19 March 2011

Kasih sayang insan yang bergelar ayah.....

BY Fath_n!e$@ IN No comments

Salam semua.....
Salam sore....
Me baru jer balik from hospital... 
just want to share dgn uols semua selepas balik from there...

Actually me sangat tersentuh + terharu akan keprihatinan si ayah yang terlalu mengambil berat akan hal anak-anak... Anak-anak adalah anugerah Allah kepada kita. So yes, uncle telah pun menjalankan amanah itu dengan jayanya..Sehingga anak-anak berjaya ke menara gading, sehingga mencapai keputusan yang sangat cemerlang. Even dilimpahi dengan kemewahan, mereka tidak sedikit pun lalai dengan kemewahan itu. Terlalu merendah diri, bak pepatah Melayu, lagi berisi lagi tunduk. Itu lah mereka yang me kenal sejak me kecil hingga sehingga. Me & uncle tersangat lama tak jumpa....Tak ingat berapa belas tahun. Tapi yang pastinya, uncle still remember my name. He knows me more that "sumone".....

Best, sangat best..... Hidup mereka lengkap....Perfect.. Even tergolong dalam orang kurang upaya, itu tidak menghalang uncle untuk terus membesarkan anak-anak sehingga success. Me pegang kata-kata beliau...Setiap 1 sen yang uncle cari adalah untuk anak-anak. If uncle tiada didunia lagi, mereka yang akan mewarisi dan memiliki semuanya. Termasuk untie... Tak semua orang didunia ni yang bertuah seperti mereka. 

Ya Allah...... tetiba me teringat akan sesuatu sehingga menitiskan air mata me.... hmmm, me tak sebertuah mereka. Tapi me bersyukur dengan apa yang memiliki...... semuanya akan kesabaran, usaha, me dan orang2 yang berkenaan dalam kehidupan me sehari-hari..... Tapi yang pasti, bukan harta yang me pandang dalam situasi ini, apa yang me cuba nk sampaikan, tanggungjawab seorang ayah itu untuk memenuhi keperluan kehidupan mereka di dalam ketidakupayaannya....

Ketika masih terlantar menahan kesakitan, uncle masih sempat untuk bertanyakan hal pelajaran anak-anak, kehidupan di universiti... Dan pada suatu ketika, uncle meluahkan kebimbangannya terhadap 1 paper yang di"drop" oleh anaknya akibat terlalu sukar, bak kata student uni, killer paper.... Sempat berpesan pada kawan c anak supaya tolong ajarkan anaknya untuk paper tersebut..... U know what, me yang kt situ lak sedih..touching sangat. Me dulu????? (by the way, me teringat masa lampau me....)Hurm....

Dipenghujung sebelum keberangkatan me uncle menyuarakan,  " uncle rindukan anak-anak..mereka semua baik-baik..mereka anak yang baik......." (aduihhh, menitis lagi diketika entry ni ditaip oleh me) Pesan c ayah pada teman serumah anakandanya, "jangan bagi tau diorang, nanti diorang balik mai penang lak..haru t...." sempat lagi uncle wat joke.... BTW, uols jangan plak ingat anak-anak uncle ni tak balikjengguk daddy diorang. Diorang balik...siap berkampung di ospital lagi....sampai kena halau dengan nurse la.....Tapi masing-masing masih di uni, diorang telah pun berangkat petang tadi ke penang central...... n FYI, diorang, if tau yang daddy diorang kata rindu jer, esok sampai la kat rumah......hahahaha..dats y uncle tak bagi c kawan anak inform kt anak2nya.......

Reactions:

0 comments: