17 April 2020

THREE FIVE

Assalamualaikum,

This year bday dalam Covid-19 season. Bertabahlah. Lagipun aku tak sambut apa2. Semakin berusia, semakin pendek umur kita sebenarnya.

Terima kasih Allah atas peluang bernyawa lagi di bumi Mu ini. Terima kasih Mak sebab lahirkan kakcik...







Love;
FNiesa

Terima Kasih Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dan semua frontliners

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. - Foto BERNAMA
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah



Aku sebagai rakyat Malaysia sangat berbangga dengan team KKM dan frontliners Malaysia. Semoga kalian sentiasa dilindungi Allah dalam memberikan khidmat yang terbaik buat rakyat Malaysia.


Sumber dari Berita Harian Online

Dr Noor Hisham antara doktor terbaik di dunia tangani krisis COVID-19

BEIJING: Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia oleh China Global TV Network (CGTN), berdasarkan kewibawaan beliau menangani krisis COVID-19.





Menurut laporan CGTN, Dr Noor Hisham adalah antara tiga doktor terulung peringkat global dalam perang menentang coronavirus, selain pakar penyakit berjangkit Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Ashley Bloomfield.



Ketiga-tiga mereka dipuji kerana sejak beberapa minggu lalu, mengenengahkan penampilan yang ‘tenang, jelas dan meyakinkan’ bagi menyalurkan maklumat serta fakta kepada orang ramai mengenai pendemik ini.
Menurut CGTN, mereka bukan menteri Kabinet, namun berjaya muncul sebagai ‘wajah’ negara masing-masing dalam memerangi wabak COVID-19, malah ada yang menggelar mereka ‘pujaan hati, rock star dan hero negara’ di media.
"Di tengah pandemik global yang tidak pernah dialami sebelum ini, ketika kerajaan di serata dunia kadang kala lambat bertindak atau memperkenalkan langkah yang mengelirukan serta menghantar mesej bercelaru, Dr Fauci, Dr Bloomfield dan Dr Hisham menjadi suara yang bermakna, menenangkan dan meyakinkan,” lapor CGTN.
Dr Noor Hisham, 57, memegang jawatan Ketua Pengarah Kesihatan sejak 2013, dan dianggap ‘wajah yang memberi keyakinan’ oleh rakyat Malaysia kerana memberikan maklumat terkini mengenai COVID-19 di media sosial, berlandaskan rumusan berasaskan fakta dan statistik.
Beliau sentiasa mengemas kini maklumat kepada umum menerusi media sosial sehingga lewat malam, jauh melepasi waktu kerja rasmi.
CGTN berkata penampilan berprofil rendah dan bersahaja menjadi daya tarikan Dr Noor Hisham manakala Bloomfield disifatkan sebagai kakitangan awam paling secocok bagi menyempurnakan tanggungjawab yang diamanahkan.
Dr Noor Hisham, yang berkelulusan ijazah Sarjana dalam Surgeri dan Sarjana Muda Perubatan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), menyertai sektor awam sebagai pegawai perubatan pada Ogos 1988.
Beliau kemudian memilih bidang kepakaran dalam surgeri endokrin dan menjalani latihan di pelbagai universiti termasuk di Adelaide dan Sydney, Australia selain menerbitkan artikel dalam jurnal antarabangsa dan tempatan serta menulis kandungan buku teks berhubung surgeri endokrin.
Dr Fauci, 79, pula dilaporkan bekerja hampir 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu sehingga orang ramai mula bimbang bila beliau tidak kelihatan ketika sidang media harian di Rumah Putih.
Bloomfield juga menerima pujian kerana ketelitian dan maklum balas yang jelas ketika bercakap kepada media, dengan ramai penduduk New Zealand mencalonkan beliau bagi anugerah ‘Tokoh Negara’.
Malah, peminat Dr Fauci dan Bloomfield turut memulakan laman sosial khusus di media sosial.
Dr Fauci diberi gelaran ‘coronavirus crush’ dan ‘national treasure’ oleh The Atlantic and The New York Times, dengan hampir 15,000 orang menandatangani petisyen a Change.org untuk dicalonkan sebagai People Magazine’s Sexiest Man Alive 2020.
Sementara itu, walaupun peminat Dr Noor Hisham tidak sampai ke tahap itu lagi, mereka mengambil inisiatif mengucapkan terima kasih dan memuji beliau dengan berkata Malaysia amat bernasib baik mendapat beliau. - AGENSI

Sentiasa merendah diri  Pengiktirafan buat negara




25 March 2020

Covid-19

Assalamualaikum w.b.t.

Harini masuk hari ke-8 Perintah Kawalan Pergerakkan #PKP #MCO 
bermula 18hb - 31hb March 2020.
Boleh dikatakan setiap hari akan ada perutusan KHAS dari Perdana Menteri Malaysia,
Tan Sri Muhyiddin Yasin pukul 1.00 pm.
Dan setiap kalli sebelum dengar, mesti berdebar2.
Tapi harini sayu, sebak dan sedih bila mengaminkan doa beliau.
Tempoh #PKP ini dilanjutkan sehingga 14hb April 2020.
Allah.
Tinggal lagi sebulan nak puasa. 
Hopefully keadaan Malaysia kursusnya dan dunia secaranya kembali pulih.
Terima kasih Allah atas ujian ini.
Sesungguhnya kami mengetahui Engkau menyayangi kami sebab itu 
Engkau berikan peringatan kecil ini.

Dari hari ke hari, jumlah pesakit covid semakin meningkat. 
Setakat td almost 1800 org di Malaysia.

Kepada smua FRONT-LINERS stay strong.
We stay at HOME for you k.
#stayAtHome 

Terima kasih atas penat lelah dalam memberikan rawatan yang terbaik kepada kami semua.
Pada semua rakyat Malaysia,
tolonglah dan silalah patuhi saranan kerajaan ini.

Wallhualam.






Al-Jalal Fun Run 2019

Tarikh : 31 Ogos2019
Masa : 7.00pg - 9.30pg
Tempat : Masjid Al-Jalal Pajak Song, Kepala Batas
Pelari :  ALONE

Tak expect pun nak lari sebenarnya. Tapi sebab aku dah rasa lemau, aku join gak larian pagi ni. Sorang pun sorang la. REDHA.

Lari tanpa medal. Ok r tu