26 September 2010

Ber'diskusi' bersama teman2...

BY Fath_n!e$@ IN 7 comments

Hye semua...

Petang tadi, member me, Rais  der wat makan-makan skit kt rumah dia. So yg attend  me, my BFF, Aisya, Dayah, Milia n Asyraff. So many topic yang diperbincangkan antara kita orang. Dari bab wayang, kereta, future masing2, sampai bab kawin..hahahaha...Ikutkan memang banyak lgi topic. Tpi tgk jam dah kol 7.00. So Rais kata, kedai dah nak tutup...hahahahaha...so funny...

Tapi topic yang paling hangat diperbincangkan adalah mengenai future memasing.. Seperti yang sedia maklum, me nyer plan for my future, adalah nak kumpul duit tuk grab car n g oliday..hahaha..Bab kawin nope..!!belom masa nyer lagi... Macam yang Mern a.k.a Dayah kata, mungkin aku nyer target n perancangan aku bukan ke arah nak kawin, so mmg aku tak pikir dah bab tu. lagi pun mom okey jer...hahahaha...Syok dengar member2 nyer planning n cita lak...ahaks.

Tapi tujuan me nak kongsi dengan korang semua mengenai pandang lelaki dan perempuan bila "PEREMPUAN APPROACH LELAKI".. Korang mcm mana lak. Jangan lupa pasni korang bg lak korang nyer pandangan.

Situasi :- If ada sorang gurl sukakan one guy ni n then dia yang memulakan langkah pertama dulu dengan meluahkan apa yg dia rasa. That guy mungkin tak tau this gurl sukakan dia atau mungkin dia tau. kita tak tau.. That's y, this gurl yang mulakan dulu. 

Persoalan :- Bagi pihak lelaki, korang rasa macam mana? Adakah korang dapat terima if gurl yg mulakan dulu ataupun tidak. If korang terima ok lah, senang cerita. Just teruskan jer. Tapi dalam masa yang sama jugak katakan lah lelaki tu tak suka or reject this gurl,apa korang akan buat? Adakah korang akan putuskan persahabatan yang sebelum ini terjalin dengan baik nyer dan terus menjauhkan diri korang dari gurl tu.? Then pukui canang sana sini pasal this gurl sehingga boleh memalukan dia.? Atau persahabatan itu masih berjalan seperti biasa??


Pandangan my friends :-
Zaman dah berubah. tapi bila kita baca dan ikut sunnah Nabi, dulu mmg perempuan yang mulakan dahulu. My fren leh terima jika ada perempuan yang mulakan dahulu sessebuah perhubungan itu.Tak salah. If kita tak suka or nak reject gurl tu, perlu dengan cara nyer.. bukan reject 100%. Atau cuba dulu.. Mugkin lepas tu ok. Tp if tak leh gak nak wat mcm mana kan.. Tapi kenapa bila kita reject gurl tu, kita perlu memutuskan persahabatan kita. Just anggap tak der jodoh.. We r still friend. If reject pun tak payah nak canang sini sana pasal this gurl. Cukup takat tue jer.

Ye, betul tu..(me kata dlm ati).Tapi ada risiko la.. Kita tak tau apa akan diperkatakan oleh guy tu. Accept or reject...Semua ni risiko. Kadang2 bila pikir balik, baik tak payah terus terang bila kita tau apa akan terjadi penghujung nyer. dari persahabatan terputus macam tu jer, baik diamkan diri. At least persahabatan tu masih terjalin. Tapi me rasa, even guy tu reject then diorang still friend, tp persahabatan diorang after semua "kes" ni tak se"smooth" mcm sebelum ni..Hurm. risk, risk, risk..!!!

Sekarang ni kena berusaha macam yang my BFF kata. Kita kena mulakan langkah pertama dahulu. If tak kita akan melepas. If kita rasa kita dah jumpa someone yang kia rasa memenuhi ciri-ciri 'itu', just go for it. hahaha...cakap senang. Berterus terang.. Arrrgghh...complicated nyer hidup nih....hahahaha..nak wat mcm tu karang, kata perigi cari timba lak.. If tak wat melepas lak..kihkih...(gatai noo)

Reactions:

7 comments:

Asyraff Zulkifli said...

1st experience; aku amek masa lama sangat untuk confess, sebab malu, sebab takut kena reject, even dh rapat, tapi xberani nk cakap.. result, melepas kat orang lain dengan kadar kelewatan 1 hari... padan muka..

2nd experience; aku terpikat ngan seseorang, aku terus cakap kat dia aku suka n jatuh hati kat dia.. bagi aku, biar dia clear ngan apa yang aku rasa, decision nk terima @ tak, biar dia yang buat. my part is already done. result, positive.. dh 3 tahun..

quote from my fren; memang sakit kalau kita suka kat seseorang tapi orang tu tak suka kat kita.. tapi lagi sakit kalau kita tak bagitau kat orang tu yang kita sukakan dia..

Fath_n!e$@ said...

Acap --> hg lelaki senang. tp bg gurl mcm mana lak..??

**PriNciPLe_AmZy** said...

woot....wooot...

Aku ase aku dah bagi kot pandangan aku kat hang ketika sesi meluahkan perasaan memasing aritu.

Actually pandangan tu dari abg aku ... he's a guy dan dia sendiri kata ... Kalau betul dah jumpa lelaki yang mmg memenuhi citarasa kita go fo it kalau tidak melepas sebab since dia someone yang he's-all-that dia takkan mempunyai masalah untuk mencari girl.

So, go for it! Jangan nanti dia di'approach' oleh gadis lain and kamu MENGANGA.

By the way, there's always a first time in whatever we do. Kalau terjadi apa2pun, take it as ur precious experience, bukan utk menjadikan kita serik nak buat lagi tapi kita lebih berhati2 dan lebih mengkaji cara yang lebih baik lagi untuk memperbaiki our previous move.

Sekian.
(^^,

Chill dear.

Asyraff Zulkifli said...

buat apa pon, ada risk. Quote from movie forest gump, "life is like o box of chocolate, u'll never know what u gonna get.."

Fath_n!e$@ said...

aisya --> hurm...semangat2x...tetiba korang bg aku semangat..kihkih....thankz .. n aisya, hg pun kena gak tu..kihkih.. tp kan, yg macam mern kata hari tu, "org kata kita kena suka org yg suka kita" tp dlm situasi ni mcm mn? sebab kita yg suka org tu...sebab kita yg approach that guy or gurl??

**PriNciPLe_AmZy** said...

Then, kitala yang menjadi tuah orang tu sebab kita yg sayang dia ... so, kalau dia reject kerugian di pihak dia bukan kita.

Aku ada experience that's y aku cakap ni, INI BUKAN CAKAP KOSONG.

Memang akan ada risiko tapi kita taula, perasaan dia terhadap kita sejauh mana. At least kita boleh belajar untuk tidak upgrade persahabatan yang sedia ada kepada sesuatu yang lebih istimewa.
Kalau masih kekal persahabatan tersebutlah tapi if he mature enough he will understand dan takkan end up persahabatan korang macam tu je. Maybe akan ada jarak tapi tak lama kot, jarak tu diwujudkan bagi nak naturalize balik perasaan dan jiwa kita terhadap dia tu. OKAYLAH TUH!

Anyway, gudluck (^^,

Fath_n!e$@ said...

thankz my BFF....