kawin lain. Sebelum kawin, semua Nampak ok jer..Then after married, terserlah segalanya…. Sebab itu la, sesebuah perkahwinan itu bukanlah mencari kesempurnaan, tetapi bagaimana kita nak menjadi sempurna. U’re COMPLETE ME….!!!!!!!!!!!!!!!!!    Again…..  Terima kelebihan dan kekurangan pasangan kita. Mungkin pasangan kita tak secantik gadis-gadis yang pernah kita damping, dan juga mungkin pasangan kita tak se hensem jejaka2 yang pernah kita kenali, tapi itukah yang memberi dan membawa kebahgiaan dalam kehidupan berkeluarga? Kecantikan dan kehenseman ker yang member kebahgiaan pada kita? Tidakkk bukan??? Lets say, ditakdirkan suatu hari pasangan kita terlibat dalam kemalangan, tetiba pasangan kita itu telah hilang paras rupa yang cantik dan hensem yang selama ini kita puja.. Adakah aka nada lagi kasi saying dan cinta kita pada pasangan??????????

The most important dlm sesebuah perkahwinan adalah TRUST EACH OTHER… RESPECT pasangan kita…..SHARE segala masalah dan kegembiraan dengan pasangan kita…SHARING  IS CARING…

(akan disambung dilain waktu dan ketika…)

Reactions:

2 comments:

mdsaf_kyo said...

wow...nice post...mesti fath byk buat bacaan kan...sorry la nak tanya... fath dah kawin belum?

hahaha....

Fath_n!e$@ said...

hahahaha...en.saf, blom r..tak kawin g pun..hikhikhik... not ready yet..terlalu byk pembacaan mcm ni ler jadik nya kot...dgn xperience kwn2, bttr hold sebentar..niat ada, tapi seru n jodoh tak smpai lagi...

btw, thanks sbb sudi bc n comment.. yes, u r rite, banyak pembacaan...=)