22 October 2010

Tragedi Bertimpa-timpa --> EXCIDENT

BY Fath_n!e$@ IN 2 comments

Salam semua.
Hari ni me tak tau la apa dah jadi dengan nasib me.Ketentuan. Semua nak kena time me ngah ada krisis ngan mom...Aduih la. Parah bertambah-tambah parahnya. Start from this morning till now, 7.02p.m. Korang baca la rentetan cerita ini.

This morning, me seperti biasa akan kuar rumah dulu then tunggu mom dalam kereta. Kebiasaannya, me kadang-kadang akan bawa kuar her handbag letak dalam kereta dulu. Tapi kadang-kadang tak. Ikut mana yang sempat la. Nak dijadikan cerita pagi ni, me tak ambil + bawa masuk her handbag dalam car. Kebetulan me pun tak perasan yg mom pun tak bawa kuar beg dia..Hahaha..kuar rumah pun agak lewat sedikit. Lewat 3 minit dari kebiasaan. So, pepagi macam biasa, mom yang akan drive dulu car, then me lak akan ambil alih, sebab office me jauh skit. 

So, sesampai diperkarangan office mom, mcm biasa, me akan berubah tempat ke tmpt pemandu. Mom tak kuar kereta lagi. Dok cari apa ntah.Rerupanya nyer, beg tertingal. Hah..!!! Panas semua muka ku ini. Hikhikhik. Apa lagi, mom pun berubah muka sudah. Me kata kt mom, "kakcik g office dulu, then baru patah balik rumah.."hurm, lagi hangin r..Sabar jer la. Tak per, me decide patah balik rumah dulu. Me tak kesah if me yang lambat. Beralah. Mungkin salah me tak ambik beg mom pagi ni. It's ok. 7 minit drive dah smpai makloom. Then sesampai rumah kol 8.15pg. Memang tak hingat nyer drive time tu. janji sampai awal. Tapi even lelaju pun, keselamatan diutamakan. Cuma, agak ralat skit. Me tunggu SURAT CINTA jer dr BUKIT AMAN....kihkihkih...sekali sekala wat amal jariah. 

Me sampai-sampai umah terus masuk ambik beg, then terus drive patah balik g office. Untie Zaini kol, tny ada mana. Me kata OTW balik office, nak antar beg. Pergi balik 40 minit aku drive. Erm...Laju tak? Tak kan? Terkemut-kemut....(^_^) Habis satu bab. Me dah pun smpai n passing her beg kol 8.43pagi. Cool. Tapi still dalam keadaan yang tegang. Tak per la mom. Kak cik terima. Bcos, i remeber wat my sister said.Cool kak ngah. Cool Mom. Peace....

Dok mai time lunch, lain plak cerita nyer. KEMUNCAK segala kejadian pada hari ini. After lunch @ JUSCO (dah lama tak kuar time lunch, tp Jumaat lunch time pjg skit, so , langkah pun pjg la) me, berenti tepi jalan area BM dekat dengan roundabout BM yg besar tu. Berhenti tuk belikan nasi ayam yang member office pesan. Me tunggu dalam car jer. Sorang turun g beli. Yang tinggal dalam car, me + Akmar + Sue. 

Nak di jadikan cerita, ada la sorang mamat ni, rasanya baru selesai solat jumaat kot. Tapi mcm nampak kuar dari kedai makan, (hurm me tak berapa pasti, tp think positive, dia baru kuar dr masjid) masuk dalam kereta Citra dia. Then, me nampak la dia letak pada gear R (bg yg auto tau la mcm mn bila org nak reverse), me pun dah get ready nak undur car time tu. Tu pun me dah undur sedikit. Keadaan car me dgn car dia tak jauh, tak dekat. Sekurang-kurang nyer sebiji motor leh lalu dicelah kereta kami berdua. Selepas tu, me tgk dia tak jadi nak reserve plak. Me pun ok la. Letak balik gear dlm keadaan neutral. Fine. Elok dok sembang balik ngan member, sekali tengok kereta dia laju jer tekan minyak reverse ke belakang. Apa lagi, spontan, me tekan ar hon. yg tu jer sempat. Nak undur mmg dah tak sempat dh. 

Prubbb...!!!! Sah, kereta mom dah kemek siot.. Tetiba darah sruupp pergi tang muka, kebas muka-muka.Me tak tau nak wat per. Blurrrrrrr..!!!! Yang me nampak time tu, mom nyer muka jer. Dengan coolnya (luaran jer, dalaman, hanya Allah jer tau)me kuar dari kereta. Ntah, tak tau nak wat per. Padahal banyak jer baca artikel pasal langkah yang perlu diambil semasa kemalangan. Me tak fikir dah semua tu. Memang macam org bodoh kot time tu. Perasaan me bercampur baur. Nak marah, tapi tak termarah. Nak nangis pun ada. Macam-macam la. Handphone semua tinggal dalam car. Tu pun my staff kata, "kak fath, kol mak kak fath,"memang macam orang bodoh time tu. me pun pergi dalam car, ambik handphone.minta pen, kertas kat diorang. Dalam handbeg me sentiassa der pen + note book. So situasi macam ni la antara yang memerlukan. Report Polis? time tu mmg tak terfikir dah. Terus kol mom. Mom cakap dengan mamat tu. 


Mom tak kata paperpun  pasal report-report. Me ni dah r cuak tahap cipan bila jumpa polis ker, ambulance ker, bomba ker. Bukan sebab salah, tapi fobia kot.Hahahaha. Me pun terus minta handphone number, alamat, plate no. kereta dia. Tempat kerja dia. semua la. Me blurr..memang2 blurr tahap gaban. Nasib still leh drive time tu. So settle sampai situ. Dia akan bank in duit balik after repair semua. Itu mom yang akan deal dengan dia. Me nak wat, tp mom yang berkeras nak wat sendiri. Dalam car, pas office hour, mom nyer face totally change 120%. Memang dalam car, me tak cakap langsung dengan mom. Penat dah bercakap kot telefon. Nada mom pun memang macam salah kan me. Hurm tak per. me tak kesah. redha jer la. Sabar, tu jer me mampu lakukan setakat nih. Yang keruh, bertambah keruh + kusut. Ntah mcm mana nak rungkai kan. Aduiyaaaa..

Ni la first time mom nyer car excident. Even kejadian ni bukan atas kesalahan diri me, tapi disebabkan me yang drove that car time tu, so me 150% yang kena tempiasnya. Me serba salah tahap gaban gila. If my own car, it's ok. I can accept it. But it's not my car, but my mom's car. Tu yg upset gila. Nyumpah ar gak kat diri sendiri. Tapi dalam masa yang sama, me bersyukur sesangat, sebab me dan kengkawan terselamat dari sebarang musibah. Thank to ALLAH..


nota kaki :- Ini menguatkan lagi keazaman me tuk memperolehi my own car as soon as possible...!!!
Tapi me nak jugak bg the big present for myself..So, tunggu la no......
15.04.2011. my dreams will come true. InsyaALLAH...(^_^)

P/S:- kekadang, sesuatu kejadian yang berlaku itu, ada hikmahnya sendiri.. Jangan putus asa. Keep it up. ..!! Segala-gala nya akan berakhir.

Reactions:

2 comments:

**PriNciPLe_AmZy** said...

sabar jela ..... InsyALLAH ada jalan penyelesaian yang terbaik.

Fath_n!e$@ said...

hurmm...ngah sabar r ni..now getting better..Alhamdulillah..but tak sepenuhnya lagi....hurnmm...tak per. smlm me dah buang skit perasaan bersalah tu..hahahaha...